خبر فوری

تحلیف ترامپ و حقایقی جالب از مراسم سوگند رئیس‌جمهورهای آمریکا

کد خبر : ۳۸۸۴۱۳
تحلیف ترامپ و حقایقی جالب از مراسم سوگند رئیس‌جمهورهای آمریکا

تحلیف ترامپ، ظهر دوشنبه، بیستم ژانویه ۲۰۲۵ (یکم بهمن ۱۴۰۳) ساعت ۱۲ ظهر به وقت واشنگتن دی‌سی (۲۰:۳۰ به وقت تهران) در ساختمان کنگره آمریکا انجام خواهد گرفت.

به گزارش اینتیتر به نقل از ایمنا، دونالد ترامپ ظهر دوشنبه در جبهه غربی ساختمان کنگره آمریکا به‌عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور این کشور سوگند یاد خواهد کرد و پس از گروور کلیولند، دومین رئیس‌جمهور آمریکا خواهد شد که دو دوره غیرمتوالی در این مقام خدمت می‌کند. شصتمین دوره تحلیف ریاست‌جمهوری این کشور با حضور همه رؤسای جمهور سابق آمریکا برگزار خواهد شد و در روز تحلیف پرچم‌های ساختمان کنگره ایالات متحده آمریکا به اهتزاز در می‌آیند که قرار بود به‌منظور گرامیداشت درگذشت جیمی کارتر، یکی از رئیس‌جمهورهای سابق این کشور که بیست‌ونهم دسامبر ۲۰۲۴ درگذشت، تا پایان ماه جاری به حالت نیمه‌افراشته درآیند. پرچم‌ها از سه‌شنبه دوباره به حالت نیمه‌افراشته در خواهد آمد.

تدابیر امنیتی در واشنگتن در روز تحلیف شدید است و بخش بزرگی از مرکز شهر به روی تردد وسایل‌نقلیه بسته شده است. بیش از ۱۱ هزار نیروی پلیس و گارد ملی نیز در اطراف شهر مستقر شده‌اند تا نظم و امنیت را برقرار کنند.

دونالد ترامپ به‌عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا سوگند یاد می‌کند، اما چهلمین فردی است که در مراسم تحلیف سخنرانی می‌کند. جان تایلر، میلارد فیلمور، اندرو جانسون، چستر آرتور و جرالد فورد همه معاونان رئیس‌جمهور بودند که پس از مرگ یا استعفای رئیس‌جمهور به ریاست‌جمهوری رسیدند و در انتخابات پیروز نشدند، بنابراین سخنرانی تحلیف نداشتند.

گروور کلیولند دو دوره غیر متوالی رئیس‌جمهور آمریکا شد و بیست‌ودومین و بیست‌وچهارمین رئیس‌جمهور این کشور بود. ترامپ چهل‌وپنجمین و چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور خواهد بود.

همه رؤسای جمهور منتخب آمریکا به جز دو نفر در واشنگتن دی‌سی سوگند یاد کردند. واشنگتن تا سال ۱۸۰۰، قبل از اینکه توماس جفرسون به‌عنوان سومین رئیس‌جمهور سوگند یاد کند، به پایتخت آن زمان تبدیل نشده بود. جورج واشنگتن نیز برای نخستین دوره ریاست‌جمهوری خود در سال ۱۷۸۹ در سالن فدرال شهر نیویورک سوگند یاد کرد که در آن زمان پایتخت آمریکا بود. سال بعد پایتخت به فیلادلفیا تغییر کرد، بنابراین واشنگتن برای دومین دوره خود در سال ۱۷۹۳ در سالن کنگره سنا در شهر موسوم به عشق برادرانه، فیلادلفیا، سوگند یاد کرد. جان آدامز در سال ۱۷۹۷ در مجلس نمایندگان در سالن کنگره فیلادلفیا به‌عنوان رئیس‌جمهور سوگند خورد و هر رئیس‌جمهور منتخب آمریکایی از آن زمان تاکنون در واشنگتن سوگند یاد کرده است. چهار معاون رئیس‌جمهور نیز که جایگزین رؤسای جمهور آمریکا شدند، در خارج از واشنگتن سوگند یاد کردند.

سوگند ریاست‌جمهوری در قانون اساسی ایالات متحده آمریکا نوشته شده است و ماده دوم، بند اول قانون اساسی مقرر می‌دارد: پیش از اینکه وی به اجرای مقام خود بپردازد، سوگند یا تصدیق زیر را یاد می‌کند: «من به‌طور رسمی سوگند یاد می‌کنم (یا تأیید می‌کنم) که پست ریاست‌جمهوری ایالات متحده آمریکا را صادقانه اجرا خواهم کرد و تا جایی که می‌توانم، از قانون اساسی آمریکا محافظت و دفاع خواهم کرد.» با وجود اینکه جملات سوگند در زبان انگلیسی تنها ۳۵ کلمه دارد، ادای آن برای بعضی از رؤسای جمهور آمریکا بسیار دشوار بوده است. ویلیام هاوارد تافت که سنگین‌ترین رئیس‌جمهور آمریکا بود و بیش از ۳۰۰ پوند وزن داشت، به‌عنوان تنها فردی شناخته می‌شود که این سوگند را درست یاد کرد و آن را اجرا کرد. او همچنین آخرین رئیس‌جمهوری بود که سبیل چخماقی می‌گذاشت.

