آماده‌باش پلیس و مردم در فرانسه

کد خبر : ۴۶۷۴۵۱
آماده‌باش پلیس و مردم در فرانسه

جنبش «جلیقه‌زردها» در این کشور - که هشت سال پیش در اعتراض به برنامه‌های دولت مکرون برای افزایش مالیات سوخت، دست به اعتراضات خیابانی زده بود - فراخوان برگزاری تظاهرات را صادر کرد.

به گزارش اینتیتر به نقل از خبرگزاری فرانسه، امروز شنبه پلیس در چندین شهر فرانسه با شلیک گاز اشک‌آور و درگیری با معترضان، برخی از خشونت‌آمیزترین اعتراضات سال‌های اخیر در مورد هزینه‌های زندگی و خدمات عمومی، هزاران نفر را به خیابان‌ها کشاند. 

مقامات فرانسوی اعلام کردند که تا ظهر امروز ۱۴۰ اعتراض با حضور ۳۲۸۰۰ نفر در خارج از پاریس ثبت شده است و آنچه را که «چپ افراطی» توصیف کردند، عامل این ناآرامی‌ها دانستند. 

معترضان قبل از اینکه توسط پلیس مجبور به خروج شوند، وارد ساختمان شهرداری مارسی، دومین شهر بزرگ فرانسه، شدند. خبرنگاران خبرگزاری فرانسه مشاهده کردند که در پاریس، پلیس پس از آنکه صدها معترض، که اکثر آن‌ها ماسک زده بودند و برخی آتش‌بازی روشن کرده بودند، در چندین مکان با آن‌ها درگیر شدند، از ماشین آب‌پاش و گاز اشک‌آور استفاده کرد.

پنجره‌های دفاتر شبکه‌های تلویزیونی فرانسوی CNews و Europe ۱ در غرب پاریس هنگام پرتاب پرتابه توسط معترضان شکسته شد. هزاران تظاهرکننده برای راهپیمایی در پاریس گرد هم آمدند و جاده‌های اصلی را مسدود کردند و مقامات را وادار به بستن بسیاری از ایستگاه‌های مترو در مرکز شهر کردند. این اعتراضات پس از هفته‌ها تظاهرات دانشجویی که گاهی به خشونت کشیده شد، فشار بر دولت رئیس جمهور امانوئل مکرون را افزایش می‌دهد.

انتقادهای عمومی از واکنش نامتناسب پلیس وجود داشته است. یک منبع در وزارت کشور گفت که کمی پس از ظهر شنبه، بیش از ۳۲۰۰۰ معترض در حدود ۱۴۰ اقدام در سراسر کشور در خارج از پاریس شرکت کردند. 

به گفته یک منبع، پلیس بیش از ۱۶۰ نفر را در سراسر کشور بازداشت کرده است. جنبش «جلیقه‌زردها» در این کشور - که هشت سال پیش در اعتراض به برنامه‌های دولت مکرون برای افزایش مالیات سوخت، دست به اعتراضات خیابانی زده بود - فراخوان برگزاری تظاهراتی با عنوان «زردها و جوانان» را صادر کرده بود. این جنبش از معلمان، دانش‌آموزان، کارگران، بازنشستگان و کشاورزان خواست تا در نخستین روز از تعطیلات میان‌ترم، در این اعتراضات شرکت کنند.

در شهر مارسی، در حالی که معترضانِ نقاب‌دار با استفاده از موانع امنیتی به درِ ساختمان شهرداری هجوم می‌بردند، یکی از آن‌ها فریاد زد: «ما داریم باستیل را فتح می‌کنیم!»؛ اشاره‌ای به یورش به یک دژ در جریان انقلاب فرانسه در سال ۱۷۸۹. سپس تعدادی از آن‌ها وارد ساختمان شدند و یکی از آن‌ها با اسپری، نماد آنارشیستی «A» را روی یکی از دیوارهای داخلی کشید، تا اینکه پلیس برای متفرق کردنشان مداخله کرد.

