علت ورم پا و راه های درمان آن
ادم پا علامتی است که میتواند بیخطر و یا خطرناک باشد. گاهی برخی از بیماریها میتوانند علت ایجاد ورم پا باشند، مانند بیماریهای قلبی. در مواردی مصرف دارو و یا نحوه نشستن و ایستادن ایجاد ورم پا میکند.
به گزارش اینتیتر به نقل از دکترتو، ادم پا علامتی است که میتواند بیخطر و یا خطرناک باشد. گاهی برخی از بیماریها میتوانند علت ایجاد ورم پا باشند، مانند بیماریهای قلبی. در مواردی مصرف دارو و یا نحوه نشستن و ایستادن ایجاد ورم پا میکند.محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست.
ورم پا بیماری شایع و غیر خطرناکی است که معمولاً به خاطر ایستادن و نشستن طولانیمدت، یا آسیبدیدگی پیش میآید. گاهی هم ورم پا نشانه بیماری جدیتری مثل نارسایی قلبی یا لخته خون است که اگر به موقع برطرف نشود عوارض خطرناکی به دنبال دارد.
اگر میخواهید بدانید که به طور کلی ورم پا چیست، چه علائمی دارد و در صورت مواجهه چه باید کرد تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید. توجه داشتهباشید که بهتر است برای تشخیص علت باد کردن این ناحیه از بدن و همینطور درمان آن با پزشک متخصص ارتباط بگیرید.
دکترتو با برخورداری از امکان مشاوره آنلاین و یا حتی مراجعه حضوری به پزشک متخصص و دکتر ارتوپد و دکتر داخلی به شما کمک میکند که در درمان بیماری خود، با سرعت بیشتری پیش بروید. اگر بخواهید، میتوانید از مشاوره تلفنی ارتوپدی و یا مشاوره تلفنی دکتر داخلی هم سوالات خود را بپرسید.
ورم پا نشانه چیست؟
مچ پا و ساق پاها به علت تاثیر گرانش بر مایعات بدن، محلهای رایج ادم محیطی و تورم در بدن هستند. با این حال، احتباس مایع ناشی از گرانش، تنها علت تورم مچ پا یا ساق پا نیست. صدمات و التهاب متعاقب آن نیز، میتواند باعث احتباس مایعات و ورم پا شود.
گاهی تجمع بیشازحد مایعات در بافتهای بدن باعث ایجاد ورم میشود. هر چند که تورم در هر عضوی از بدن ممکن است مشاهده شود، اما معمولاً در دستها، پاها و مچ پا بیشتر شاهد ورم هستیم. گاهی ورم پا و پا درد آنقدر هم خطرناک نیست و شاید به خاطر مصرف دارو، بارداری یا ایستادن زیاد روی پاها باشد. گاهی هم باد کردن این ناحیه از بدن نشانه وجود بیماری زمینهای مثل نارسایی قلبی، بیماری کلیوی یا سیروز کبدی است.
گاهی تجمع بیشازحد مایعات در بافتهای بدن باعث ایجاد ورم میشود. هر چند که تورم در هر عضوی از بدن ممکن است مشاهده شود، اما معمولاً در دستها، پاها و مچ پا بیشتر شاهد ورم هستیم. گاهی ورم پا و پا درد آنقدر هم خطرناک نیست و شاید به خاطر مصرف دارو، بارداری یا ایستادن زیاد روی پاها باشد.
علائم همراه با ورم پا کدامند؟
مچ پا یا ساق پای متورم میتواند باعث شود که پا درد بگیرد که به علت کشیدهشدن پوست است. در حالیکه این مشکل همیشه نگرانکننده نیست، اما دانستن علت آن میتواند به تشخیص یک مشکل جدیتر کمک کند. بنابراین علائم ورم پا شامل موارد زیر هستند؛
- زمانی که ساق پا یا مچ پا متورم میشوند، قسمت پایین پاها از حد نرمال بزرگتر میشود.
- ورم پا روی راه رفتن هم تأثیر میگذارد و باعث میشود که سختتر راه بروید.
- یکی دیگر از علائم ورم پا، پا درد است که به خاطر کشیده شدن پوست اندام متورم است.
عوارض ورم پا
عوارض ناشی از تورم ساق پا یا مچ پا ممکن است شامل موارد زیر باشد؛
- قرمزی یا گرما
- درد ناگهانی که قبلا وجود نداشته است.
- درد قفسهی سینه که بیش از یک تا سه دقیقه طول بکشد.
- احساس ضعف یا سرگیجه
- گیجی
به احتباس مایعات در پاها ورم پا و یا ادم گفته میشود. این حالت میتواند در اثر بیماری و یا ضربه ایجاد شود.
علت ورم پاها چیست؟
حتما از خود میپرسید که ورم پا از چیست؟ دلیل ورم پا کدام است؟ برای اینکه بدانید که ورم پاها نشانه چیست، این مطلب را تا انتها بخوانید. سرپا ایستادن به مدت طولانی در طول روز، پرواز طولانی مدت و رانندگی در اتومبیل باعث تورم پا میشود. ورم پا در سالمندان شایعتر است. موارد زیر میتوانند باعث ورم مچ پا و ساق پا شوند:
- اضافه وزن
- نارسایی وریدی (اشکال در دریچههای سیاهرگی مانع از بازگشت جریان خون به قلب میشود.)
