اونجلیستها در آرزوی جنگ گستردهتر آمریکا با ایران؛ آنها معتقدند این درگیری نشانه نزدیکی به آخرالزمان و بازگشت حضرت عیسی است

زمانی که بیشتر مردم درباره آینده درگیری آمریکا با ایران فکر میکنند، به دنبال سرنخهایی در عکسهای ماهوارهای دانهدرشت، اظهارات تحلیلگران نظامی و پستهای رئیسجمهور ترامپ در شبکههای اجتماعی میگردند.
به گزارش اینتیتر به نقل از انتخاب، اما وقتی «دایانا باتلر باس» ــ پژوهشگر و نویسندهی برجستهی دینی ــ به این فکر میکند که در آینده چه اتفاقی ممکن است بیفتد، ذهنش به سمت گروهی میرود که به گفتهی او این روزها بیشتر به پیشگویی میاندیشند تا سیاست.
او به یاد هشدارهایی از دوران کودکیاش میافتد: هشدارهایی درباره داستانهایی درباره مادران گریان که پتوهای خالی در آغوش دارند چون نوزادانشان ناگهان به بهشت «ربوده» شدهاند، و تصاویری از عیسی خشمگینی که ارتشهایی از فرشتگان را به نبردی آخرالزمانی در اسرائیل مدرن رهبری میکند.
این داستانها در کلیسای انجیلی سفیدپوستی که باس در دهه ۱۹۷۰ در آن بزرگ شد، او را هم میترساندند و هم به وجد میآوردند. زمانی بود که پایان همیشه نزدیک به نظر میرسید و کتابهایی چون پرفروشترین کتاب «سیاره بزرگ مرحوم» مسیحیان را به آمادهسازی برای دوران مصیبت عظیم و بازگشت پیروزمندانه عیسی به اورشلیم فرامیخواند.
امروز باس، نویسندهی دینی مترقی و محبوب و میزبان خبرنامهی معروف Substack با نام «کلبه»، دیگر به این داستانها باور ندارد. اما وقتی به حمله آمریکا به سه تأسیسات هستهای ایران در ماه جاری و پیامدهای آن فکر میکند، خود او هم نوعی پیشگویی ارائه میدهد: بمباران ایران جایگاه ترامپ را بهعنوان «برگزیدهی خدا» و اسرائیل را بهعنوان ملت برگزیدهی خدا در میان بسیاری از حامیان انجیلی سفیدپوست رئیسجمهور تقویت خواهد کرد.
بسیاری از این حامیان، خطرات جنگی گستردهتر را نادیده میگیرند، زیرا به باور آنها چنین درگیریای نشانه نزدیکی به «آخرالزمان» است ــ مجموعهای از رویدادهای فاجعهبار که به بازگشت دوم مسیح و ظهور اسرائیل بهعنوان تحقق پیشگوییهای کتاب مقدس منتهی میشود.
باس در گفتوگو با سیانان میگوید: «میتوان گفت نوعی اشتیاق روحانی برای جنگ در خاورمیانه وجود دارد. آنها باور دارند جنگ مجموعهای از وقایع را به راه میاندازد که به بازگشت عیسی منجر میشود.»
تصمیم ترامپ برای بمباران ایران تاکنون عمدتاً از زاویه سیاست یا راهبرد نظامی تحلیل شده است. اما بُعدی مذهبی در این تصمیم و آنچه ممکن است در آینده رخ دهد، وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
ترکیب پیشگویی، سیاست و قدرت نظامی
ممکن است رویکرد آمریکا به ایران و اسرائیل فقط بر مبنای ارزیابیهای واقعبینانه ژئوپولیتیکی نباشد. باس و دیگر پژوهشگران دینی میگویند که سیاست آمریکا در خاورمیانه همچنین تحت تأثیر آموزههای جنجالی یک روحانی پرخاشگر انگلیسی-ایرلندی در قرن نوزدهم و همچنین کتابها و فیلمهای پرهیاهوی «بر جایماندگان» (Left Behind) است که با موضوع آخرالزمان مسیحی تولید شدهاند.
جمار تیسبی، مورخ و نویسندهی پرفروش کتاب «داستانهایی از روح عدالت»، هشدار میدهد: «اقدامات ترامپ نشان میدهد که این باورهای الهیاتی، صرفاً نظری و انتزاعی نیستند؛ آنها پیامدهای مستقیم، خطرناک و مرگبار دارند.»
تیسبی در خبرنامهاش با نام «پانویسها» (Footnotes) نوشته است که رؤیاهای آخرالزمانی نباید در سیاست آمریکا درباره اسرائیل یا ایران نقشی ایفا کنند.