خبر فوری

چرا پوتین ناگهان از غول فناوری آمریکا تمجید کرد؟

کد خبر : ۴۷۰۶۵۵
چرا پوتین ناگهان از غول فناوری آمریکا تمجید کرد؟

ولادیمیر پوتین با تمجید از نبوغ ایلان ماسک و اشاره به ارتباط با او، تلاش روسیه برای توسعه شبکه ماهواره‌ای راسوت را با استارلینک مقایسه کرد. محدودیت‌های اخیر استارلینک بر توان نظامی اوکراین تأثیر گذاشت، اما اتصال دوباره برقرار شد. هم‌زمان، بریتانیا و هلند کمک‌های نظامی و مالی تازه‌ای به کی‌یف اختصاص دادند. زلنسکی نیز ابراز امیدواری کرد مذاکرات سه‌جانبه صلح پس از انتخابات آمریکا در ابوظبی برگزار شود.

به گزارش اینتیتر به نقل از فرارو، دن ساباگ، سردبیر حوزه دفاع و امنیت روزنامه گاردین

 ولادیمیر پوتین از نبوغ ایلان ماسک تمجید کرده و گفته است با سهام‌دار اصلی استارلینک در ارتباط است؛ اظهاراتی که هم‌زمان با تلاش روسیه برای توسعه شبکه ارتباطات ماهواره‌ای اختصاصی جهت استفاده نیروهای نظامی این کشور در جنگ با اوکراین مطرح شده است.

رئیس‌جمهور روسیه در نشست سران کشورهای آفریقایی در مسکو، شبکه ماهواره‌ای اسپیس‌ایکس متعلق به ایلان ماسک را با تلاش‌های تدریجی روسیه برای ایجاد منظومه ماهواره‌ای «راسوِت» مقایسه کرد. خبرگزاری تاس به نقل از پوتین گزارش داد: «ایلان ماسک یک نابغه است، یک نابغه واقعی. چند ماهواره در مدار دارد؟ بیش از پنج هزار؛ درحالی‌که ما تازه نخستین گام‌ها را برمی‌داریم.»

با این حال، برآوردها نشان می‌دهد شمار ماهواره‌های فعال اسپیس‌ایکس به حدود ۱۰ هزار فروند رسیده است. این ماهواره‌ها اینترنت پرسرعتی را فراهم می‌کنند که اوایل ماه جاری میلادی، به موضوع اختلافی دیپلماتیک میان ماسک، ایالات متحده و اوکراین تبدیل شد.

محدودیت استارلینک و تأثیر آن بر جنگ

نسخه نظامی این شبکه موسوم به «استار‌شیلد»، در یکی از شب‌های میانه اکتبر به‌طور ناگهانی با محدودیت مواجه شد. این اقدام توان اوکراین برای اجرای حملات پهپادی میان‌برد را مختل کرد و عملکرد برخی سامانه‌های پدافندی این کشور در مقابله با پهپادها را نیز تحت تأثیر قرار داد.

ایلان ماسک که متحد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا محسوب می‌شود، در ابتدا هرگونه دستور برای کاهش سرعت یا محدود کردن اتصال اینترنت را رد کرد. اما در پایان هفته گذشته گفت راهی را بسته است که از طریق آن، از نسخه غیرنظامی استارلینک برای مقاصد نظامی استفاده می‌شد.

به نظر می‌رسد ولادیمیر پوتین با تمجید از ایلان ماسک در پی جلب نظر اوست؛ فردی که کنترلش بر فناوری ارتباطات ماهواره‌ای، پرسش‌هایی درباره میزان نفوذ او بر کاخ سفید و توانایی‌اش برای تأثیرگذاری بر روند جنگ اوکراین ایجاد کرده است. پوتین گفت: «ما با شرکای آمریکایی خود از جمله آقای ماسک، در تماس نزدیک هستیم؛ زیرا بسیار مهم است که در فضا مزاحم یکدیگر نشویم و سطح مشخصی از نظم و انضباط را حفظ کنیم.»

