بلو اسکای، شبکه ای که کاربران ایکس به آن نقل مکان می کنند | بلو اسکای چیست و مالک آن کیست؟
کد خبر :
۳۷۸۳۲۴
تعدادی از ستارگان و افراد سرشناس، از لیزو خواننده پاپ گرفته تا گرگ دیویس مجری برنامه تسکمستر، اعلام کردهاند که به بلو اسکای میپیوندند و فعالیت خود را در ایکس محدود کرده یا آن را به طور کامل ترک میکنند.
به گزارش اینتیتر به نقل از عصر ایران، احتمالاً در روزهای اخیر با کلمه «بلو اسکای» در شبکههای اجتماعی مواجه شدهاید و از خود پرسیدهاید که چیست و چرا مردم درباره آن صحبت میکنند.
تام گرکن، گزارشگر فناوری بی بی سی در گزارشی به این شبکه اجتماعی که به تازگی مورد توجه قرار گرفته پرداخت و نوشت: بلو اسکای یک پلتفرم جایگزین برای شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) متعلق به ایلان ماسک است. از نظر ظاهری و طراحی لوگو، شباهت زیادی به ایکس دارد.
بلو اسکای با سرعت زیادی رو به رشد است و هم اکنون روزانه حدود یک میلیون کاربر جدید به آن میپیوندند.
در زمان نگارش این مقاله، بلو اسکای ۱۶/۷ میلیون کاربر دارد. اما با توجه به رشد سریع آن، احتمالاً تا زمانی که شما این مطلب را میخوانید، این آمار افزایش یافته است.
حال سؤال این است که بلو اسکای چیست و چرا افراد زیادی به آن میپیوندند؟
بلو اسکای چیست؟
بلو اسکای خود را «رسانه اجتماعی به شکلی که باید باشد» معرفی میکند، هرچند از نظر ظاهری شباهت زیادی به سایر پلتفرمها دارد.
از نظر طراحی، یک نوار در سمت چپ صفحه قرار دارد که شامل همه بخشهای مورد انتظار مانند جستجو، اعلانها، صفحه اصلی و غیره است.
کاربران میتوانند در این پلتفرم پست بگذارند، نظر بدهند، مطالب را بازنشر کنند و پستهای مورد علاقه خود را لایک کنند.
به بیان ساده، ظاهر بلو اسکای بسیار شبیه به توییتر سابق (ایکس فعلی) است.
تفاوت اصلی بلو اسکای با سایر شبکههای اجتماعی در غیرمتمرکز بودن آن است. اصطلاحی پیچیده که اساساً به این معنی است که کاربران میتوانند دادههای خود را روی سرورهایی غیر از سرورهای متعلق به شرکت بلو اسکای ذخیره کنند.
این ویژگی به کاربران امکان میدهد به جای محدود شدن به استفاده از حساب کاربری با پسوند بلو اسکای، (اگر بخواهند) از حساب کاربری که خودشان مالک آن هستند، استفاده کنند.
البته باید گفت که اکثر کاربران از این قابلیت استفاده نمیکنند و معمولاً نام کاربری افراد تازه وارد با پسوند «.bsky.social» همراه است.
مالک بلو اسکای کیست؟
اگر احساس میکنید بلو اسکای شباهت زیادی به ایکس دارد، دلیلش این است که جک دورسی، رئیس سابق توییتر، آن را پایهگذاری کرده است.
دورسی زمانی گفته بود که میخواهد بلو اسکای نسخه غیرمتمرکزی از توییتر باشد که هیچ فرد یا نهاد واحدی مالک آن نباشد.
اما دورسی دیگر عضو تیم بلو اسکای نیست. او در ماه مه ۲۰۲۴ از هیئت مدیره آن کنارهگیری کرد.
دورسی در ماه سپتامبر حساب کاربری خود در بلو اسکای را به طور کامل حذف کرد.
در حال حاضر، بلو اسکای را جی گرابر، مدیرعامل شرکت، اداره میکند و بهعنوان یک شرکت سهامی عام آمریکایی فعالیت میکند.
چرا بلو اسکای محبوب شده است؟
بلو اسکای از سال ۲۰۱۹ آغاز به فعالیت کرده، اما تا فوریه امسال فقط با دعوتنامه میشد به آن پیوست.
این امر به توسعهدهندگان اجازه داد تا مشکلات فنی را پشت صحنه برطرف کنند و پیش از گشودن درها به روی عموم مردم، پلتفرم را پایدار سازند.
