بقائی: امیدواریم اروپا متوجه عواقب فعال‌سازی مکانیسم ماشه باشد

کد خبر : ۴۱۹۲۹۳
بقائی: امیدواریم اروپا متوجه عواقب فعال‌سازی مکانیسم ماشه باشد

سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره تهدیدات اروپا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه گفت: امیدواریم طرف‌های مقابل متوجه عواقب هرگونه سوءاستفاده از فرآیندهای قطعنامه ۲۲۳۱ باشند و از پیچیده‌تر کردن موضوع پرهیز کنند.

به گزارش اینتیتر به نقل از ایسنا، نشست خبری هفتگی «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با رسانه‌های داخلی و خارجی برگزار شد. 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در نشست هفتگی خود با اشاره به تحولات دیپلماتیک روزهای اخیر تصریح کرد: «به موازات ادامه یافتن جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و کرانه باختری، کماکان موضوع نسل‌کشی در فلسطین اشغالی، مهمترین موضوع بین‌المللی و منطقه‌ای است.»

او افزود: «ما شاهد ادامه یافتن جنایات رژیم صهیونیستی از طریق بمباران مردم مظلوم فلسطین و هم استفاده از سلاح گرسنگی و تشنگی برای پیشبرد طرح نابودی فلسطین به‌عنوان یک هویت، ملت و سرزمین هستیم. در روزهای اخیر وزارت امور خارجه (ایران) رایزنی‌های بسیاری با کشورهای منطقه انجام داد تا اجماع منطقه‌ای برای کمک رسانی به مردم غزه و توقف نسل‌کشی در فلسطین اشغالی ایجاد شود.»

بقائی در این خصوص تصریح کرد: «وزیر امور خارجه با تعداد بسیاری از وزرای خارجه کشورهای منطقه‌ای و کشورهای اسلامی و مقامات سازمان همکاری اسلامی رایزنی و صحبت کردند. تلاش ما این است که یک نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی برگزار شود تا درباره توقف جنایات و کمک رسانی فوری به مردم فلسطین چاره‌اندیشی کنیم.»

او با اشاره به سیاست رژیم صهیونیستی برای استفاده از اقلام اساسی و غذا به‌عنوان یک سلاح و وقوع قحطی در باریکه غزه تأکید کرد: «این یک جنایت جنگی است که با تمام قوانین بین‌المللی مغایرت دارد. در قرن بیست‌ویکم، چنین نسل‌کشی‌ای، یک وضعیت کاملاً بی‌سابقه است.»

بقائی در ادامه و با اشاره به گفت‌وگوهای ایران و اروپا در استانبول افزود: «در حوزه مذاکرات، روز جمعه با سه کشور اروپایی مذاکراتی انجام شد.»

موضع ایران درباره تغییر مرزهای ژئوپلیتیک در قفقاز جنوبی، ثابت است

او در پاسخ به سوالی درباره گزارش‌های منتشر شده درباره تحولات صورت گرفته در منطقه قفقاز جنوبی گفت: «موضع جمهوری اسلامی ایران در موضوع تغییر مرزهای ژئوپلیتیک و تحولات قفقاز تغییری نکرده است. اساساً ۲ موضوع مطرح است. یک موضوع، موضوع صلح و حل و فصل مسالمت‌آمیز اختلافات بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.»

بقائی افزود: «ایران همواره بر تسریع امضای توافق صلح تأکید کرده است. عقب افتادن این روند مفید نیست و می‌تواند به شکل‌گیری تنش‌های تازه منجر شود.»

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در ادامه تأکید کرد: «در موضوع مسیرهای ترانزیتی و حمل‌ونقلی، ایران از ایجاد چنین مسیرهایی حمایت کرده است. چنین اقداماتی در توسعه همکاری اقتصادی کشورها مفید است. اما این مسیرها هرگز نباید با تمامیت سرزمینی دولت‌ها مغایرت داشته باشد.»

او با اشاره به خواست ورود بازیگران فرامنطقه‌ای به منطقه قفقاز جنوبی تصریح کرد: «ورود چنین بازیگرانی به توسعه کشورهای منطقه کمکی نخواهد کرد و موضع خود را اعلام کردیم. در این موضوع توافقاتی وجود دارد. شایعه‌های مطرح شده درباره مشارکت کشورهای فرامنطقه‌ای از طرف بازیگران منطقه‌ای رد شد. اما ایران با دقت این موضوع را رصد می‌کند و با هر ۲ کشور در ارتباط نزدیک است.»

