بازنگری سامانههای پایش و دهکبندی خانوارها | معیار دهک بندی جدید تعیین شد + جزییات

در پی موج تازه اعتراضها به قطع یارانه برخی خانوارها، حالا صدای انتقاد از دل مجلس هم بلند شده است.
به گزارش اینتیتر به نقل از سرگرمی روز، در پی موج تازه اعتراضها به قطع یارانه برخی خانوارها، حالا صدای انتقاد از دل مجلس هم بلند شده است. سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد تند از عملکرد سازمان هدفمندی یارانهها، این نهاد را متهم کرد که با «دستکاری ناشایست دهکها»، عملاً برخی خانوارها را از دریافت یارانه محروم کرده است؛ آن هم تنها بهخاطر تراکنشهایی که هیچ نشانی از رفاه پایدار ندارند.
داداشی گفت: «بعضی از خانوادههایی که قبلاً در دهکهای ۴ تا ۷ قرار داشتند، بدون هیچ تغییر واقعی در وضعیت معیشتیشان به دهکهای ۸ و ۹ منتقل شدهاند. این ارتقاء دهک مصنوعی، صرفاً به منظور حذف آنان از لیست یارانهبگیران انجام شده است.»
وی یکی از مصادیق عجیب این رویه را فروش یک خودروی فرسوده عنوان کرد و افزود: «در یکی از موارد، یک شهروند تنها یک پراید ۱۵ ساله را فروخته و مبلغی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان در حساب او ثبت شده است. اما همین موضوع باعث شده تا دهک این فرد بالا برود و از یارانه محروم شود.»
داداشی این روش را «ناعادلانه و بیمنطق» دانست و تأکید کرد: «صرف داشتن یک تراکنش مالی مقطعی، دلیل بر رفاه اقتصادی پایدار نیست و نباید مبنای قطع یارانه قرار گیرد.»
وی همچنین اشاره کرد که این موضوع در جلسات مختلفی با حضور رئیس مجلس و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح شده و قولهایی برای اصلاح این رویه داده شده است، اما تاکنون اقدام عملی برای بازگرداندن یارانه به این خانوارها صورت نگرفته است.
داداشی خاطرنشان کرد: «ما انتظار داریم دولت هرچه زودتر سامانههای پایش و دهکبندی خانوارها را بازنگری کند و اجازه ندهد اقشار متوسط و آسیبپذیر به دلیل تراکنشهای موقت از حمایتهای معیشتی حذف شوند.»
همچنین احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در واکنش به این مسائل گفت: «دهکبندیها با اظهارنظر مردم بازنگری میشود. متاسفانه در دهکبندیها اطلاعات نادرست وجود دارد که باید برای ارائه اطلاعات نادرست، جرم تعیین شود.»
او تأکید کرد که دولت در حال بررسی دقیق این موارد است و در صورت تأیید، اقدامات لازم برای اصلاح دهکها و بازگرداندن یارانه به خانوارهای نیازمند صورت خواهد گرفت.
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار داشت: از زحمات ائمه جمعه، برای ایجاد وفاق ملی در کشور سپاسگزارم.
وی با بیان اینکه در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چند موضوع را پیگیری میکنم، افزود: خروج سرمایهها از مشکلات استانها است که در برنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای جلوگیری از خروج این سرمایهها است که تخت عنوان عدالت منطقهای پیگیری میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با عنوان اینکه در بسیاری از مناطق زیرساختهایی چون مدرسه، جاده و برق هم رفته است، اما هنوز کاهش فقر را نداشتیم، گفت: باید برای توانمندی اقتصادی مردم تلاش کرد.
وی با بیان اینکه مسکن کارگری برای ما بسیار اهمیت دارد و مقام معظم رهبری نیز بر این موضوع تاکید زیادی داشتند، ادامه داد: تعاونی مسکن کارگران را پیگیری کردیم و کارآمدی تعاونیها خیلی مهم است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر تعاونیهای ما ناکارآمد هستند و باید مسکنسازان را از کارگران جدا کرد و افراد با تجربه در ساخت مسکن را به کار گرفت.
