خبر فوری

دکتر ذاکریان طرح کرد: تحقق خواسته مخالفان داخلی ظریف توسط ترامپ و نتانیاهو

کد خبر : ۳۹۱۳۱۴
دکتر ذاکریان طرح کرد: تحقق خواسته مخالفان داخلی ظریف توسط ترامپ و نتانیاهو

مهدی ذاکریان، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل آمریکا گفت: این بخشنامه دستور پیگیری همان فرمان اجرایی است که جو بایدن در دوران ریاست جمهوری خود اجرای سختگیرانه آن را تا حدودی متوقف کرده‌بود.

به گزارش اینتیتر به نقل از ایرنا، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، بامداد چهارشنبه ( ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۳) به وقت تهران با امضای یک بخشنامه، بار دیگر دستگاه‌های اجرایی آمریکا را به اجرای سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران ملزم کرد. او در سخنانی در حین امضای این بخشنامه گفت: «دوست نداشتم این کار را بکنم، می‌خواهم یک توافق عالی (با ایران) داشته باشیم که فقط ثابت کنند سلاح هسته‌ای نمی‌سازند… که نباید کار سختی باشد... ایرانیان را دوست دارم».

مهدی ذاکریان، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل آمریکا، در پاسخ به این سؤال که ارزیابی شما از اقدام روز گذشته دونالد ترامپ برای اعمال مجدد فشار بر تهران و همچنین اظهارات او در جریان امضای این بخشنامه و در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی چیست، گفت: باید بدانیم یکی از مسائلی که مطالبه داخلی لابی مسلط سیاسی در ایالات متحده است، اتحاد با اسرائیل است و سیاستگذاران ایرانی با الفبای این مسأله آشنایی ندارند. اگر ترامپ یک جمله درباره همکاری با ایران یا امکان توافق با ایران می‌گوید، برخی شیفته آمریکا می‌شوند و اگر جمله‌ای علیه ایران بشنوند، دشمنی پیدا می‌کنند. هر دوی این نگاه‌ها غلط است؛ هم شیفتگی و هم دشمنی. ایران باید بداند که یک اتحاد استراتژیک میان آمریکا و اسرائیل وجود دارد و اگر نظم منطقه بخواهد به گونه‌ای شکل بگیرد که چالشی برای این اتحاد باشد، ایران نمی‌تواند در مقابل تهدید آمریکا، مطالباتی را مطرح کند که متعارض با منافع آن اتحاد استراتژیک باشد.

ذاکریان ادامه داد: باید توجه داشت که اولین سفر یک رهبر خارجی به ایالات متحده پس از انتخابات این کشور از سوی نخست وزیر اسرائیل است، بنابراین ما باید این واقعیت را بپذیریم. شاید سوال این باشد که آیا کشورهایی در نظام بین الملل هستند که مخالف رفتارهای اسرائیل در قبال فلسطین باشند و هم زمان رابطه خوبی نیز با آمریکا داشته باشند، باید گفت، بله مالزی و ترکیه و کشورهای دیگری هستند اما هیچ‌کدام از آنها نظم مدنظر ایالات متحده را به چالش نمی‌کشند. بنابراین این خوش خیالی است اگر فکر کنیم ترامپ اقدام خاصی را در قبال ایران صورت خواهد داد، این خوش خیالی در دوران بایدن نیز درست نبود. این موضوع نشان می‌دهد آمریکاشناسی در میان تصمیم گیران ما نهادینه نشده است و با مشکل مواجه است.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که تفاوت این بخشنامه با فرمان اجرایی که رئیس جمهور آمریکا پیش تر در قبال ایران اعمال کرده بود، چیست، گفت: در متن فرمان اجرایی اعمال سیاست فشار حداکثری وجود دارد و این بخشنامه دستور پیگیری همان فرمان اجرایی را می‌دهد که جو بایدن در دوران ریاست جمهوری خود تا حدودی اجرای آن را سهل‌گیرانه‌تر پیش می‌برد. ترامپ با امضای روز گذشته مجددا آن متن و اجرای سختگیرانه مفاد آن را زنده کرد. این فرمان مجددا همان دستور بررسی کشتی به کشتی در خصوص فروش نفت ایران را در دستور کار وزارت خزانه داری ایالات متحده قرار میدهد و این وضعیت را برای ایران به مراتب دشوارتر می‌کند.

ذاکریان در ادامه خاطرنشان کرد: آن چیزی که ترامپ و دیگران به دنبالش هستند اعمال اسنپ‌بک و نابودی برجام است. خواسته آقایانی که در داخل ایران به آقای ظریف می‌تاختند و برجام را سند خیانت و مایه ننگ میدانستند، توسط ترامپ و نتانیاهو به اجرا درخواهد آمد. در دوره آقای ظریف نتوانستند این خواسته را اجرایی کنند چرا که سیاست خارجی ما در آن دوران سیاست درستی بود و موجب شد جهان در کنار ما بایستد اما برخی در داخل متوجه معنا و مفهوم این سیاست نشدند.

نظرات بینندگان