اضافه شدن ۳٬۸۰۰٬۰۰۰ تومان به فیش حقوقی تیر بازنشستگان | خبر مهم از تغییر و تحولات جدید فیش حقوقی بازنشستگان

افزایش حقوق بازنشستگان فقط به پایه حقوق محدود نشده و مزایای جانبی نیز رشد داشتهاند. این بخش از حقوق شامل حق عائلهمندی، کمکهزینه اولاد، بن معیشت و حق مسکن میشود که هریک با افزایش رسمی همراه بوده است.
به گزارش اینتیتر به نقل از سرگرمی روز، افزایش حقوق بازنشستگان فقط به پایه حقوق محدود نشده و مزایای جانبی نیز رشد داشتهاند. این بخش از حقوق شامل حق عائلهمندی، کمکهزینه اولاد، بن معیشت و حق مسکن میشود که هریک با افزایش رسمی همراه بوده است.
حق عائلهمندی: ۲ میلیون و ۱۰۶ هزار تومان
کمکهزینه اولاد: برای هر فرزند معادل یک میلیون و ۷۱۹ هزار تومان
بن معیشتی: ۶۰۰ هزار تومان
کمکهزینه مسکن: ۴۰۵ هزار تومان
تمامی این مبالغ از اردیبهشتماه به فیش حقوقی بازنشستگان اضافه شده و در مجموع، رقم دریافتی آنها را به شکل ملموسی افزایش داده است.
انتظار برای واریز معوقات فروردین بازنشستگان
در روزهای گذشته، حقوق خرداد بازنشستگان تأمین اجتماعی به همراه افزایش سنواتی و متناسبسازی دور دوم واریز شد؛ در عین حال، فیشهای حقوقی در روزهای ابتدای تیر صادر و در سامانه مربوطه بارگذاری شد.
بازنشستگان کارگری در انتظار واریز معوقات فروردین هستند و آنگونه که سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرده، این معوقات قرار است با حقوق خرداد به حساب بازنشستگان واریز شود.
شفافسازی و اصلاح فوری حقوق بازنشستگان
بازنشستگان تأکید دارند که این وضعیت باعث سردرگمی، نگرانی و بیاعتمادی در میان جامعه بازنشستگان شده است. آنها خواستار پاسخگویی شفاف سازمان تأمین اجتماعی و اصلاح فوری مبالغ واریزی بر اساس احکام رسمی هستند.
حذف آیتم نقدی ۹۳۰ هزار تومانی از حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در خرداد ۱۴۰۴، موجب اختلاف بین مبلغ واریزی و احکام حقوقی شده است. این موضوع اعتراضات گستردهای را به دنبال داشته و کارشناسان نسبت به پیامدهای قانونی آن هشدار دادهاند. انتظار میرود سازمان تأمین اجتماعی با شفافسازی و اصلاح فوری، اعتماد بازنشستگان را بازگرداند.
دهقان کیا اظهار کرد: فرمول متناسبسازی عوض نشده و همان فرمول سال قبل است.
در طی هفته گذشته و پس از صدور فیشها و احکام بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، سوالاتی در مورد نحوه متناسبسازی و احتمال تغییر فرمولهای آن مطرح شد.
علی دهقان کیا (رئیس هیات مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران) در این رابطه توضیح داد: فرمول متناسبسازی سال جاری و محاسبات افزایش حقوق ناشی از آن برای بازنشستگان تامین اجتماعی، همان فرمول متناسبسازی و افزایش حقوق سال گذشته (۱۴۰۳) است. آنچه که توسط متخصصان سازمان تامین اجتماعی نوشته شده، تفاوتی در نحوه محاسبه ندارد و تنها اعداد و ارقام آن در نتیجه تغییرات سال متفاوت خواهد بود.
وی درباره علت اینکه این ذهنیت برای برخی بازنشستگان ایجاد شده و باعث سردرگمی شده است، تشریح کرد: این فرمول امسال به صورت تفکیک شده در اطلاعیهها و اخبار به اطلاع بازنشستگان و جامعه مخاطب رسید. تفکیک برخی فرمولها باعث شد که مردم بتوانند میان متناسبسازی امسال و افزایش حقوق سال جاری و میزان افزایش ناشی از هرکدام تمایز قایل شوند و از آوردهی ریالی هر کدام اطلاع یابند.
دهقان کیا بیان کرد: از آنجا که امسال، هم متناسبسازی و هم افزایش حقوق درصدی افزایش داشته است، باید این تفکیک صورت میگرفت اما باید بهتر توضیح داده میشد تا سردرگمی ایجاد نشود. متناسبسازی سال قبل باید با مستمری سال قبل جمع و سپس ضرب در ۳۲ درصد به علاوه ۹۳۰ هزارتومان مبلغ ثابت شود تا حقوق سال ۱۴۰۴ را بتوان مستقل از متناسبسازی محاسبه کرد.
