اهمیت مصرف میان وعده سالم در دانش آموزان
مصرف «میان وعده» سالم از اجزای ضروری رژیم غذایی دانش آموزان بوده و بخش مهمی از انرژی و مواد مغذی مورد نیاز آنها را تأمین می کند.
به گزارش اینتیتر به نقل از بهداشت نیوز، همچنین «میان وعده» نقش مهمی در سلامت جسمی و فکری دانش آموزن دارد؛ به طوری که مصرف میان وعده سالم سبب افزایش قدرت یادگیری و ارتقاء وضعیت تحصیلی دانش آموزان میشود. در انتخاب یک میان وعده مناسب برای مدرسه، باید علاوه بر علاقه و اشتهای دانش آموز، به مواد مغذی لازم برای رشد و سلامت او هم توجه شود و به گونهای نباشد که مصرف میان وعده موجب کاهش اشتها و بازماندن از وعدههای غذایی اصلی او شود.
دانشآموزان باید بدانند آنچه که میتواند نیازهای آنها را تأمین سازد، محصولاتی همچون چیپس، غلات حجیم شده و دیگر تنقلات کم ارزش نیستند، بلکه موادی دارای ارزش غذایی هستند که از یک یا چند گروه اصلی غذایی تهیه شده باشند.
در حال حاضر مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده، فست فودها و مصرف زیاد نمک از جمله مشکلاتی است که در الگوی مصرف غذایی دانش آموزان وجود دارد. مصرف این تنقلات با ارزش غذایی ناچیز، پیش از وعدههای غذایی، به دلیل ایجاد سیری کاذب دانشآموزان را از مصرف غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز رشد آنها را تأمین کند، باز میدارد.
از طرفی نمک موجود در این تنقلات ذائقه دانش آموز را به مصرف غذاهای شور عادت میدهد که این مساله زمینه ابتلا به فشار خون بالا در بزرگسالی را فراهم میکند، همچنین مصرف زیاد روغن و چربی علاوه بر بالا بردن چربی خون و ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی، به دلیل دریافت کالری اضافی، اضافه وزن و چاقی را نیز به دنبال دارد.
بهترین مواد غذایی که میتوانند به عنوان میان وعده سالم برای زنگ تفریح در برنامه غذایی دانشآموزان قرار گیرد؛ انجیر خشک، توت خشک، نخودچی و کشمش، برنجک و شاه دانه، ذرت بو داده کم نمک، برگه زردآلو و چیپس میوه ها، انواع میوههای تازه فصل نظیر سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، لیمو شیرین و موز و یا لقمههای سالم خانگی مانند نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو و کتلت کم چرب، نان و حلوا شکری، نان و پنیر و خرما یا کره بادام زمینی بدون شکر و نمک با کمی مربا یا عسل و بیسکویتهای سبوس دار هستند.
یکی از الگویهای نادرست تغذیهای این است که والدین آبمیوههای صنعتی را به عنوان میان وعده مدرسه برای فرزندان خود در نظر میگیرند؛ این نوشیدنیها حاوی شکر افزوده زیادی هستند و بهتر است بدانید که یکی از دلایل مهم اضافه وزن و چاقی دانش آموزان در تمام دنیا، مصرف روزانه و بیش از حد این آبمیوههای صنعتی است؛ بنابراین باید به والدین توصیه کرد به جای آبمیوههای صنعتی و نوشیدنیهای گازدار، دانش آموزان را تشویق به مصرف انواع شیرهای پاستوریزه کنند که بهترین نوشیدنی برای سلامت و رشد آنان در این سن محسوب میشود؛ همچنین والدین باید فرزندان خود را آموزش دهند که حبوبات، گروه غذایی بسیار مقوی و مغذی هستند.
والدین دانش آموزان میتوانند با استفاده از حبوبات، میان وعدههای سالمی مانند عدسی، لوبیا گرم، نخود گرم یا نخود برشته تهیه کنند.
همیشه به یاد داشته باشید که کودکان و نوجوانان، عادات غذایی خود را در درجه اول، از والدین خود میآموزند و الگوی غذایی والدین و خواهر و برادر خود را الگو قرار میدهند، همچنین شخصی که خرید مایحتاج غذایی منزل را برعهده دارد، باید در انتخاب مواد غذایی دقت ویژهای داشته باشد چرا که مواد غذایی در دسترس و موجود در سفره خانوار، تأثیر زیادی بر الگوی غذایی افراد آن خانه دارند.