خبر فوری از جنگ و مذاکره ایران و آمریکا | تقابل سیاسی تهران و واشنگتن | تنش‌های ایران و آمریکا به کجا می‌رسد؟

کد خبر : ۴۴۳۷۵۹
خبر فوری از جنگ و مذاکره ایران و آمریکا | تقابل سیاسی تهران و واشنگتن | تنش‌های ایران و آمریکا به کجا می‌رسد؟

هم‌زمان با اعتراضات در ایران و تحولات پرشتاب ونزوئلا، ادبیات تهدیدآمیز مقام‌های آمریکایی علیه تهران بار دیگر شدت گرفته است. وضعیتی که با واکنش قاطع نهاد‌های رسمی ایران، موضع‌گیری بازیگران منطقه‌ای و هشدار قدرت‌هایی چون چین همراه شده است.

به گزارش اینتیتر به نقل از  اقتصادآنلاین، در روز‌هایی که نگاه‌ها به تحولات ونزوئلا و بازداشت رئیس‌جمهور این کشور توسط آمریکا دوخته شده، فضای سیاسی پیرامون ایران نیز با موج تازه‌ای از تهدیدها، هشدار‌ها و موضع‌گیری‌های بین‌المللی روبه‌رو شده است.

رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر با ادعا‌هایی درباره تحولات داخلی ایران، از «رصد نزدیک اعتراضات» سخن گفته و مدعی شده که در صورت بروز تلفات، واکنش واشنگتن شدید خواهد بود.

این سخنان در شرایطی مطرح می‌شود که تنش میان تهران و واشنگتن طی ماه‌های اخیر، نه‌تنها کاهش نیافته بلکه با پیوند خوردن به پرونده‌هایی، چون ونزوئلا، حزب‌الله و یمن، ابعاد تازه‌ای پیدا کرده است.

تغییر دوباره ادبیات رییس‌جمهور آمریکا

رئیس‌جمهور آمریکا در جمع خبرنگاران، با اشاره مستقیم به اعتراضات در ایران، مدعی شد ایالات متحده اوضاع را از نزدیک زیر نظر دارد و در صورت تکرار آنچه «کشتار مردم» خواند، ایران با «ضربه شدید» روبه‌رو خواهد شد. این اظهارات از سوی ناظران، ادامه سیاست فشار حداکثری، اما در قالبی علنی‌تر و تهدیدآمیزتر ارزیابی می‌شود.

هم‌زمان، چهره‌هایی، چون لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه، با انتشار تصویری از دونالد ترامپ با کلاهی که شعار «عظمت را دوباره به ایران برگردانیم» بر آن نقش بسته، به‌طور آشکار به ادبیات تغییر حکومت اشاره کرده‌اند. استفاده از نماد شیر و خورشید بر این کلاه نیز پیام سیاسی روشنی برای مخاطبان داخلی و خارجی دارد.

این پیام‌ها، در کنار تهدید‌های پیشین ترامپ مبنی بر اقدام نظامی در صورت برخورد با معترضان، نشان‌دهنده تلاش بخشی از حاکمیت سیاسی آمریکا برای پیوند زدن اعتراضات داخلی ایران با پروژه فشار خارجی است.

واکنش ایران به تهدیدات

در برابر این مواضع، واکنش‌های رسمی ایران سریع و صریح بوده است. سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، با اشاره به تجربه‌های پیشین، تأکید کرد که تکرار سیاست‌های شکست‌خورده، نتیجه‌ای جز شکست دوباره نخواهد داشت.

همچنین دبیرخانه شورای دفاع جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیه‌ای، ضمن محکوم‌کردن تشدید ادبیات تهدیدآمیز علیه کشور، اعلام کرد که امنیت، استقلال و تمامیت ارضی ایران خط قرمزی غیرقابل عبور است. در این بیانیه تصریح شده است که جمهوری اسلامی ایران در چارچوب دفاع مشروع، خود را صرفاً محدود به واکنش پس از اقدام نمی‌داند و نشانه‌های عینی تهدید را بخشی از معادله امنیتی تلقی می‌کند.

این موضع‌گیری‌ها نشان می‌دهد که تهران تلاش دارد پیام بازدارندگی روشنی به واشنگتن و متحدانش ارسال کند. پیامی که بر آمادگی برای پاسخ «متناسب، قاطع و تعیین‌کننده» تأکید دارد.