مانند سال گذشته، برای محاسبه میزان افزایش ناشی از متناسبسازی نیز مزد ۱۴۰۴ را تقسیم بر حداقل مزد ۱۴۰۴ میکنیم که ضریبی به دست میآید. این ضریب از ضریب اولیه (ضریب زمان برقراری) کسر میشود که حاصل آن ضریب تفاوت میشود. ضریب تفاوت را در حداقل دستمزد ضرب میکنیم تا «ضریب ریالی تفاوت» بدست آید.
این فعال حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی تاکید کرد: قرار بوده ما ظرف سه سال ۹۰ درصد این میزان را به بازنشستگان در قالب متناسبسازی بدهیم.
پس این ضریب بدست آمده نهایی را در ۹۰ درصد ضرب میکنیم تا کل عددی که ظرف سه سال باید پرداخت شود، بدست آید. ۴۰ درصد آن سال گذشته اضافه شده و امسال نیز ۳۰ درصد آن افزوده شده است. جمعاً ۷۰ درصد آن تاکنون انجام شده است. برخی تصور کردند که منظور ما از ۷۰ درصد، این است که ۷۰ درصد افزایش مستمری انجام شده است، در صورتی که این مبلغ از افزایشی که در نهایت انجام میشود، کمتر است.
رئیس هیات مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران تصریح کرد: ما در مذاکره با مدیران تامین اجتماعی تاکید داشتیم که در سال دوم ۷۰ درصد حقوق شاغل همرده در زمان برقراری را باید در قالب متناسبسازی بدهید. مستمری سال ۱۴۰۳ را در ۳۲ درصد (به علاوه ۹۳۰ هزار تومان) ضرب میکنیم.
این میزان مستمری سال ۱۴۰۴ است. این میزان را تقسیم بر حداقل دستمزد امسال میکنیم تا ضریب بزرگتر بدست بیاید (زیرا متناسبسازی در آن درج نشده است). ما این ضریب را از ضریب اولیه کم کردیم و در ضریب دستمزد ضرب کردیم و در نهایت در ۷۰ درصد کل حقوق امسال بازنشستگان ضرب میکنیم تا مبنا آن ۷۰ درصد باشد!
وی درباره افزایش ناشی از «ردیف کمک معیشتی» به حداقل بگیران و بحث شایعه حذف ۱۰ درصد افزایش ناشی از آن گفت: آن میزان افزایش هنوز پابرجاست و شایعه حذف آن صحیح نیست. برخی افراد در سال گذشته حداقل بگیر دارای حقوق ۱۰ میلیون تومانی بودند و برخی زیر حداقل بگیر مثلاً ۶ یا ۷ میلیون تومان بگیر بودند. آن افرادی که ۱۰ میلیون تومان مستمری میگرفتند، مبلغ افزایش ۱۰ درصدی ۷۱۶ هزار تومانی را از پایه حقوق دریافت نمیکردند.
بلکه حدود ۵۰۰ هزار تومان در فیش حقوقی روی اصل حقوقشان افزایش درج میشد، و مابقی مبلغ بیش از ۲۰۰ هزار تومانی نیز در قالب ردیف «معیشتی» و کمکی به کل حقوق (جداگانه) اضافه میشد. اما افرادی که کمتر میگرفتند و حقوق ۷ میلیون تومان یا مشابه آن را میگرفتند، کل مبلغ ده درصد افزایش (۷۱۶ هزار تومان) در قالب ردیف کمک معیشتی جدا از حقوق برایشان منظور میشد. امسال نیز به همین شکل عمل میشود و بازنشستگان حداقل بگیر از این نظر اطمینان داشته باشند.
«محمدحسن موسیوند» دبیر اجرایی خانه کارگر لرستان، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، از عدم پرداخت معوقات فروردین بازنشستگان کارگری انتقاد کرد.
او گفت: در این برهه حساس، همه دستگاهها و نهادها کمر همت بستهاند که از مردم حمایت کنند؛ برای مثال، صندوق بازنشستگی کشوری چند روز زودتر از موعد مقرر، حقوق خرداد بازنشستگان را پرداخت اما تامین اجتماعی اهتمامی برای حمایت از بازنشستگان و مستمری بگیران خود ندارد.
موسیوند با بیان اینکه «در شرایط فعلی باید معوقات بازنشستگان زودتر از اینها پرداخت میشد» افزود: پیش از این، زمان پرداخت حقوق ماهانه بازنشستگان را ده روز به تاخیر انداختند؛ قبلاً پرداختها از بیستم هر ماه شروع میشد اما حالا به روزهای پایانی ماه موکول شده است؛ علاوه بر این، پرداخت معوقات فروردین مدتهاست که به تاخیر افتاده و هنوز زمانی برای پرداخت اعلام نکرده اند.
عضو هیات مدیره کانون بازنشستگان خرم آباد تاکید کرد: بازنشستگان انتظار دارند معوقات فروردین قبل از حقوق تیرماه پرداخت شود؛ کارگران بازنشسته مشکلات معیشتی بسیار دارند و تامین اجتماعی باید از بازنشستگان با تمام توان حمایت کند.