در استانبول فقط به مسئله هسته‌ای و رفع تحریم‌ها پرداخته شد

بقائی در پاسخ به سوالی درباره گمانه‌زنی‌هایی درباره نتیجه مذاکرات ایران و اروپا تأکید کرد: «در طول مذاکرات با اروپا، هیچ موضوعی جز مسئله هسته‌ای و رفع تحریم‌ها مطرح نشد. منتشر شدن روایت از سوی کشورهای اروپایی، غیرطبیعی نیست. روایت اروپا، روایت ایران نیست. طرف‌های اروپایی صلاحیت استفاده از مکانیزم موسوم به سازوکار پس‌گشت (ماشه) را ندارند و ایران مواضع خود را اعلام کرده است.»

او در پاسخ به تهدید سران کشورهای اروپایی درباره فعالسازی مکانیزم ماشه و احتمال خروج ایران از ان‌پی‌تی دربرابر این فعال‌سازی این سازوکار، تصریح کرد: «طرف‌های اروپایی مدت‌هاست که تلاش کردند از مبحثی در قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد، به‌عنوان یک اهرم فشار مذاکراتی استفاده کنند. ایران تأکید کرده که این ابزار کارایی ندارد. اتفاقات اخیر و حمایت اروپا از تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ و صلاحیت کشورهای اروپایی را زیر سوال برد.»

بقائی تأکید کرد: «با توجه به نقض فاحش تعهدات برجامی کشورهای اروپایی توسط این کشورها جای سوال است که چنین کشورهایی می‌توانند خود را طرف‌های متعهد به برجام بدانند یا خیر. طرف‌های اروپایی صلاحیت استفاده از ساز و کار ماشه را ندارند.»

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران افزود: «ما صراحتاً این مسئله را قبل از مذاکرات روز جمعه و حتی در طول مذاکرات اعلام کردیم. آن‌ها می‌دانند که در صورت استفاده از این ساز و کار، آن‌ها با واکنش قطعی ایران روبرو خواهند شد و شرایط پیچیده‌تر خواهد شد. قطعاً مضرات چنین اقدامی متوجه رژیم عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای و کشورهای اروپایی خواهد شد. این تهدیدها واکنش‌هایی را در جامعه ایران در پی داشته است.»

بقائی تأکید کرد: «امیدواریم طرف‌های مقابل متوجه عواقب هرگونه سوءاستفاده از فرآیندهای قطعنامه ۲۲۳۱ باشند و از پیچیده‌تر کردن این موضوع پرهیز کنند.»

در حمایت رژیم صهیونیستی از گروه‌های تروریستی ضدایرانی تردیدی وجود ندارد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره حمله تروریستی اخیر به زاهدان و حمایت رژیم صهیونیستی از تروریست‌های جیش الظلم گفت: «متأسفانه این حملات تروریستی سابقه دارد. در حمایت رژیم صهیونیستی از گروه‌های تروریستی ضدایرانی تردیدی وجود ندارد. هدف از این اقدامات، کاهش امنیت شهروندان ایران است. نیروهای مسلح ایران قطعاً عاملین این جنایات را شناسایی و با آن‌ها برخورد خواهند کرد.»

او افزود: «رژیم صهیونیستی از هر ابزاری برای خدشه‌دار کردن امنیت ایرانیان استفاده می‌کند. این جنایات عزم ایران برای مقابله با چنین جنایاتی را جدی‌تر خواهد کرد.»

از پایگاه آمریکا در آلمان علیه ایران استفاده شده است

بقائی در پاسخ به سوالی درباره ادعای آلمان مبنی بر عدم پذیرش مسئولیت این کشور از استفاده شدن پایگاه رامشتاین توسط آمریکا علیه دیگر کشورها گفت: «این ادعا از لحاظ حقوقی ایراداتی دارد. حقوق بین‌الملل استفاده از پایگاه‌های کشورها توسط کشوری دیگر علیه کشورهای ثالث را رد می‌کند. در سال‌های اخیر شاهد استفاده آمریکا از این پایگاه علیه دیگر کشورها، از جمله ایران بودیم. این ادعا از لحاظ حقوقی مخدوش است و حتی حقوق‌دانان آلمانی از آن انتقاد کردند.»

خروج آمریکا از یونسکو هیچ توجیهی ندارد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره خروج آمریکا از یونسکو گفت: «به ادعای آمریکا علت این تصمیم، حمایت یونسکو از فلسطین و مخالفت با اسرائیل انجام شده است. این سومین باری است که آمریکا از یونسکو خارج می‌شود و ادامه یافتن روند دولت جدید آمریکا در قبال سازمان‌های بین‌المللی است. در این موضوع خاص، خروج آمریکا از یونسکو به علت حمایت این نهاد از فلسطین بسیار آزاردهنده است و هیچ توجیهی ندارد. بسیاری از مقامات جهانی از این توجیه انتقاد کرده‌اند.»

فعلا برنامه‌ای برای گفت‌وگو با آمریکا نداریم

بقائی در ادامه گفت: ایران فعلا برای مذاکره با آمریکا برنامه‌ای ندارد و هر وقت که منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران اقتضا کند، در این مورد تصمیم می‌گیریم و اعلام می‌کنیم.