وی با عنوان اینکه کنسرسیوم مهارت یکی از موضوعاتی است که در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیگیری میکنیم، گفت: حرکتی در دولت شروع شده که با همکاری بخش خصوصی به نتیجه برسد؛ هنرستانها با شرکتها و مراکز آموزش فنی و حرفهای باید با هم تعامل داشته باشند تا آموزشها کاربردی باشد.
میدری با بیان اینکه کسب و کارهای خرد بسیار اهمیت دارد که معمولا استاندارها از آن غافل هستند، افزود: وظیفه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی حمایت از کسب و کارهای خرد است.
وی با اشاره به اینکه کارهای وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی بسیار گسترده است و امیدواریم که درگیر مسائل حاشیهای نشویم، ادامه داد: دولت به دلیل رد بدهیهای خود شرکتهایی را به وزارت کار داده که متاسفانه بهرهور نیستند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با بیان اینکه قیمت زغالسنگ بستگی به قیمت فولاد دارد که حدود 30 درصد افزایش پیدا کرده و اتفاق خوبی برای صنعت زغال است، گفت: 700 میلیون دلار واردات زغالسنگ در کشور افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه دهکبندی در دولت مطرح شده است و با اظهار مردم بررسی و بازنگری میشود، افزود: برای ارائه اطلاعات نادرست به دولت باید جرم تعیین شود و در جریان دهکبندیها ارائه اطلاعات نادرست وجود دارد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به معیار انتخاب و انتصاب مدیران در این وزارتخانه، گفت: شعار ما انتخاب مدیران بومی است که حتما اجرایی میشود.
تغییرات در شیوه دهکبندی یارانه
یکی از مهمترین تحولات، بازنگری در نحوه دهکبندی خانوارهاست. طبق اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، معیارهای جدیدی برای تعیین دهک درآمدی در نظر گرفته شده که شامل بررسی دقیقتری از داراییها، حسابهای بانکی، املاک، خودرو و گردش مالی افراد است.
این اصلاحات با هدف جلوگیری از حذف ناعادلانه خانوارهای مستحق و ارتقاء عدالت در توزیع یارانهها انجام شده است.
چه کسانی مشمول یارانه ۹۰۰ هزار تومانی شدهاند؟
این مبلغ به خانوارهایی تعلق گرفته که:
در دهکهای اول تا سوم درآمدی قرار دارند.
وضعیت معیشتی آنان از سوی وزارت رفاه تأیید شده است.
یارانه معیشتی معمولی (مثلاً ۴۰۰ هزار تومان برای هر نفر) به همراه بسته حمایتی ویژه دریافت کردهاند.
برای مثال، خانوار ۲ نفره مشمول میتواند تا ۹۰۰ هزار تومان یارانه در این ماه دریافت کند.
نحوه استعلام و پیگیری وضعیت یارانه
سرپرستان خانوار میتوانند برای مشاهده وضعیت دهکبندی یا مبلغ واریزی، از سامانههای زیر استفاده کنند:
سامانه حمایت: hemayat.mcls.gov.ir
سامانه رفاه ایرانیان: refah.ir
کد دستوری USSD: #کد مربوطه* (بسته به اپراتور)
در این سامانهها، با وارد کردن کد ملی و شماره موبایل، اطلاعات پرداخت و دهک خانوار قابل مشاهده است.
بازنگری در دهکبندی و افزایش مبلغ پرداختی نشان میدهد که دولت تلاش دارد یارانهها را هدفمندتر کند و از هدررفت منابع جلوگیری نماید. این اقدام، اگر با دقت و شفافیت اجرا شود، میتواند به بهبود عدالت اجتماعی کمک کند.
اما در صورت نبود شفافیت یا خطا در دهکبندی، ممکن است نارضایتیهایی در میان مردم ایجاد شود. بنابراین، نظارت و امکان اعتراض عادلانه باید تقویت شود.
صحبتهای اخیر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان میدهد از همان ابتدا تامین منابع مالی کالابرگ الکترونیک به حذف یارانه نقدی دهکهای هشت و ۹ و ۱۰ بستگی داشته است.