«اود»، دانش‌آموزی نقاب‌دار که نام خانوادگی‌اش را نگفت، اظهار داشت: «ما اینجا هستیم تا به وضعیت اسفبار منابع اختصاص‌یافته به آموزش و پرورش و همچنین خشونت پلیس اعتراض کنیم.»

«داریم خفه می‌شویم» - فرانک، کارمند دولتی که در دهه چهل زندگی خود به سر می‌برد و از ذکر نام خانوادگی‌اش خودداری کرد، در حالی که به همراه حدود ۳۰۰ نفر — که یک‌چهارم آن‌ها دانش‌آموزان دبیرستانی بودند — در شهر مرکزی «گره» (Gueret) تظاهرات می‌کرد، گفت: «آخر ماه که می‌شود، دیگر چیزی برایم باقی نمی‌ماند. قیمت‌ها بالا می‌روند اما دستمزدها ثابت مانده‌اند.»

او افزود: «دیگر نمی‌توانیم تحمل کنیم؛ داریم خفه می‌شویم.» در شهر «رن» (Rennes) واقع در غرب کشور نیز، حدود ۲۰ نفر با استفاده از سطل‌های زباله و پالت‌های بزرگ، در حاشیه یک مرکز خرید مانع (سنگر) ایجاد کردند. 

کریستوف، نجار ۴۷ساله و از معترضان سابق جنبش «جلیقه‌زردها» که نام خانوادگی خود را اعلام نکرد، گفت پس از مشاهده آنچه خشونت پلیس علیه نوجوانان در هفته‌های اخیر تلقی می‌کند، به شدت خشمگین شده است. او گفت: «ما به نقطه‌ای رسیده‌ایم که سرکوب، فرزندان خودمان را هدف قرار داده است.»

در پاریس، جایی که مقامات برگزاری تجمعات در اطراف ساختمان‌های دولتی، خیابان تجاری شانزه‌لیزه و ایستگاه‌های قطار را ممنوع کرده‌اند، پلیس صبح شنبه حدود ۶۰ نفر را بازداشت کرد. بر اساس وب‌سایتی که توسط سازمان‌دهندگان در آستانه اعتراضات راه‌اندازی شده بود، بیش از ۶۰۰ تجمع در سراسر فرانسه برنامه‌ریزی شده بود. - افزایش قیمت سوخت - طبق نظرسنجی‌ای که اوایل ماه جاری از ۲۰۰۰ نفر انجام شد، حدود ۴۵ درصد از مردم فرانسه نگران هزینه‌های زندگی و تورم هستند.

قدرت خرید در فرانسه از سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است، در حالی که قیمت سوخت نیز از زمان آغاز جنگ میان ایالات متحده و ایران در اوایل سال جاری، جهش چشمگیری داشته است. دومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو در تلاش است تا بدهی عمومی خود را مهار کند؛ بدهی‌ای که پیش‌بینی می‌شود در سال آینده به بیش از ۱۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) برسد—یعنی دو برابر سقف ۶۰ درصدی تعیین‌شده توسط اتحادیه اروپا. اقتصاددانان می‌گویند کاهش قابل‌توجه بدهی تنها از طریق اصلاحات اساسی، مانند محدود کردن شدید سیستم سخاوتمندانه بازنشستگی در فرانسه، امکان‌پذیر خواهد بود.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، عصر روز گذشته خواستار «آرامش و احترام» شد و افزود که حق اعتراض با «احترام به افراد و اموال» همراه است. احزاب چپ افراطی و راست افراطی فرانسه هر دو از این ناآرامی‌ها بهره‌برداری کرده‌اند. ژان-لوک ملانشون، رهبر حزب چپ افراطی «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» (France Unbowed)، از اعتراضات دانشجویی حمایت کرده و روز سه‌شنبه در یکی از تجمعات در پشتیبانی از آن‌ها شرکت کرد. مارین لو پن، که در نظرسنجی‌های انتخابات ریاست‌جمهوری پیشتاز است، حزب خود، «اجتماع ملی» (National Rally)، را در کنار پلیس قرار داده است.

نظرات بینندگان