غربی‌ها در نسل‌کشی در غزه شریک هستند

او با بیان اینکه «کشورهای اروپایی باید نسبت به فجایعی که در حال وقوع در فلسطین اشغالی است، پاسخگو باشند»، گفت: یکی از دلایل شکل‌گیری روندی که به نسل‌کشی آشکار در غزه منتج شده است، همین برخوردهای دوگانه و رویکردهای گزینشی و ناعادلانه در قبال مسئله فلسطین است؛ اینکه شما قربانی را به جای متجاوز قرار دهید و آن را محکوم کنید، صرفاً تشویق کننده طرف متجاوز است. 

سخنگوی وزارت خارجه ایران تصریح کرد: کسانی که در غزه، از گرسنگی و بیماری و جراحت‌های ناشی از بمباران‌ها کشته شدند، اعضای حماس نیستند بلکه مردم فلسطین هستند. ۶۰ هزار انسان بی‌گناه تا الان به کشته و ۱۵۰ هزار نفر زخمی شدند. غزه تبدیل به یک مکان غیر قابل سکونت شده است و حداقل ۴۰ سال برای آواربرداری طول می‌کشد، لذا شما همه مختصات لازم برای شکل‌گیری یک دولت را از بین می‌برید و بعد ادعا می‌کنید که به دنبال شناسایی دولت فلسطین هستید.

بقائی در ادامه گفت: برای شکل‌گیری یک دولت ما نیاز به سرزمین داریم. همین اندک سرزمینی که از فلسطین تاریخی باقی مانده هم به یک سرزمین سوخته تبدیل شده است. شما به مردم نیاز دارید؛ مردمی که همگی در معرض نسل‌کشی هستند. به یک حکومت و به یک حاکمیت نیاز دارید که نسبت به هیچ کدام از این‌ها ارزشی قائل نیستید. بنابراین مادامی که طرف‌های اروپایی رویکرد عادلانه‌ای را در قبال مسئله فلسطین اتخاذ نکنند و یک‌سویه فقط از یک رژیم اشغالگر و نژادپرست حمایت کنند، ما شاهد توفیق در حل این موضوع نخواهیم بود.

طرح موضوعاتی غیرهسته‌ای نشان‌دهنده سردرگمی طرف مقابل است

او در پاسخ به سوالی درباره تلاش فرانسه برای مطرح کردن موضوعاتی غیرهسته‌ای و ایجاد ارتباط بین آن و مسئله مکانیزم ماشه گفت: «این اقدام نوعی ابزار باج‌خواهی است. هر مذاکره‌ای ۲ طرف دارد. موضوع مذاکرات ما با طرف اروپایی مشخص است. موضوع آن رفع تحریم‌ها و هسته‌ای است. مطرح شدن موضوعاتی غیرهسته‌ای نشان‌دهنده سردرگمی طرف مقابل است. از طرفی، اکنون ملت ایران و جمهوری اسلامی ایران بسیار بیشتر از قبل مصمم هستند که از همه دارایی‌های خود و توانمندی‌های دفاعی خود صیانت کنند.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران تأکید کرد: «برای همه روشن شد که توانمندی‌های دفاعی ایران تنها چیزی است که می‌تواند از ایران دفاع کند. ایران به هیچ عنوان درباره این توانمندی‌ها مذاکره نخواهد کرد.»

اظهارات ترامپ برای مصارف داخلی آمریکا مطرح می‌شود

او در پاسخ به سوالی درباره ادعای «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا مبنی بر حق نداشتن ایران برای غنی‌سازی اورانیوم تصریح کرد: «اجازه دهید درباره سخنانی که برای مصارف داخلی آمریکا مطرح می‌شود صحبتی نکنم. موضوع ایران مشخص است و نیازی به تکرار ندارد.»

ادعاهای ضدایرانی رژیم صهیونیستی بسیار وقیحانه است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر خواسته ایران ترور مقامات آمریکایی تأکید کرد: «این فضاسازی‌ها از هشت ماه قبل آغاز شد. هدف از این هیاهوها، وارونه جلوه دادن شرایط است. این مسئله بسیار وقیحانه است. کسانی که خود ایران را تهدید می‌کنند و حتی تهدیدات خود علیه ایران را عملی کردند و جمعی از شریف‌ترین شهروندان ایران را به قتل رساندند بسیار وقیحانه است. اهداف رژیم صهیونیستی مشخص است. آن‌ها در تلاش هستند تا مظلوم نمایی کنند.»

او افزود: «آن‌ها به دنبال ایجاد هیاهو در فضای رسانه‌ای آمریکا هستند. شما نمی‌توانید علیه مقامات یک کشور اظهاراتی سخیف بیان کنید و انتظار داشته باشید ملت آن کشور واکنشی نشان ندهند.»

نظرات بینندگان