اعتراض داوطلبان به محدودیت رشتهها در آزمون استخدامی آموزش و پرورش

همزمان با انتشار دفترچه آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش و اعلام رشتههای مجاز برای شرکت در این آزمون، بسیاری از داوطلبان با ابراز نگرانی، نسبت به محدود شدن رشتههای تحصیلی مجاز اعتراض کردند.
به گزارش اینتیتر، همزمان با انتشار دفترچه آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش و اعلام رشتههای مجاز برای شرکت در این آزمون، بسیاری از داوطلبان با ابراز نگرانی، نسبت به محدود شدن رشتههای تحصیلی مجاز اعتراض کردند. به گفته این داوطلبان، حذف رشتههای غیرمرتبط از فرآیند جذب در آموزش و پرورش، به معنای نادیده گرفتن توانمندی، علاقه و صلاحیت افراد مستعد است. آنها معتقدند که بسیاری از افراد، حتی با تحصیل در رشتههایی غیر از علوم تربیتی یا دبیری، از توان علمی و انگیزه لازم برای تدریس برخوردارند و حذف آنها مغایر با اصول عدالت آموزشی و فرصت برابر است.
سخنگوی آموزش و پرورش: جذب تخصصیتر، دقیقتر و شفافتر
علی فرهادی، سخنگوی وزارت آموزش و پرورش، در این باره توضیح داد که تصمیمگیری درباره رشتههای مجاز در هر آزمونی با نظر دستگاه مربوطه و تحت نظارت سازمان اداری و استخدامی کشور انجام میشود. او افزود: شورایی که در این زمینه تشکیل شده، رشتههای تحصیلی هدف برای هر شغل را تعیین میکند.
فرهادی ادامه داد که در رشتههای دبیری و هنرآموزی که کاملاً تخصصی هستند، جذب نیرو صرفاً از میان فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط صورت میگیرد. برای مثال، دبیر فیزیک باید در رشته فیزیک تحصیل کرده باشد و هنرآموز مکانیک نیز باید از رشته مرتبط فارغالتحصیل شده باشد.
وی همچنین اظهار داشت که در خصوص سایر رشتهها که کمتر تخصصی هستند نیز، با هماهنگی سازمان اداری و استخدامی تصمیمگیری میشود. فرهادی تأکید کرد که تلاش بر این است تا استخدامها به صورت تخصصیتر، دقیقتر و شفافتر انجام شود. او خاطرنشان کرد که آزمون استخدامی مسیر اصلی جذب نیرو در آموزش و پرورش نیست، بلکه صرفاً ابزاری برای تأمین ناترازیها و نیازهای موجود به نیروی انسانی است. مسیر اصلی جذب معلم از طریق دانشگاه فرهنگیان است.
سخنگوی آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که چرا در رشتههایی مانند آموزگاری، داوطلبان برخی رشتهها همچون علوم ارتباطات دیگر امکان شرکت در آزمون را ندارند، اظهار داشت: تصمیمگیری در این زمینه توسط شورای تحول، متشکل از آموزش و پرورش و سازمان اداری و استخدامی، انجام شده و فعلاً هم تصمیمی برای اصلاح جداول رشتهها وجود ندارد. وی با تأکید بر نگاه تخصصی در جذب معلمان گفت: در مشاغل تخصصی نمیتوان طیف وسیعی از رشتهها را وارد کرد و در شغلی مثل آموزگاری نیز تأکید بر رشتههایی است که ارتباط بیشتری با علوم تربیتی دارند.
تغییرات در سهم آزمون کتبی و امتیازات متأهلین
فرهادی درباره اضافه شدن منابع جدید به آزمون امسال گفت: سهم آزمون کتبی از ۳۰ درصد به ۷۰ درصد افزایش یافته و به همین دلیل، منابع آزمون نیز بیشتر شدهاند. این افزایش با هدف سنجش دقیقتر دانش و تسلط داوطلبان صورت گرفته است.
وی در خصوص امتیازهای در نظر گرفتهشده برای متأهلین و افراد دارای فرزند برای تسهیل در قبولی آنها در آزمون استخدامی تصریح کرد: آموزش و پرورش بخشی از دولت است و ملزم به اجرای قوانین کشور است. بر اساس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، برای تاهل و داشتن فرزند امتیازاتی در نظر گرفته شده و همه دستگاههای دولتی از جمله آموزش و پرورش موظف به اجرای این قانون هستند.
فرهادی همچنین درباره سهم مصاحبه در آزمون امسال گفت: با توجه به انتقاد داوطلبان نسبت به سهم بالای مصاحبه و نگرانی از اعمال سلیقههای شخصی در آزمونهای گذشته، برای امسال تصمیم بر این شد تا سهم مصاحبه علمی از ۷۰ درصد به ۳۰ درصد کاهش یابد. وی یادآور شد: در آزمون سال گذشته، سهم بالای مصاحبه علمی باعث شد طیف وسیعی از رشتهها مجاز به شرکت در آزمون کتبی باشند، چرا که ارزیابی نهایی عمدتاً در مرحله مصاحبه انجام میشد. اما در آزمون امسال، تمرکز بر سنجش دقیق علمی از طریق آزمون کتبی بوده و به همین دلیل، منابع و محدودیتهای جدیدی در نظر گرفته شده است.