چند هواپیما در جنگ اخیر آسیب دید؟

کد خبر : ۴۶۴۸۲۳
چند هواپیما در جنگ اخیر آسیب دید؟

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به تداوم پروازها با وجود فشارهای بین‌المللی گفت: آنچه در عمل شاهد آن هستیم، فعالیت مستمر و با قدرت صنعت هوایی است. این نشان می‌دهد که تمامی تلاش‌های دشمن برای زمین‌گیر کردن ما ناکام مانده است. به‌عنوان نمونه، در پی قطع پروازها به یکی از کشورهای همسایه، با پیگیری‌های جدی در سطح دولت و وزارت راه و شهرسازی، خوشبختانه مجدداً این مسیرهای پروازی برقرار شد و از روز گذشته عملیاتی شده است.

به گزارش اینتیتر به نقل از ایرنا، ابوذر شیرودی روز دوشنبه با تشریح آخرین وضعیت صنعت هوانوردی کشور در شرایط تحریم‌های ظالمانه، اظهار داشت: دشمنان ما به‌صورت جدی و با عزم راسخ به دنبال زمین‌گیر کردن حوزه هوایی کشور هستند. اخیراً وزیر خزانه‌داری آمریکا صراحتاً اعلام کرد که تحریم‌های خفه‌کننده‌ای را علیه حمل‌ونقل هوایی ایران وضع کرده‌اند؛ اقدامی که در عمل با تحریم شرکت‌های هواپیمایی و فشارهای منطقه‌ای در حال پیگیری است. 

صنعت هوایی ایران با وجود تهدیدات با قدرت فعال است

وی با اشاره به تداوم پروازها با وجود فشارهای بین‌المللی تصریح کرد: آنچه در عمل شاهد آن هستیم، فعالیت مستمر و با قدرت صنعت هوایی است. این نشان می‌دهد که تمامی تلاش‌های دشمن برای زمین‌گیر کردن ما ناکام مانده است. به‌عنوان نمونه، در پی قطع پروازها به یکی از کشورهای همسایه، با پیگیری‌های جدی در سطح دولت و وزارت راه و شهرسازی، خوشبختانه مجدداً این مسیرهای پروازی برقرار شد و از روز گذشته عملیاتی شده است. 

روایت شیرودی از فشارهای بی‌سابقه بر صنعت هوایی

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه از زمان آغاز تنش‌های اخیر منطقه، صنعت هوایی کشور یک روز «نرمال» نداشته است، گفت: ما یا با بستن فضا مواجه بودیم و یا با تهدیدات مستقیم؛ اما آنچه در جنگ‌های اخیر شاهد بودیم، حمله مستقیم دشمن به زیرساخت‌های غیرنظامی همچون برج‌های مراقبت، رادارهای غیرنظامی، ترمینال‌ها و باند پرواز بود که با ادعاهای حقوق بشری آمریکایی‌ها در تضاد آشکار است. 

شیرودی افزود: تحریم ۲۷ ایرلاین غیرنظامی که وظیفه تسهیل تردد مردم را بر عهده دارند، نشان‌دهنده ماهیت اصلی این فشارهاست که مستقیماً رفاه مردم را هدف قرار داده است. 

امنیت پروازها؛ جای هیچ‌گونه چانه‌زنی ندارد

وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص حساسیت‌های ایجاد شده در رسانه‌ها نسبت به برخی تایپ‌های هواپیما، تأکید کرد: در سازمان هواپیمایی کشوری، موضوع «ایمنی» (Safety) به هیچ عنوان جای چانه‌زنی ندارد. هیچ فشار رسانه‌ای، دستوری، یا خواهشی باعث نخواهد شد که ما خلاف استانداردهای پروازی عمل کنیم. 

شیرودی خاطرنشان کرد: ما با بخشنامه‌های سخت‌گیرانه، استانداردهای ایمنی را در بالاترین سطح ممکن حفظ کرده‌ایم و در خصوص ناوگان نیز تصمیمات ما صرفاً بر مبنای بررسی‌های کارشناسی و اسناد فنی است. سازمان هواپیمایی کشوری در حال بررسی مدارک و داکیومنت‌های شرکت‌هاست و بدون توجه به فضاسازی‌ها، بر اساس اصول فنی تصمیم‌گیری خواهد کرد. 

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به انتظارات به‌حق مردم، خاطرنشان کرد: همین‌که مردم از صنعت هوایی توقع عملکردی در سطح قبل از تنش‌های اخیر را دارند، نشان‌دهنده موفقیت این صنعت در حفظ تراز خدمات است. ما با همه توان تلاش می‌کنیم تا کاستی‌ها را به حداقل برسانیم و به نقطه مطلوب مورد نظر مردم شریف ایران بازگردیم. 