مراسم تحلیف ترامپ در ژانویه برگزار خواهد شد. تا سال ۱۹۳۷، رؤسای جمهور آمریکا چهارم مارس تحلیف می‌شدند و چنانچه این روز یکشنبه بود، مراسم پنجم مارس برگزار می‌شد. سپس روز تحلیف به بیستم ژانویه و در صورت مصادف شدن آن با یکشنبه به بیست‌ویکم ژانویه تغییر پیدا کرد. تنها رئیس‌جمهور منتخب آمریکایی که در ژانویه یا مارس تحلیف نشد، جورج واشنگتن بود که نخستین مراسم تحلیف او در سی‌ام آوریل ۱۷۸۹ برگزار شد.

جان اف کندی آخرین رئیس‌جمهوری بود که در مراسم تحلیف خود کلاه استوانه‌ای بر سر گذاشت. پوشیدن این کلاه در مراسم تحلیف یک سنت است که رؤسای جمهور از فرانکلین پیرس تا آن را منصوب کردند. دوایت آیزنهاور با انتخاب کلاه نه‌چندان رسمی شاپو این روند را شکست و جی‌اف‌کی برای مراسم تحلیف خود به رسم کلاه استوانه‌ای برگشت، بااین‌حال حین ادای سوگند و سخنرانی مراسم تحلیف، کلاه را از سرش برداشت. هیچ رئیس‌جمهوری از آن زمان تاکنون در روز تحلیف کلاهی بر سر نداشته و بعید است ترامپ این روند را تغییر دهد.

لیندون بی. جانسون نخستین رئیس‌جمهور آمریکا بود که از همسرش خواست هنگام ادای سوگند، کتاب مقدس را نگه دارد. قبل از وی این مسئولیت برعهده دبیر اجرایی کمیته مشترک افتتاحیه کنگره بود. از آن زمان تاکنون هر رئیس‌جمهوری از این روش پیروی کرده است و انتظار می‌رود ملانیا ترامپ همچون هشت سال پیش، هنگام ادای سوگند، کتاب مقدس را در دست بگیرد.

مراسم تحلیف جیمز بوکانن در چهارم مارس ۱۸۵۷، نخستین موردی است که از آن عکس گرفته شده است. نخستین مراسم تحلیف فیلمبرداری‌شده نیز ویلیام مک‌کینلی در سال ۱۸۹۷ بود. نخستین باری که از بلندگو استفاده شد توسط وارن هاردینگ در سال ۱۹۲۱، نخستین پخش از رادیو مربوط به کالوین کولیج در سال ۱۹۲۵، نخستین پخش از تلویزیون هری ترومن در سال ۱۹۴۹، نخستین پخش رنگی جان اف کندی در ۱۹۶۱و نخستین پخش از طریق اینترنت بیل کلینتون در ۱۹۹۷ بود.

سردترین روز تحلیف ریاست‌جمهوری آمریکا، دومین مراسم تحلیف رونالد ریگان بود که دمای واشنگتن در ظهر بیست‌ویکم ژانویه ۱۹۸۵، حدود هفت درجه سردتر از نخستین تحلیف وی بود. هوا آن‌قدر سرد بود که ریگان در داخل ساختمان کنگره آمریکا سوگند یاد کرد و رژه سنتی مراسم لغو شد. مراسم تحلیف دوم ترامپ گرم‌تر از مراسم تحلیف ریگان خواهد بود و پیش‌بینی می‌شود واشنگتن در این روز آفتابی و بادی باشد.

مراسم تحلیف سال جاری دومین مراسمی است که در روز مارتین لوتر کینگ جونیور برگزار می‌شود. کنگره در سال ۱۹۸۳ حکم داد که سومین دوشنبه ژانویه یک تعطیلات فدرال برای گرامیداشت رهبر حقوق مدنی این کشور، مارتین لوتر کینگ جونیور، در طول چهار دهه گذشته باشد. روز تحلیف و روز مارتین لوتر کینگ جونیور تنها یک‌بار در سال ۱۹۹۷ با یکدیگر مصادف شده است که بیل کلینتون برای دومین دوره ریاست‌جمهوری خود در آن زمان تحلیف شد. هم‌زمانی بعدی پاییز بیستم ژانویه ۲۰۵۳ خواهد بود.

سنت سخنرانی افتتاحیه مراسم تحلیف را جورج واشنگتن پایه گذاشت و کوتاه‌ترین سخنرانی تحلیف ریاست‌جمهوری آمریکا، دومین سخنرانی خود او در مراسم تحلیفش بود که تنها ۱۳۵ کلمه به زبان آورد.

جان کوئینسی آدامز در مراسم سوگند خود به جای کتاب مقدس از کتاب قانون استفاده کرد که حاوی قانون اساسی بود.

معاون رئیس‌جمهور قبل از رئیس‌جمهور سوگند یاد می‌کند و سوگند او کمی طولانی‌تر است و می‌گوید: «من به‌طور رسمی سوگند یاد می‌کنم (یا تأیید می‌کنم) که از قانون اساسی ایالات متحده آمریکا در برابر همه دشمنان خارجی و داخلی حمایت و دفاع خواهم کرد. من این تعهد را آزادانه و بدون هیچ‌گونه قید و شرط یا هدف غیری انجام می‌دهم و وظایفی را که در شرف ورود به آن هستم به‌خوبی و با امانت انجام خواهم داد. پس خدایا در این راه کمکم کن.»

رئیس دادگستری به‌طور معمول مراسم سوگند تحلیف را اجرا می‌کند و پس از تحلیف، سوگندنامه را در مراسم تحلیف عمومی قرائت می‌کند.

نظرات بینندگان