این طرح تا حدودی موفق بود. اما در ماه نوامبر، هجوم کاربران جدید به قدری زیاد بود که همچنان مشکلاتی مانند قطع شدن سرویس وجود دارد.
افزایش ناگهانی تعداد کاربران جدید بلواسکای پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا در ماه نوامبر، اتفاقی نبود.
ایلان ماسک، مالک ایکس، از حامیان اصلی ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی او بود و قرار است نقش پررنگی در دولت او ایفا کند.
این موضوع باعث ایجاد شکاف سیاسی شده و برخی کاربران در اعتراض به این مسئله، ایکس را ترک کردهاند.
البته برخی دیگر دلایل متفاوتی برای ترک ایکس ذکر کردهاند. برای مثال، روزنامه گاردین تصمیم گرفته دیگر در ایکس مطلبی منتشر نکند و آن را «یک پلتفرم رسانهای سمی» خوانده است.
در همین حال، اپلیکیشن بلو اسکای در سراسر جهان میزان دانلود چشمگیری داشته است و روز پنجشنبه، برترین اپلیکیشن رایگان در فروشگاه اپلیکیشنهای اپل (اپ استور) در بریتانیا بود.
تعدادی از ستارگان و افراد سرشناس، از لیزو خواننده پاپ گرفته تا گرگ دیویس مجری برنامه تسکمستر، اعلام کردهاند که به بلو اسکای میپیوندند و فعالیت خود را در ایکس محدود کرده یا آن را به طور کامل ترک میکنند.
از دیگر چهرههای سرشناسی که به بلو اسکای پیوستهاند میتوان به بن استیلر، جیمی لی کرتیس و پتن اسوالت اشاره کرد.
اگرچه این رشد قابل توجه است، اما بلو اسکای راه درازی در پیش دارد تا بتواند چالشی واقعی برای رقیب میکروبلاگینگ خود ایجاد کند.
ایکس آمار دقیقی از تعداد کاربران خود منتشر نمیکند، اما گفته میشود صدها میلیون کاربر دارد. ایلان ماسک پیشتر اعلام کرده بود که این پلتفرم روزانه ۲۵۰ میلیون کاربر فعال دارد.
بلو اسکای چگونه کسب درآمد میکند؟
این واقعاً سؤالی یک میلیون دلاری است!
بلو اسکای در ابتدا با سرمایهگذاری افراد و شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر راهاندازی شد و از این طریق دهها میلیون دلار جذب سرمایه کرد.
اما با توجه به افزایش تعداد کاربران، این شرکت باید به دنبال راهی برای تأمین هزینههای خود باشد.
در دوران اوج توییتر، این پلتفرم بخش عمده درآمد خود را از تبلیغات کسب میکرد.
بلو اسکای اعلام کرده قصد ندارد از تبلیغات کسب درآمد کند. در عوض، این شرکت به دنبال ارائه خدمات پولی مانند دریافت هزینه برای دامنههای سفارشی در نام کاربری کاربران است.
این ایده کمی پیچیده به نظر میرسد، اما در واقع به معنای شخصیسازی بیشتر نام کاربری افراد است.
برای مثال، نام کاربری من که در حال حاضر @twgerken.bsky.social است، میتواند در آینده به شکل رسمیتری مانند @twgerken.bbc.co.uk تغییر کند.
طرفداران این ایده معتقدند این روش میتواند بهعنوان نوعی تأیید هویت نیز عمل کند، زیرا سازمان مالک دامنه باید استفاده از آن را تأیید کند.
اگر مدیران بلو اسکای همچنان از تبلیغات اجتناب کنند، احتمالاً مجبور خواهند شد به گزینههای دیگری مانند ارائه خدمات اشتراکی روی بیاورند تا بتوانند هزینههای خود را تأمین کنند.
البته اگر بلو اسکای در حال حاضر درآمد چندانی نداشته باشد، جای تعجب نیست. این وضعیت برای استارتاپهای فناوری عادی است.
در واقع، توییتر پیش از خریده شدن توسط ایلان ماسک در سال ۲۰۲۲، در طول ۸ سال حضور در بازار بورس تنها دو بار سودآور بود.
و همه میدانیم که نتیجه چه شد - وقتی ثروتمندترین مرد جهان ۴۴ میلیارد دلار برای خرید این شرکت پرداخت کرد، سرمایهگذاران توییتر سود هنگفتی بردند.
در حال حاضر آینده بلو اسکای نامشخص است، اما اگر این روند رشد ادامه پیدا کند، هر اتفاقی ممکن است رخ دهد.
هم اکنون دیگران میخوانند