استارلینک در داخل روسیه فعال نیست و استفاده نیروهای روسی از این شبکه در مناطق اوکراین نیز اوایل سال جاری محدود شد. مسکو در همین حال توسعه سامانه جایگزین خود را آغاز کرده است، اما این شبکه با حدود ۲۶ ماهواره فعال، همچنان ظرفیت محدودی دارد. هفته گذشته، پس از حدود ۱۰ روز محدودیت، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرد فعالیت‌های استارلینک و استار‌شیلد از سر گرفته شده و سرعت اتصال «اکنون در سطح موردنیاز قرار دارد.»

مذاکرات صلح پس از انتخابات آمریکا

با این حال، بعید است اختلاف بر سر این شبکه به‌طور کامل حل شده باشد. روابط زلنسکی و ترامپ در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا در سه‌شنبه آینده همچنان پرتنش است. ترامپ همچنین در اوایل اکتبر با هدف کاهش قیمت نفت پیش از انتخابات، برای خرید گازوئیل از مسکو با پوتین وارد تعامل شد.

زلنسکی روز چهارشنبه ابراز امیدواری کرد مذاکرات سه‌جانبه صلح با حضور اوکراین، روسیه و آمریکا، بین روزهای ۶ تا ۱۰ نوامبر در ابوظبی برگزار شود. او در کنفرانس خبری مشترک با راب یتن، نخست‌وزیر هلند در لاهه گفت: «منتظر طرف آمریکایی هستیم. فکر می‌کنم پس از انتخابات، آنها پاسخ همه پرسش‌ها را آماده خواهند داشت.»

افزایش کمک‌های نظامی اروپا به اوکراین

ولودیمیر زلنسکی همچنین اعلام کرد با اندی برنهام، نخست‌وزیر بریتانیا گفت‌وگو کرده است. این اظهارات در حالی مطرح شد که لندن از اختصاص ۱۰ میلیارد پوند تأمین مالی اضافی به اوکراین طی سه سال آینده و پرداخت فوری ۵۰۰ میلیون پوند برای سامانه‌های پدافند هوایی خبر داد.

زلنسکی این کمک را «اقدامی واقعاً قدرتمند و بسیار به‌موقع» توصیف کرد و گفت روسیه باید ببیند و احساس کند که اوکراین در آستانه آنچه احتمالاً دشوارترین زمستان جنگ خواهد بود، تنها نخواهد ماند.

جان هیلی، صدراعظم بریتانیا اعلام کرد این اعتبار اضافی بخشی از بودجه سالانه دولت است. او گفت به همراه نخست‌وزیر با زلنسکی تماس گرفته‌اند تا تعهدات مالی جدید را به اطلاع او برسانند. به گفته هیلی، زلنسکی در واکنش گفته است: «امروز روزم را ساختید.»

دولت هلند نیز از اختصاص ۵۰۰ میلیون یورو کمک نظامی برای زمستان و ۱.۲ میلیارد یورو کمک غیرنظامی دیگر خبر داد. بخشی از این منابع برای تعمیرات فوری زیرساخت‌های خدمات عمومی و تأسیسات تولیدی اوکراین هزینه خواهد شد.

حملات روسیه به کی‌یف در پاییز امسال به‌طور مستمر ادامه داشته است؛ حملاتی که در شرایط ناکامی نیروهای روسی در پیشروی در جبهه‌های شرقی اوکراین شدت گرفته‌اند. زلنسکی اعلام کرد روسیه از اواسط اکتبر تاکنون بیش از ۱۰۰ موشک بالستیک به کی‌یف و مناطق اطراف آن شلیک کرده است. نیروهای روسی در این حملات نیروگاه‌ها و دیگر اهداف حیاتی را هدف قرار داده‌اند؛ اقدامی که به گفته رئیس‌جمهور اوکراین، با هدف ایجاد بحران انسانی در پایتخت صورت می‌گیرد.

نظرات بینندگان