جزییات کامل طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی + فایل متن اصلی

جزییات کامل طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی چیست؟ آیا فیلترینگ گسترده اتفاق می افتد؟ پاسخ این سوالات را در مطلب پیش رو بخوانید.
اینتیتر - سحر زمانی؛ اخیرا طرحی در مجلس در حال بررسی است که سر و صدای زیادی را در میان عموم مردم بپا کرده. طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی در چند سال گذشته در میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح بوده است. طرحی که به گفته مسئولان موجب ایجاد مصونیت فضای مجازی برای کاربران می شود. اما بسیاری از کاربران این موضوع را تهدیدی برای فعالیت کسب و کارشان قلمداد می کنند. این تیتر تلاش کرده تا جزییات کاملی از این طرح به همراه نظرات کارشناسان در این باره را جمع آوری کند و در اختیار شما مخاطبان عزیز قرار دهد. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید:
- طرح ساماندهی فضای مجازی هیچ فوریتی ندارد | ۴ مرداد ۱۴۰۰
- طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی «امروز» مطرح نمیشود | ۴ مرداد ۱۴۰۰
- موافقت مجلس با بررسی طرح ساماندهی فضای مجازی طبق اصل ۸۵ قانون اساسی | ۶ مرداد ۱۴۰۰
- اصل ۸۵ قانون اساسی چیست؟ | ۶ مرداد ۱۴۰۰
طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی چه می گوید؟
خلاصه این طرح شش فصلی مجلس می گوید که همه سرویس های مهم داخلی و خارجی، باید مجوز فعالیت در ایران را دریافت کنند و متعهد به رعایت انبوهی از تکالیف و الزامات شوند.در نتیجه شرکتهایی مانند اینستاگرام، گوگل، لینکدین و واتسآپ باید بپذیرند که در چارچوب این قانون عمل کنند. همچنین در این طرح ذکر شده است که اگر سرویس دهنده ای به این الزامات تن ندهد با مجازات مسدودسازی روبرو خواهد بود.
در این طرح، مرزبانی از فضای مجازی در اختیار کارگروهی با ریاست مرکز ملی فضای مجازی قرار می گیرد که وظیفه اصلی آن تأمین امنیت شبکه داخلی از محل گیت وی است. کارگروه مدیریت گذرگاه ایمن مرزی متشکل از رئیس مرکز ملی فضای مجازی (ریاست کارگروه) و نمایندگان ستاد کل نیروهای مسلح، سازمان اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان پدافند غیر عامل و قوه قضائیه ایجاد میشود تا نسبت به امنیت ارتباطات و اطلاعات و مدیریت ترافیک ورودی و خروجی کشور در گذرگاه های ایمن مرزی تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
جزییات کامل این طرح را میتوانید با کلیک بر روی فایل متن اصلی پیش نویس طرح قانون حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی مطالعه کنید.
فیلترینگ گسترده تر در کار است؟
پس از این که خبر بررسی و اجرایی شدن این طرح در مجلس یازدهم به گوش کاربران فضای مجازی رسید، زمزمه های از فیلترینگ گسترده شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام نیز مطرح شد. اما آیا فیلترینگ اتفاق می افتد؟ حجت الاسلام مجید نصیرایی سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در این رابطه به ایسنا می گوید: در خصوص اینکه گفته میشود قرار است از فردا اینستاگرام فیلتر شود، میگویم خیر چه کسی این را گفته است؟ اصلا تاکید این طرح فیلترینگ نیست، اما باید توجه کنیم در حوزه ساماندهی این فضا در سال ۹۶ قانونی در شورای عالی فضای مجازی تصویب شد که شرایطی را برای سکوهای ارائه خدمت در فضای مجازی تعریف می کند.
نصیرایی در خصوص این شرایط توضیح می دهد: از جمله شرایط این است که هر شخصی که می خواهد در فضای مجازی سکوی ارائه خدمت ایجاد کند ابتدا باید در سامانه ای که ما تعریف می کنیم ثبت نام کند، باید مجوز دریافت کند، باید طبق مقررات فعالیت کند، باید متعهد باشد که اطلاعات کاربران ایرانی از کشور خارج نشود و یک دفتر نمایندگی از مجموعه خود چه ایرانی باشد و چه خارجی باشد و یک نماینده ایرانی الاصل در کشور معرفی کند که پاسخگوی آن چه در مجموعه می گذرد، باشد، این موضوع صرفا به توییتر یا اینستاگرام اختصاص ندارد بلکه هر مجموعه چه ایرانی و چه خارجی قصد فعالیت داشته باشد باید این شرایط را رعایت کند.
استفاده از فیلترشکن جرم است؟
جرم استفاده از فیلترشکن یکی دیگر از شبهات طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی است. در پیش نویس این طرح آمده: هرگونه اقدام به تولید، تکثیر، توزیع، فروش و انتشار یا در دسترس قرار دادن غیرمجاز هر نوع نرم افزار یا ابزار رایانه ای الکترونیکی (نظیر وی پی ان و فیلترشکن) که امکان دسترسی به خدمات غیرمجاز مسدود شده را بهطور مستقیم یا غیرمستقیم فراهم کند ممنوع بوده و مجازات مرتکب آن حبس و جزای نقدی درجه شش خواهد بود. بنابراین مطلبی درباره ممنوعیت استفاده از فیلترشکن در این طرح دیده نشده نمی شود.
چه بر سر کسب و کارهای مجازی می آید؟
همانگونه که پیشتر ذکر کردیم بسیاری از کسب و کارهای مجازی، طرح جدید مجلس را به عنوان تهدیدی برای بقای خود تلقی می کنند. محمد حسین کاشی کارآفرین و فعال فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال در نشستی با خبرگزاری مهر در این رابطه مطرح می کند: یکی از چالش های اصلی این سند همان حوزه تنظیم گری رگولاتوری است. این مدلی که در این کمیسیون با این اعضا عنوان شده به معنای از بین بردن اختیارات وزارت ارتباطات است. در اصل با تصویب این قانون، کسی که وزیر ارتباطات میشود و یا مسئول رگولاتوری و تنظیم مقررات می شود عملاً در خیلی از شئون مرتبط با آن کار باید با کمیسیون دیگری درگیر شود. به نظرم خود این کمیسیون گامی در ایجاد یک مانع برای کسب و کارها خواهد بود. این تنظیم گری یا باید خیلی رقیق شود و در دل کمیسیونهایی مانند سازمان تنظیم مقررات ارتباطات وارد شود یا مدل آن تغییر کند.
وی همچنین می گوید: همه جا به این سمت میروند که این چارچوب ها و این کمیسیون ها کم شود اما ما در کشورمان با این سند، اتوماتیک وار به سمت ایجاد کمیسیون های جدید میرویم. کل این پیش نویس خودش یک پکیج نهاد ساز است و یک ساز و کار عریض و طویل می سازد که یک بخشی از آن تنظیم گری است. این موضوع در آینده کسب و کارها، مردم و حتی اعضای آن را دچار مشکل خواهد کرد. یعنی به جای مانع زدایی، سد و مانعی در مقابل کسانی ایجاد کرده ایم که در این حوزه فعالیت میکنند.
طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی مورد قبول کاربران فضای مجازی واقع نشده و اعتراضات گسترده ای از جانب آنها نسبت به این طرح صورت گرفته است اما مجلس انقلابی مصمم به اجرای این طرح در بستر مجازی کشور بوده و توجه چندانی به اعتراضات نشان نداده است.