دکتر طحاننظیف: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است
سخنگوی شورای نگهبان گفت: «قانون اساسی» محور تعامل قوا و سند انسجام ملی است.
به گزارش اینتیتر به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، دکتر هادی طحاننظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان به مناسبت روز بزرگداشت قانون اساسی که مصادف با ۱۲ آذر سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۵۸ است، در برنامه تلویزیونی «صف اول» حضور یافت و در این باره و همچنین درباره شورای نگهبان و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی به بیان سخنان و نکاتی پرداخت.
وی ابتدا با عرض تسلیت به مناسبت ایام فاطمیه گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدام مبنایی برای تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت. مردم که در پیروزی انقلاب اسلامی نقش داشتند، به انتخاب نمایندگان مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی پرداختند و پس از تدوین قانون توسط نمایندگان، به آن رای دادند.
این استاد دانشگاه در همین رابطه توضیح داد: امام خمینی (ره) پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به دکتر حسن حبیبی ماموریت دادند که متن پیشنویس قانون اساسی را آماده سازد که ایشان یک پیشنویس تهیه کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی دو دیدگاه درباره آن پیشنویس مطرح شد. برخی میگفتند که همین پیشنویس به رای مردم گذاشته شود و برخی نظرشان این بود که مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی (موسسان) تشکیل و پس از تدوین نهایی به رای مردم گذاشته شود که در جلسهای که خدمت امام برگزار شد، نظر دوم پذیرفته و اجرایی شد.
وی درباره نقش مردم در تصویب قانون اساسی نیز گفت: با نگاهی به سیر تصویب قانون اساسی مشاهده میکنیم که مردم در میانه میدان بودند. بدین منظور میتوان به آرشیو روزنامههای آن دوره مراجعه کرد. طبق اخبار منتشر شده آن دوره، از سوی مردم ۴ هزار پیشنهاد به دبیرخانه مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی ارسال شد که عدهای در آن دبیرخانه مشغول تنظیم و انتقال آن پیشنهادها به نمایندگان مجلس بودند.
دکتر طحاننظیف در همین زمینه به خاطرات یکی از نمایندگان آن مجلس نیز اشاره کرد و گفت: در خاطرات یکی از نمایندگان آمده است که گفته من در آن ایام به روستایی در حوزه انتخابیهام که مرزی بود، مراجعه کردم. تصورم این بود که مردم من را نمیشناسند، اما نه تنها مردم من را میشناختند بلکه با من محاجه میکردند که چرا شما درباره فلان اصل، آن اظهارنظر را کردید؛ این خاطره نشاندهنده آن است که مردم آن دوره چقدر پیگیر موضوع قانون اساسی بودند.
وی بیان کرد: متن قانون اساسی پس از برگزاری چندین جلسه در روز ۲۴ آبان ۱۳۵۸ نهایی شد. متن به مدت دو هفته در اختیار مردم قرار گرفت تا آن را بررسی کنند. سپس همهپرسی در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر ۱۳۵۸ برگزار و نتیجه همهپرسی در روز ۱۲ آذر اعلام شد که اکنون این روز به عنوان روز بزرگداشت قانون اساسی شناخته میشود.
قانون اساسی زیرساختهای خوبی فراهم آورده است
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال مجری عنوان کرد: قانون اساسی ساماندهنده قوا و دستگاهها در کشور است. بیش از ۴۵ سال از استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران میگذرد و کشور با وجود پیش آمدن سختترین شرایط، هیچگاه با بنبست مواجه نشده است.
وی در همین رابطه به شهادت آیتالله رئیسی رئیسجمهور سابق و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری در ابتدای تابستان امسال اشاره کرد و گفت: قانون اساسی مترقی ما برای شرایط مختلف پیشبینیهایی دارد. پس از شهادت رئیسجمهور، براساس قانون اساسی معاون اول عهدهدار امور شد، شورایی متشکل از معاون اول و روسای قوای مقننه و قضائیه نیز تشکیل شد و انتخابات ظرف مدت ۵۰ روز پس از درگذشت رئیسجمهور برگزار شد؛ همه اینها نشاندهنده قوت نظام سیاسی ماست که برآمده از قانون اساسی است.
دکتر طحاننظیف گفت: قانون اساسی زیرساختهای خوبی برای کشور فراهم آورده و برای شرایط عادی و غیرعادی همچون شهادت رئیسجمهور سابق که بدان اشاره شد، پیشبینیهایی کرده است.