جنجال دیگری از مهری دارستانی | اخراج از ستاد امر به معروف کافی است یا وقت برخورد قضایی است؟ | مرز آزادی بیان با ادب کجاست؟
مهری دارستانی که در توییتی به رئیس جمهور توهین کرده بود، از ستاد امر به معروف و نهی از منکر اخراج شد. اخراج او، اما به واکنشها پایان نداده و بسیاری از کاربران خواستار برخورد قانونی با او هستند.
به گزارش اینتیتر به نقل از رویداد۲۴، مهری دارستانی از ستاد امر به معروف اخراج شد؛ البته خودش میگوید که استعفا داده است. ماجرا نیز به جنجال تازه او و توییت توام با توهینش به رئیس جمهور برمیگردد.
خانم دارستانی که تا دیروز رئیس اداره زنان ستاد امر به معروف بود و همین تازگیها با طرح ایده عجیب و غریب راهاندازی کلینیک ترک بیحجابی کلی حاشیه درست کرد و خبر ساز شد، بعد از مصاحبه تلویزیونی رئیس جمهور، در شبکه اجتماعی ایکس که از قضا فیلتر است و همفکران دارستانی به فیلتر ماندنش خیلی اصرار دارند، نوشت: «لات، طلبکار، دروغگو، بیخاصیت، ندانم کار، نادان، ناتوان، ترسو، کم عقل، سست، بی أراده، بیحمیت دقیقا صفاتی است که یک رئیسجمهور نباید داشته باشد تا عزت ملی حفظ شود. البته هیچ ربطی به ما ندارد برسد به دست رایدهندگان مریخ.»
توهین او به ریس جمهور با واکنشهای بسیاری همراه بود و کار را به جایی رساند که ستاد امر به معروف و نهی از منکر در اطلاعیهای نوشت: «مطلب منتشر شده از سوی یکی از کارکنان ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران، صرفاً بازنمود نظرات شخصی ایشان بوده و ستاد امر به معروف کشور، ضمن رد چنین مطلبی، اعلام میدارد که به عنوان یک نهاد فراجناحی، همواره شان فریضتین را اجل از مسائل جناحی و دستهبندیهای سیاسی رایج میداند.»
ستاد امر به معرف با تاکید بر اینکه «این ستاد برای رئیس جمهور محترم که منتخب مردم است، احترام ویژهای قائل است و ضمن عذرخواهی از ایشان و مردم شریف، اعلام میدارد فرد منتشرکننده مطلب از این پس در ستاد هیچ سمتی نخواهد داشت» نوشت: «همانگونه که بارها اعلام شده، ستاد امر به معروف خود را مؤظف به یاری دولت در اجرای برنامههای فرهنگی، به ویژه تحقق شعارهایی همانند «عدالت محوری» و «صداقت با مردم»، میداند و از هر گونه دوقطبیسازی و اظهارنظرهای نسنجیده پرهیز میکند.»
خانم دارستانی نیز در توییت دیگری نوشت: «متن که مخاطب خاص نداشت ولی مرحبا به این سطح از احترام به آزادی بیان در دولت وفاق!» او کناره گذاشته شدنش از سمتی که در ستاد امر به معروف داشت را تصمیم خود جا زد و نوشت: «از پدر و مادرم زیر بار حرف زور رفتن را نیاموختم لذا از منصب افتخاری مدیریت اداره عفاف و حجاب و خانواده در ستاد امر به معروف کنارهگیری میکنم».
چند نکته درباره توییت و اخراج دارستانی
ستاد امر به معروف با سرعت عملی قابل توجه و حذف خانم دارستانی سعی کرد پرونده این ماجرا را ببندد، اما لازم است که به چند نکته توجه کنیم:
۱. محور اصلی واکنش به توییت اول دارستانی یعنی توهین به رئیس جمهور این بود که او مرتکب یک جرم عمومی شده و باید با برخورد دستگاه قضا مواجه شود. منتقدان دارستانی عمدتا به این نکته توجه داشتند در سالهای گذشته، بسیاری از افراد به خاطر یک توییت و یا اظهارنظری سادهتر درباره مسئولان به دادگاه کشیده و حکم گرفتهاند؛ لذا اکنون نیز انتظار میرود برخورد مشابهی با دارستانی شود.
۲. در حاشیه واکنشها به توییت مهری دارستانی و درخواست برخورد قضایی با او، برخی نیز به این نکته اشاره کردند که به رغم رویه موجود در سالهای گذشته و برای ارتقای سطح آزادی بیان بهتر است که بر درخواست مجازات به جرم توهین به مسئولان تاکید نشود، باشد که این رویکرد سبب نهادینه شدن آزادی بیان در کشور شده و روزی برسد که جریان اصولگرا نیز در مقابل اظهار نظرهای جریان مقابل خود پذیراتر باشند.