حواشی پرواز ۱۰۷۳ فلای‌دوبی شخصی بود

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به حواشی پیرامون پرواز ۱۰۷۳ «فلای‌دوبی»، تاکید کرد: این موضوع، یک مساله شخصی بوده و به دلیل‌عدم ارتباط با وظایف این سازمان، ورود نکردیم. 

وی در پاسخ به پرسشی درخصوص جزئیات و حواشی پیش‌آمده در پرواز شماره ۱۰۷۳ شرکت هواپیمایی فلای‌دوبی، اظهار داشت: موضوع کاملاً مشخص است؛ اخیراً مراجعی که پیگیر این مساله بودند نیز تلویحاً اعلام کردند که ماجرای مذکور، یک موضوع شخصی بوده است. 

وی تاکید کرد: سازمان هواپیمایی کشوری به دلیل‌عدم ارتباط موضوع با حوزه ماموریت‌های خود به این پرونده ورود نکرده است. 

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به پروتکل‌های حفاظتی پس از واقعه ۱۱ سپتامبر تصریح کرد: پس از آن واقعه، استانداردهای امنیتی به شدت تغییر یافته و دیگر ورود غیرقانونی یا بی‌ضابطه به کابین خلبان امکان‌پذیر نیست. 

کاپیتان شیرودی ادامه داد: وجود تجهیزاتی مانند تبر در کابین، صرفاً یک اقدام پیشگیرانه و استاندارد برای مواقع اضطراری (همچون شکستن مانع در شرایط بحرانی) است؛ بنابراین، اینکه برخی تلاش کنند این ابزار ایمنی را به نفوذ یا اقدام خاصی از بیرون به داخل کابین نسبت دهند، صحت ندارد. 

وی خاطرنشان کرد: این‌گونه مسائل شخصی ارتباطی با پیکره هوانوردی و ایمنی پروازها ندارد و دستگاه‌های ذی‌ربط ابعاد مختلف آن را پیگیری می‌کنند. 

معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به مباحث مطرح شده پیرامون برخی محدودیت‌های ناوگان هوایی اظهار داشت: مبنای کارشناسی تصمیمات صرفاً «ایمنی» بوده است. جان مردم برای ما اولویت نخست است و در این خصوص هیچ‌گونه کوتاهی صورت نخواهد گرفت. 

پاسخ به حواشی بدهی‌های شرکت هواپیمایی کاسپین

کاپیتان شیرودی در پاسخ به پرسشی درباره نامه‌های منتشره پیرامون بدهی شرکت هواپیمایی کاسپین به شرکت ترکیه‌ای وزمین‌گیر شدن آن، اظهارداشت: موضوع بدهی یک شرکت خصوصی به مجموعه‌های خدماتی، یک مساله حقوقی-تجاری است، هر دو طرف مدعی‌اند در این زمینه ۳ میلیون دلار طلب دارند. همچنین این هواپیما، هواپیمای اجاره‌ای شرکت کاسپین هست و در مالکیت آن نیست. 

وضعیت پروازهای بین‌المللی و تعامل با کشورهای همسایه

وی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت پروازها به برخی کشورهای همسایه پس از تحریم‌های اخیر اشاره کرد و گفت: پس از محدودیت‌های ایجاد شده در فرودگاه‌های عراق (بغداد و نجف)، با رایزنی‌های گسترده دیپلماتیک و همکاری وزارت امور خارجه، پروازها مجدد برقرار شد. 

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری افزود: در حال حاضر پیگیری‌های مستمری برای برقراری مجدد پروازها با کشورهایی همچون عمان و جمهوری آذربایجان در جریان است. سازمان هواپیمایی کشوری با ارسال نامه‌های رسمی به مراجع ذی‌صلاح این کشورها، خواستار ارائه دلایل مکتوب برای قطع پروازها شده است و این موضوع در مجامع بین‌المللی از جمله ایکائو (ICAO) نیز پیگیری خواهد شد. 

وضعیت زیرساخت‌های هوایی و ناوگان پس از جنگ ۴۰ روزه

کاپیتان شیرودی درباره وضعیت ناوگان و زیرساخت‌های راداری پس از جنگ تحمیلی سوم نیز خاطرنشان کرد: خسارات وارده به هواپیماها به معنای زمین‌گیر شدن کامل ناوگان نیست. در مجموع طی جنگ اخیر ۱۰۰ فروند هواپیما دچار آسیب شدند، اما این به معنای زمین‌گیر شدن همه آن‌ها نیست. از مجموع هواپیماها، کمتر از ۱۰ فروند در جنگ اخیر دچار آسیب‌های غیرقابل تعمیر شدند که از چرخه عملیاتی خارج شده‌اند. سایر آسیب‌دیدگی‌ها با تلاش متخصصان شرکت فرودگاه‌ها در حال جبران است و اکثر زیرساخت‌ها به چرخه عملیاتی بازگشته‌اند. 

