تغییر رقم حقوق بازنشستگان با فرمول جدید | بازنشستگان بخوانند

به دنبال پیشنهاد فرمول جدید برای افزایش مستمری ایام بازنشستگی از سوی سازمان تامین اجتماعی، برخی بازنشستگان نسبت به چنین پیشنهادی ابراز نگرانی کردهاند، به طوریکه سرپرست اسبق سازمان تامین اجتماعی در این راستا معتقد است که اجرای چنین فرمولی برای آن دسته از بازنشستگانی که ۲۸ سال سنوات خدمت خود را به صورت حداقلی بیمهپردازی کرده و بیمه دو سال آخر را به صورت حداکثری پرداخت کردهاند، اجحاف است و تبعات اجتماعی سنگینی به همراه دارد.
به گزارش اینتیتر به نقل از سرگرمی روز، به دنبال پیشنهاد فرمول جدید برای افزایش مستمری ایام بازنشستگی از سوی سازمان تامین اجتماعی، برخی بازنشستگان نسبت به چنین پیشنهادی ابراز نگرانی کردهاند، به طوریکه سرپرست اسبق سازمان تامین اجتماعی در این راستا معتقد است که اجرای چنین فرمولی برای آن دسته از بازنشستگانی که ۲۸ سال سنوات خدمت خود را به صورت حداقلی بیمهپردازی کرده و بیمه دو سال آخر را به صورت حداکثری پرداخت کردهاند، اجحاف است و تبعات اجتماعی سنگینی به همراه دارد.
چندی پیش مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی از بررسی پیشنهاد فرمول جدید برای افزایش مستمری ایام بازنشستگی خبر داد و گفت: طبق قوانین فعلی، اصولا میانگین دستمزد دو سال آخر ملاک محاسبه و برقراری مستمری متقاضیان بازنشستگی است و هرگونه تغییر در این فرمول هم برعهده قانونگذار است. آنچه ما به عنوان یک پیشنهاد جهت همفکری و بیان دیدگاههای کارشناسی شرکای اجتماعی مطرح کردیم، حتی در صورت جمعبندی نهایی و طی فرآیندهای لازم در مراجع مربوطه و اجرایی شدن، باز هم یک فرآیند اختیاری برای بیمهشدگان خواهد بود.
طبق اظهارات سالاری «طبق این فرمول پیشنهادی سنواتبیمه پردازی بیمه شده با حداقل دستمزد همان سال ضریبگیری خواهد شد و از ضریب تمام طول مدت بیمهپردازی میانگین گرفته و در حداقل حقوق سال درخواست بازنشستگی ضرب خواهد شد؛ به طور معمول نتایج بررسی نشان میدهد، مبلغ حاصل از این فرمول بیشتر از میانگین دو سال آخر بیمه شده طبق فرمول فعلی است؛ زیرا در محاسبه دو سال آخر، سال ماقبل درخواست بازنشستگی بروزرسانی نمیشود اما در حالت پیشنهادی، تمام سنوات بیمهپردازی بروزرسانی و با نرخ روز محاسبه میشود. اگر مبلغ مستمری به دست آمده با این فرمول پیشنهادی، از محاسبه با فرمول فعلی دو سال آخر، مبلغ بیشتری شد، تأمین اجتماعی مبلغ بیشتر را برقرار میکند و اگر هم مبلغ مستمری کمتر از میزان محاسبه با میانگین دو سال آخر شد؛ اجباراً مبلغ کمتر برای بیمهشده اعمال نخواهد شد و بیشترین مبلغ حاصل از فرمولهای قدیم یا جدید به عنوان حقوق بازنشستگی لحاظ خواهد شد».
این درحالیست که محمدحسن زدا با اشاره به نحوه محاسبه مستمری بازنشستگان در سایر کشورها، گفت: در برخی کشورهای پیشرفته از نظر تامین اجتماعی، میزان تعیین دستمزد و حقوق بازنشستگی از همان سال اول محاسبه میشود. براساس مطالعات انجام شده، در آلمان یک فرد از روز ابتدایی که تحت پوشش قرار میگیرد، باتوجه به حقوق دریافتی، امتیازی را دریافت میکند که در مجموع امتیازهای سالیانه فرد براساس میزان پیشرفت در رتبه کاری، طی ۳۰ سال سنوات کاری جمع شده و جمع امتیازات در نرخی که دولت سالانه برای تعیین حقوق اعلام میکند، ضرب میشود.
وی ادامه داد: تاکنون ایران برای محاسبه حقوق بازنشستگان از چنین فرمولی پیروی نکرده است و برای اجرای چنین رویکردی، باید در ابتدا اطمینان خاطر ایجاد کند تا افراد تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی دچار نگرانی نشوند.
زدا با اشاره به تبصره ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی مبنی بر «متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی براساس مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که بر اساس آن حق بیمه پرداخت شده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر ۲۴ محاسبه میشود»، ضمن بیان اینکه ماده قانونی مذکور نیازمند اصلاحاتی است، گفت: قانون محاسبه حقوق بازنشستگی براساس دو سال آخر سنوات خدمت بسته به شرایط زمانی، در سال ۱۳۵۴ به تصویب رسیده است، این درحالیست که باتوجه به تورم بیش از ۴۰ درصدی، محاسبه حقوق بازنشستگی براساس دو سال پایانی موجب میشود که از بیمهشدگان دعوت کنیم که فرد حقبیمه ۲۸ سال از خدمت را به صورت حداقلی پرداخت کند و دو سال آخر حقبیمه را به صورت حداکثری پرداخت کند تا از حقوق بازنشستگی خوبی بهرهمند شود.
سرپرست اسبق سازمان تامین اجتماعی در تشریح بیشتر این موضوع ادامه داد: اگرچه ماده قانونی مصوب سال ۱۳۵۴ ایراداتی دارد، اما برای رفع چنین ایرادی باید به هر نفر بابت جایگاه حقوقی و شغلی فرد امتیاز داده شود. باتوجه به پیشنهاد ارائه شده از سوی مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، اینطور برداشت میشود که ملاک و اساس کار قرار است حداقل دستمزد آن سال شود.