۳. دیگر نکته قابل تامل، اما مرز آزادی بیان با بیادبی و اهانت است. قطعاً وقتی آزادی بیان به عنوان یک مطالبه جدی اجتماعی و سیاسی مطرح میشود، منظور این نیست که هر کسی هر چه خواست درباره دیگری بگوید یا مسئولان مملکت در سطح رئیس جمهور را هدف بگیرد. مهری دارستانی که خود در اکانت توییترش نوشته: (عدم رعایت ادب = بلاک) و بعد از مشاهده واکنشها به بیادبی خود از سطح آزادی بیان در دولت وفاق گلایه دارد یا دیگرانی که مثل او فکر میکنند، باید متوجه مرزهای آزادی بیان باشند.
۴. عذرخواهی ستاد امر به معروف و اخراج خانم دارستانی از این نهاد اتفاق خوبی است که نشان میدهد برخلاف برخی چهرههای رادیکال در مجموعه حاکمیت اهمیت وفاق درک شده و بنای بر تقابل وجود ندارد. اقدام به موقع ستاد امر به معروف حاوی پیام مهمی است که نشان میدهد این نهاد قصد همراهی با دولت را دارد و دنبال بهانه برای لجبازی نیست. رویکردی که امید است در دیگر ماجرای جنجالی این روزها یعنی ابلاغ و اجرای مصوبه عفاف و حجاب نیز لحاظ شود تا از تبعات سیاسی و اجتماعی آن بکاهد.
۵. واکنش دولت در این قضیه قابل تامل بود. محمد گلزاری، دبیر شورای اطلاعرسانی دولت بدون نام بردن از خانم دارستانی، مطلب منتشر شده از سوی او را «اظهارات توهینآمیز و غیراخلاقی» خواند و گفت: «انتظار میرود، مدعیان دلمشغولی به عفاف در جامعه بیش از دیگران مقید به آن باشند.»
اینکه تیم دولت به این واکنش منطقی و مبتنی بر ادب اکتفا کرده است، نشان میدهد واقعا فرق میکند چه کسی رئیس جمهور باشد و دولت مستقر ضمن پرهیز از ورود به حواشی ترجیح میدهد زمان و انرژی خود را صرف امور اصلی مملکت کند و درگیری توییت امثال خانم دارستانی نشود.
مهری دارستانی کیست؟
با مهری طالبی دارستانی اگر پیش از این هم آشنا نبودیم، بعد از طرح ایده عجیب و غریب راه اندازه کلینیک ترک بیحجابی، خوب او شناختیم. اگرچه که قبل از آن کم حاشیه نداشت. او از حامیان سفت و سخت سعید جلیلی و از نیروهای نزدیک به عبدالملکی است. مواضع مشخصی دارد و خیلی جدی مخالف FATF و آموزش مسائل جنسی است. درباره ازدواج دختران کم سن هم نظرات واضحی دارد.
او که در ۱۶ سالگی ازدواج کرده و دخترش را نیز در سنین نوجوانی شوهر داده است، جایی گفته: «برای دخترم همین کار را کردیم. دامادم سن پایینی داشت و سربازی نرفته بود و شغل نداشت. ما پذیرفتیم به این دلیل که ابتداییات لازم را داشتم. الان اخلاقیات حرف اول را میزند. در دادگاهها بحث مالی و اخلاقی هر دو مطرح است».
ماجرا هم کم درست نکرده از تحصن در دولت رئیسی به خاطر فشار به دولت و علیه پوشش اختیاری گرفته تا درخواست محاکمه مولاوردی.
درباره سوابق اجرایی او نیز باید به این نکته اشاره کنیم که در سالهای پایانی دهه ۹۰ به عنوان مسوول میز زن و خانواده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تهران فعالیت داشته است. او در دوران حجت عبدالملکی در وزارت کار پست گرفت و به عنوان مدیرکل بازرسی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعالیت داشت.
توییتهای جنجالی
مهری دارستانی که حالا با یک توییت علیه پزشیکان کار دست خودش داد و از ستاد امر به معروف اخراج شد، پیش از این نیز با اظهاراتی در فضای مجازی خبرساز شده بود. مثلا آن وقتی که روز مرد را به حجت عبدالملکی تبریک گفت و با واکنشهای بسیاری مواجه شد. یا زمانی که با انتشار تصویری از تجمع در سال ۹۹ مقابل قوه قضاییه نوشت: «طالبیدارستانی با انتشار تصاویری از این تجمع نوشته است: «دست به دامن تنها مرجع رسیدگی به تخلفات که با رسیدگی به مفاسد اقتصادی دلمان را گرم کرد و چشم امیدمان را اشکبار. سردار امشب شکایت میبرم به حضرت حیدر از انحرافات فرهنگی مسوول ساخته از فضای مجازی افسارگسیخته، از محیطهای مثلا فرهنگی مثل تئاتر و سینما، از نشر و پخش کتب مستهجن، از صدا و سیمایی که الگو ساخته از مظاهر فساد، از مدارس و مهدهایی که… از وقاحت دنبالهدار مسوولان».