تلاش برای میانجیگری

در میانه این تنش‌ها، قطر تلاش کرده نقش میانجی را حفظ کند. ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، اعلام کرده که دوحه با تهران و واشنگتن در تماس است و از هرگونه گفت‌و‌گو برای جلوگیری از تشدید تنش حمایت می‌کند.

او تأکید کرده که هنوز راه‌حل‌های دیپلماتیک و سیاسی درباره ایران وجود دارد و نباید این مسیر نادیده گرفته شود. این موضع، هم‌راستا با سیاست سنتی قطر در ایفای نقش میانجی در بحران‌های منطقه‌ای، از جمله غزه و یمن، ارزیابی می‌شود.

پیش از قطر نیز عمان تلاش کرده بود تا با میانجی‌گری پیام‌هایی بین دو طرف رد و بدل کند. با این همه تاکید آمریکا بر موضع غنی‌سازی صفر مورد پذیرش ایران قرار نگرفت و وزیر خارجه ایران تاکید کرد که ایران مذاکره می‌کند، اما دیکته‌کردن را نمی‌پذیرد.

ورود چین به تقابل تهران-واشنگتن

در سطح بین‌المللی، چین به‌عنوان یکی از کشور‌های نزدیک به جمهوری اسلامی ایران، موضعی روشن اتخاذ کرده است. لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، با تأکید بر مخالفت قاطع پکن با هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی ایران، خواستار اقداماتی شد که به صلح و ثبات در خاورمیانه کمک کند.

او همچنین بر پایبندی چین به منشور سازمان ملل و شراکت راهبردی ۲۵ ساله با ایران تأکید کرد. این موضع‌گیری، پیام مهمی برای واشنگتن دارد و نشان می‌دهد که هرگونه تشدید تنش با ایران، در خلأ بین‌المللی رخ نخواهد داد.

هم‌صدایی اسرائیل با واشنگتن

در این میان، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل نیز در ادعاهایی، حمایت خود از اعتراضات در ایران را اعلام کرده و مدعی شده است که موضع مشترکی با آمریکا علیه برنامه هسته‌ای و موشکی ایران دارد.

نتانیاهو با اشاره به دیدار‌های متعدد خود با ترامپ، از تقویت همکاری‌ها سخن گفته و مدعی شده که هرگونه اقدام علیه اسرائیل، عواقب جدی برای ایران خواهد داشت. این مواضع، از نگاه تحلیلگران، بخشی از تلاش تل‌آویو برای هم‌راستا نگه داشتن سیاست آمریکا با اهداف امنیتی خود در منطقه است.

تقابل تا کجا ادامه دارد؟

مجموعه تحولات اخیر نشان می‌دهد که تقابل سیاسی تهران و واشنگتن وارد مرحله‌ای پرتنش، اما پیچیده شده است. از یک سو، آمریکا و متحدانش با ادبیات تهدیدآمیز، حمایت نمادین از اعتراضات و اشاره به تغییر حکومت، فشار سیاسی را افزایش می‌دهند. اما از سوی دیگر، ایران با تأکید بر بازدارندگی، حمایت برخی قدرت‌های جهانی و تحرکات دیپلماتیک منطقه‌ای، تلاش می‌کند دامنه این تقابل را کنترل کند.

همزمان اسرائیل به همراه آمریکا پروژه خلع سلاح حزب‌الله در لبنان و حماس در غزه را هم دنبال می‌کند. از سوی دیگر تصرف استان‌های جنوبی یمن به دست نیروهای مخالف انصارلله معادلات در یمن را هم پیچیده‌تر کرده است. 

در چنین شرایطی پرسش کلیدی این است که آیا این رویارویی در سطح لفظی و سیاسی باقی می‌ماند یا با یک جرقه به مرحله‌ای پرهزینه‌تر وارد خواهد شد. پاسخ، بیش از هر چیز به تحولات میدانی، محاسبات داخلی بازیگران و میزان موفقیت دیپلماسی در مهار تنش‌ها بستگی دارد. مسیری که همچنان با عدم قطعیت‌های فراوان همراه است، اما بسته نشده است.

نظرات بینندگان