نوسازی ناوگان؛ فراتر از سن هواپیما

وی در خصوص سیاست‌های نوسازی ناوگان توضیح داد: مفهوم «عملیاتی بودن» یک هواپیما صرفاً به سن آن مربوط نیست، بلکه وابسته به رعایت دقیق دستورالعمل‌های صلاحیت پروازی است که توسط کارخانه سازنده تدوین و توسط سازمان هواپیمایی تایید می‌شود. هر هواپیمایی که این استانداردها را رعایت کند، مجاز به پرواز است. 

افزایش ۳ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور

کاپیتان شیرودی با بیان اینکه در بازه زمانی پس از درگیری‌ها، حدود ۳ هزار صندلی به ظرفیت ناوگان هوایی کشور افزوده شده است، تصریح کرد: روند واردات ناوگان مناسب و با ارزش عملیاتی بالا در حال انجام است و سازمان برنامه و بودجه نیز در تعامل با شرکت‌های خصوصی، حمایت‌های لازم را برای نوسازی و جوان‌سازی ناوگان به عمل می‌آورد. 

تعیین نوع هواپیما بر عهده شرکت‌های هواپیمایی است

وی در خصوص حواشی مطرح شده پیرامون تنوع ناوگان گفت: انتخاب نوع هواپیما بر اساس توجیه اقتصادی، بر عهده شرکت‌های هواپیمایی به عنوان بنگاه‌های اقتصادی است. وظیفه حاکمیتی سازمان هواپیمایی کشوری، تعیین تایپ هواپیما نیست، بلکه ما موظفیم مستندات فنی، تست‌های میدانی و سلامت کامل هواپیما را بررسی کنیم. 

شیرودی افزود: هر هواپیمایی که استانداردهای صلاحیت پروازی (Airworthiness) را رعایت و تاییدیه‌های لازم را از سازمان دریافت کند، اجازه فعالیت دارد. در حال حاضر نیز هیچ منعی برای پرواز تایپ‌های فعال در دنیا که استانداردهای ایمنی را پاس کرده‌اند، وجود ندارد. 

عوامل موثر بر نرخ بلیت هواپیما

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به پرسشی درباره نرخ بلیت هواپیما اظهار داشت: قیمت بلیت، تابعی از متغیرهای کلان اقتصادی است که ۹۰ تا ۹۵ درصد آن را هزینه‌های ارزی و بهای سوخت تشکیل می‌دهد. بنابراین افزایش هزینه‌های ارزی، بر قیمت تمام‌شده هر صندلی-ساعت اثرگذار است. 

نوسان غیرمنطقی در قیمت بلیت نداریم

وی با رد وجود نوسانات فاحش قیمتی در بازار، تصریح کرد: با نظارت‌های صورت‌گرفته، شاهد نوسان غیرمنطقی و فاحش در نرخ‌ها نبوده‌ایم؛ آنچه گاهی در فضای مجازی به عنوان قیمت بالا مطرح می‌شود، یا مربوط به کلاس‌های پروازی (مانند بیزینس‌کلاس) است و یا ناشی از پروازهای اتصالی (کانکشن) که به دلیل نبود پرواز مستقیم در برخی مسیرها رخ می‌دهد. 

مکاتبات با فرودگاه نجف در چارچوب ایمنی بود

کاپیتان شیرودی درباره نامه‌نگاری چند ماه پیش این سازمان با فرودگاه نجف نیز توضیح داد: ارسال این نامه‌ها روالی طبیعی و ضروری در حوزه ایمنی پرواز است. سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان مرجع ناظر، مکلف است اگر هواپیمایی از نظر استانداردهای عملیاتی دارای ابهام باشد، مراتب را اعلام کند. بنابراین، نامه مذکور منافاتی با تعاملات بین‌المللی ندارد و صرفاً در راستای انجام وظایف قانونی و تضمین امنیت مسافران بوده است. 

پرهیز از حاشیه‌سازی؛ اولویت، نوسازی ناوگان است

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با تاکید بر اینکه این سازمان اجازه نخواهد داد مباحث حاشیه‌ای یا نامه‌های محرمانه که به‌صورت غیررسمی منتشر می‌شوند، مسیر کارشناسی سازمان را تغییر دهند، خاطرنشان کرد: اولویت ما، تداوم فعالیت ناوگان عملیاتی و تقویت ظرفیت صندلی کشور است. در همین راستا، سیاست‌های نوسازی ناوگان با حمایت دولت و تعامل با شرکت‌های خصوصی در حال پیگیری است و شاهد واردات و اضافه شدن تدریجی هواپیماهای مناسب به چرخه عملیاتی کشور هستیم.

نظرات بینندگان