خبر فوری

بازارها سقوط کردند؛ واکنش ترامپ به بحران تعرفه‌ای چه خواهد بود؟

کد خبر : ۴۰۱۵۷۰
بازارها سقوط کردند؛ واکنش ترامپ به بحران تعرفه‌ای چه خواهد بود؟

سناریوهای محتمل بعد از تصمیم ترامپ درباره وضع تعرفه ها و واکنش بازار به این تعرفه ها را در این مطلب بررسی کرده ایم.

به گزارش اینتیتر، در نخستین روز کامل معاملات پس از اعلام تعرفه‌های جدید از سوی دونالد ترامپ، بازارهای مالی ایالات متحده با شدیدترین افت خود از زمان آغاز همه‌گیری کووید-۱۹ مواجه شدند. شاخص داوجونز بیش از ۱۶۷۹ واحد سقوط کرد. حالا این سؤال مطرح است: گام بعدی ترامپ چیست؟

اگر بازارها به روند نزولی خود ادامه دهند و محبوبیت ترامپ در نظرسنجی‌ها کاهش یابد، احتمال عقب‌نشینی او از این سیاست‌ها بیشتر خواهد شد. در حالی که ترامپ گفته است "برایم مهم نیست قیمت خودرو بالا برود"، تجربه نشان می‌دهد در برابر فشارهای بازار، ممکن است مسیر خود را تغییر دهد.

محتمل‌ترین سناریوها

۱. ایجاد استثنا برای برخی کالاها و صنایع
در اعلامیه تعرفه‌ها، هیچ اشاره‌ای به استثنا یا معافیت‌های رایج نشده بود؛ موضوعی که از دید بسیاری عجیب به نظر می‌رسید. در گذشته، کالاهایی مانند موبایل و لپ‌تاپ که مصرف عمومی دارند از تعرفه‌ها مستثنی شده بودند. اما از ۹ آوریل، واردات آیفون از چین مشمول تعرفه‌ای تا ۵۴ درصد خواهد بود. این افزایش قیمت ممکن است باعث فشار سیاسی مضاعف بر ترامپ شود.

دولت ترامپ پیش‌تر جلسات استماع برگزار می‌کرد تا شرکت‌هایی که نمی‌توانند جایگزینی برای واردات چینی پیدا کنند، بتوانند درخواست معافیت دهند. این روند احتمالاً تکرار خواهد شد و ترامپ می‌تواند از آن برای امتیازگیری سیاسی بهره‌برداری کند.

۲. قربانی‌سازی سیاسی
ترامپ معمولاً در مواجهه با بحران‌ها دیگران را مقصر جلوه می‌دهد. به‌تازگی شش عضو شورای امنیت ملی پس از فشار برخی گروه‌های راست افراطی از کار برکنار شدند. در حوزه تجارت، هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی ممکن است اولین قربانی این نارضایتی‌ها باشد. او اخیراً در مصاحبه‌هایی اعلام کرده بود که معافیت‌ها مطرح نخواهند شد. در صورت برکناری او، احتمال بازگشت رابرت لایت‌هایزر، چهره قدیمی و منظم سیاست‌های تجاری ترامپ، وجود دارد.

سناریوهای نسبتاً محتمل

۳. اعلام پیروزی و عقب‌نشینی نمادین
ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود، جنگ تجاری با چین را با امضای "توافق فاز اول" به پایان رساند؛ توافقی که عملاً تغییری در سیاست‌های چین ایجاد نکرد اما از آن به عنوان پیروزی یاد شد. این بار نیز ممکن است ترامپ با استناد به عقب‌نشینی‌هایی از سوی کشورهای دیگر مانند اسرائیل یا ژاپن، تصمیم به کاهش یا توقف تعرفه‌ها بگیرد و آن را به‌عنوان موفقیت اعلام کند.

سناریوهای بعید

۴. اقدام قضایی علیه تعرفه‌ها
ترامپ برای اعمال تعرفه‌ها از قانون اختیارات اقتصادی در شرایط اضطراری بین‌المللی (IEEPA) استفاده کرده، اما بسیاری این سؤال را مطرح کرده‌اند که آیا کسری تجاری آمریکا، تهدیدی "فوق‌العاده و غیرمعمول" محسوب می‌شود؟ با این حال، سابقه قضایی نشان می‌دهد دادگاه‌ها در مواجهه با اقدامات رئیس‌جمهور، به‌ویژه در زمینه امنیت ملی، جانب احتیاط را نگه می‌دارند.

۵. اقدام کنگره
اگرچه کنگره می‌تواند اختیارات تعرفه‌ای ترامپ را محدود کند، اما با توجه به نفوذ او در حزب جمهوری‌خواه، احتمال چنین اقدامی بسیار پایین است. حتی در مواردی که چند سناتور جمهوری‌خواه با دموکرات‌ها هم‌صدا شدند، موفق به پیشبرد طرح‌های ضدتعرفه نشدند.

جمع‌بندی

در دوره اول ریاست‌جمهوری، ترامپ واکنش زیادی به نوسانات بازار نشان می‌داد و بارها پس از ریزش بازار از مواضع تند خود عقب‌نشینی کرد. اما این بار، او سیاستی تهاجمی‌تر در پیش گرفته و کشورهای بیشتری را هدف قرار داده است.

چین در واکنش، تعرفه‌های ۳۴ درصدی بر کالاهای آمریکایی اعمال کرده و تحقیقات گسترده‌ای علیه شرکت‌های آمریکایی آغاز کرده است. اگرچه وزیر بازرگانی فعلی می‌گوید ترامپ عقب‌نشینی نخواهد کرد، سابقه نشان داده است که هیچ‌چیز در دولت ترامپ قابل پیش‌بینی نیست—حتی نظر خودش.

منبع: فارن پالسی

نظرات بینندگان