تبادل حملات آمریکا و ایران | ترامپ: اگر حملات تکرار شود، پاسخ شدیدتری می‌دهیم

کد خبر : ۴۵۶۸۴۰
تبادل حملات آمریکا و ایران | ترامپ: اگر حملات تکرار شود، پاسخ شدیدتری می‌دهیم

همزمان با برگزاری مراسم خاکسپاری شهید آیت الله سید علی خامنه‌ای در مشهد، تنش میان آمریکا و ایران بار دیگر شدت گرفت. دو کشور حملات متقابلی را علیه یکدیگر انجام دادند؛ دونالد ترامپ ایران را به تشدید حملات تهدید کرد و تهران نیز آمریکا را به هدف قرار دادن تأسیسات و زیرساخت‌های غیرنظامی متهم کرد.

به گزارش اینتیتر، در حالی که مراسم خاکسپاری شهید آیت الله سید علی خامنه‌ای، رهبر پیشین جمهوری اسلامی ایران، در شهر مشهد برگزار شد، آمریکا و ایران روز پنج‌شنبه دور تازه‌ای از حملات متقابل را علیه یکدیگر انجام دادند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، هشدار داد که اگر ایران به حمله به کشتی‌ها در تنگه هرمز ادامه دهد، واشنگتن پاسخ شدیدتری خواهد داد.

براساس گزارش گاردین، ایران نیز در واکنش به حملات آمریکا، اهدافی در کشورهای کویت و قطر را که از متحدان واشنگتن محسوب می‌شوند، هدف قرار داد و هم‌زمان آمریکا را به حمله در نزدیکی تنها نیروگاه هسته‌ای فعال خود در بوشهر متهم کرد.

این دومین روز متوالی از تبادل حملات میان تهران و واشنگتن بود؛ حملاتی که تنها چند هفته پس از امضای یک تفاهم‌نامه در ۱۷ ژوئن برای تمدید آتش‌بس و فراهم کردن زمینه مذاکرات درباره یک توافق دائمی رخ داد.

براساس این گزارش، جمعیت گسترده‌ای در مراسم تشییع و خاکسپاری حضور داشتند و برخی از شرکت‌کنندگان پلاکاردهایی علیه دونالد ترامپ در دست داشتند.

آمریکا: مذاکرات ادامه دارد، اما آتش‌بس عملاً پایان یافته است

با وجود تشدید درگیری‌ها، یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفت واشنگتن همچنان به یافتن راه‌حل دیپلماتیک متعهد است و مذاکرات فنی میان دو طرف ادامه دارد. با این حال، دونالد ترامپ اعلام کرد که آتش‌بس «دیگر پایان یافته است.»

در همین حال، اسرائیل نیز به این تحولات واکنش نشان داد. اسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد که در صورت لزوم، ارتش این کشور عملیات نظامی علیه ایران را با «شدت بیشتری» از سر خواهد گرفت.

حمله به اطراف نیروگاه بوشهر

مقام‌های ایرانی اعلام کردند در حملات اخیر، مناطقی در اطراف نیروگاه هسته‌ای بوشهر، پایگاه نظامی چغادک و یک اسکله صیادی در جنوب استان بوشهر هدف قرار گرفته‌اند.

احسان جهانیان، معاون استاندار بوشهر، گفت تاکنون گزارشی از تلفات انسانی منتشر نشده است.

این در حالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش‌تر هشدار داده بود هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای بوشهر می‌تواند خطرات جدی برای ایمنی هسته‌ای ایجاد کند.

تهدید تازه ترامپ

دونالد ترامپ پس از حملات، ویدئوهایی از انفجارها در ایران در شبکه اجتماعی تروث سوشال منتشر کرد و نوشت:

«این حملات در پاسخ به بمباران کشتی‌ها توسط ایران انجام شد. اگر دوباره تکرار شود، پاسخ بسیار شدیدتری در راه خواهد بود.»

او همچنین تأکید کرد که عملیات نظامی آمریکا طولانی نخواهد بود و «بسیار سریع» انجام می‌شود.

حمله آمریکا به ۹۰ هدف در ایران

ارتش آمریکا اعلام کرد حدود ۹۰ هدف در ایران را مورد حمله قرار داده است. به گفته ارتش، این حملات شامل پرتابگرهای موشکی و یک باند فرود بوده و هدف از آن کاهش توانایی ایران برای تهدید آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز عنوان شده است.

تنگه هرمز یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان است و حدود ۲۰ درصد نفت و گاز جهان از این مسیر عبور می‌کند.

در پی این حملات، قیمت جهانی نفت افزایش یافت، اما پس از کاهش نسبی تنش‌ها، بخشی از این افزایش جبران شد.

تهران: حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی جنایت جنگی است

ایران آمریکا را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کرد و اعلام کرد دو پل در شرق کشور که مسیر اصلی تجارت زمینی ایران و چین محسوب می‌شوند، هدف حمله قرار گرفته‌اند.

دونالد ترامپ پیش‌تر نیز بارها تهدید کرده بود که در صورت لزوم، پل‌ها، نیروگاه‌ها و سایر زیرساخت‌های ایران را هدف قرار خواهد داد. بر اساس حقوق بین‌الملل، هدف قرار دادن زیرساخت‌های غیرنظامی در صورتی که هدف نظامی محسوب نشوند، می‌تواند مصداق جنایت جنگی باشد.

رسانه‌های دولتی ایران همچنین از وقوع انفجارهایی در چند شهر از جمله بوشهر خبر دادند. بر اساس این گزارش‌ها، دست‌کم سه نفر در استان خوزستان و یک آتش‌نشان در فرودگاه ایرانشهر جان باختند. همچنین ۹ نفر از نیروهای نظامی ایران در حملات روز چهارشنبه کشته شدند.

اختلاف بر سر تنگه هرمز همچنان پابرجاست

بر اساس تفاهم‌نامه میان تهران و واشنگتن، قرار بود تنگه هرمز به مدت ۶۰ روز برای عبور کشتی‌های تجاری باز بماند.

ایران اعلام کرده قصد دارد از کشتی‌های عبوری از این آبراه عوارض دریافت کند، اما آمریکا تأکید دارد تنگه هرمز یک آبراه بین‌المللی است و دریافت عوارض از کشتی‌ها را نمی‌پذیرد.

تهران همچنان کنترل بر تنگه هرمز را یکی از مهم‌ترین اهرم‌های خود در مذاکرات با آمریکا می‌داند، در حالی که دولت ترامپ معتقد است فشار نظامی می‌تواند ایران را به پذیرش خواسته‌های واشنگتن وادار کند.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و از مذاکره‌کنندگان ارشد ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:

«آمریکا هنوز یاد نگرفته که زورگویی و عهدشکنی دیگر بدون هزینه نیست. صریح می‌گویم؛ اگر حمله کنید، پاسخ خواهید گرفت.»

در همین حال، میانجی‌های منطقه‌ای تلاش کردند از گسترش بحران جلوگیری کنند. شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر، در گفت‌وگو با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، ضمن محکوم کردن حملات ایران به کشتی‌ها در تنگه هرمز، درباره راه‌های کاهش تنش رایزنی کرد.

قرار بود مذاکرات برای دستیابی به توافق نهایی پس از پایان مراسم هفت‌روزه خاکسپاری علی خامنه‌ای آغاز شود، اما تشدید درگیری‌های اخیر، آینده این مذاکرات را با ابهام روبه‌رو کرده است.

نظرات بینندگان