زمان‏ های شرعی بر چه اساسی تعیین می‏ شوند؟

اوقات شرعی اصطلاحی است که حتما به گوش‌‎تان خورده‌است. مثلا شنیده‌‏اید که در اخبار می‎‌گویند فلان ساعت زمان غروب آفتاب است و فلان ساعت زمان وقت شرعی مغرب.

به گزارش اینتیتر به نقل از خراسان، خب این دوتا چه فرقی با هم دارند و اصلا چرا هردوی‎‌شان برای ما مهم است؟ از آن‌جایی‌که در دین اسلام، زمان نمازهای روزانه با روش‌‏هایی که براساس طبیعت هستند، تعیین می‌‏شود، اوقات شرعی شکل گرفته است و مردم آن را زمان‏‌هایی برای به‌جا آوردن نماز و واجبات می‌‏شناسند. به این ترتیب زمان اذان صبح ، ظهر و مغرب با وقت‌‏های شرعی تعیین می‏‌شوند که همه آن‏‌ها براساس شرایط طبیعت و جایگاه خورشید در آسمان است. مثلا زمان نماز صبح براساس مشاهده اولین روشنایی سپیده صبحگاهی (فجر صادق) تعریف می‌شود. شاید بپرسید سپیده صبحگاهی چه فرقی با طلوع دارد، سوال خیلی خوبی است.

لحظه‌ای که لبه بالایی قرص خورشید از زیر افق سربرمی‌آورد، زمان طلوع خورشید است ولی زمان سپیده یا فجر موقعی است که خورشید هنوز زیر افق است و خودش دیده نمی‎‌شود اما نورش آسمان را کمی روشن می‌‎کند و این زمان را می‌‎شود براساس رصدها به‌دست آورد و در تقویم‌‏ها به ثبت رساند. زمان ظهر شرعی هم براساس رسیدن خورشیدبه وسط آسمان تعیین می‏‌شود؛ یعنی وقتی که در هر شهری هستید، خورشید دقیقا بالای سرتان باشد. در این زمان، طول سایه‏‌ها به کمترین مقدار می‌‏رسد (در بعضی مناطق حتی هیچ سایه‌ای دیده نمی‎‌شود).

درنهایت می‏‌رسیم به لحظه شرعی مغرب که با زمان دقیق غروب تفاوت دارد. بعد از آن‌که خورشید غروب می‌‏کند، تا مدتی آسمان همچنان روشن است. خب زمان غروب خورشید که دقیقا مشخص است اما لحظه مغرب شرعی به موقعی می‏‌گویند که خورشید از نگاه ما غروب کرده‌است ولی سایه‌ای قرمز یا صورتی در سمت شرق آسمان (دقیقا روبه‌روی محل غروب خورشید) ایجاد می‌‏شود که با گذشت زمان این نوار کم‌رنگ‌تر ولی بزرگ‌‎تر می‌‏شود. درست زمانی که این نوار محو شود، لحظه اذان مغرب است.

اینتیتر را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.