- بارداری
- آرتریت روماتوئید
- لخته شدن خون در ساق پا
- نارسایی قلبی
- نارسایی کلیه
- عفونت پا
- نارسایی کبد
- انسداد در سیستم لنفاوی
- جراحی قبلی (مانند جراحی لگن، ران، زانو، مچ پا و مچ پا به پایین)
مصرف برخی از داروها میتواند منجر به ورم پا شود. برخی از این داروها شامل موارد زیر هستند:
- داروهای ضد افسردگی، از جمله فنلزین، نورریپتیلین و آمیتریپتیلین
- مسدودکنندههای کانال کلسیم برای درمان فشار خون بالا، از جمله نیفیدیپین، آمیلودیپین و وراپامیل
- داروهای هورمونی، مانند؛ قرصهای جلوگیری از بارداری، استروژن و تستوسترون
- استروئیدها
تورم در مچ پا و ساق پا میتواند نتیجهی التهاب ناشی از آسیب حاد یا مزمن باشد. شرایطی که میتواند این نوع التهاب را ایجاد کند، عبارتند از:
- پیچ خوردگی مچ پا
- آرتروز
- نقرس
- شکستگی پا
- پارگی تاندون آشیل
- پارگی ACL (رباط صلیبی جلویی در مفصل زانو)
در ادامه ورم پاها و علت آن را به تفکیک پای راست و چپ بررسی کردهایم. با ما همراه باشید.
گاهی ممکن است که در اثر بدنشستن و بد خوابیدن پای شما ورم کند.
علت ورم پای چپ از زانو به پایین چیست؟
اما ورم پای چپ نشانه چیست؟
شاید شما هم با این صحنه مواجه شدهباشید که با نگاه کردن به پاهای خود متوجه تفاوت اندازهی فاحش آنها میشوید. در صورتیکه پای چپ شما نسبت به پای راست، ورم بیشتری داشتهباشد، علتهای مختلفی میتوانند باعث ایجاد آن شدهباشند. با ما همراه باشید تا با این علتها آشنا شوید.
علت ورم پای چپ در اثر ضربه
یکی از شایعترین دلایل ورم پا، وارد شدن صدمه و آسیب به آن است. پیچ خوردن مچ پا، شکستگی ساق یا مچ پا، در رفتن استخوانهای پا، آسیب ورزشی و پارگی تاندون از این موارد هستند.
آسیب فیزیکی، پیچخوردگی، شکستگی، دررفتگی استخوان، عفونت استخوان یا عفونت مفاصل، آسیبهای ورزشی و پارگی تاندون از شایعترین علل ورم پای چپ هستند.
علت های دیگر ورم پای چپ
برخی علتهای دیگر ورم پای چپ شامل موارد زیر هستند؛
- عفونت مفصل
- گزش حشرات
- آبسه
- بورسیت
- عفونت ناخن
- التهاب رگهای خونی
- زخم شدن پوست
- بیماری لایم
- عفونت استخوان
- ورم پای چپ ناشی از وضعیت نادرست
- لخته شدن خون
- مصرف الکل
- عوارض جانبی داروها
علت ورم پای راست چیست؟
ورم پای راست هم میتواند مانند پای چپ به همان علتها ایجاد شود. در صورتیکه آسیب به پای راست وارد شود، میتواد به سادگی علت تورم پا را فهمید. اما اگر ورم پای راست ناگهانی باشد، شاید کمی دشوار باشد که به دلایل ورم پا پی برد. علتهای ورم پای راست، دقیقا مانند ورم پای چپ میتوانند ناشی از اتفاقات درون بدن و یا تاثیرات بیرونی باشند.
- ممکن است در اثر قرار گرفتن در وضعیتی نامناسب در یک پرواز طولانی مدت، به ورم پای راست دچار شدهباشید.
- همچنین امکان دارد که در اثر مصرف برخی داروها یکی از پاهای شما ورم بیشتری نسبت به پای دیگر بکند.
- برخی شرایط فیزیولوژیک مانند بارداری هم در ایجاد ورم در پا بیتاثیر نیستند.
- گاهی ورم پای راست، همچنین ورم پای چپ، به تنهایی میتوانند نشاندهندهی برخی شرایط خطرناک باشند. مثلا ایجاد لخته خون در پای راست میتواند سبب ایجاد ورم در پای راست شود. چنین شرایطی میتواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد.
- ورم پای راست به علت جراحی انجام میشوند. در صورتیکه جراحی بر روی پای راست انجام شدهباشد، آسیب عامدانه به بافت پای راست واردشده و طول میکشد تا ورم از بین برود. اما اگر جراحی در بخشهای دیگر بدن انجام شدهباشد و ورم در پای راست دیدهشود، باید به پزشک مراجعه کنید.
در انتهای همین مطلب، به علتهای ورم پا و موارد دیگر پرداختهایم. اگر میخواهید درباره ورم پا و کمکاری یا پرکاری تیروئید، ورم پا در سالمندان، ورم پا در بارداری و ورم پا در بیماران قلبی بیشتر بدانید، به انتهای این مقاله مراجعه کنید.
موارد مختلفی میتوانند ایجاد ادم پای راست بکنند که برخی از آنها ناشی از بیماری و برخی دیگر طبیعی هستند.
چه زمانی برای ورم پا به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر علائم مربوط به مشکلات قلب شامل:
- درد قفسهی سینه
- مشکل تنفسی
- سرگیجه
- سردرگمی ذهنی
را تجربه کردید، به اورژانس مراجعه کنید.
در صورت مشاهدهی حالت غیرطبیعی یا خمیدگی در مچ پا که قبلا وجود نداشته، یا وجود آسیبی در پا که مانع از قرار دادن وزن روی پا میشود، به پزشک مراجعه کنید.
اگر باردار هستید، در صورت مشاهدهی علائم پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) یا فشار خون بالای خطرناک، فورا به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:
- سردرد شدید
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- دفع بسیار کم ادرار
اگر درمانهای خانه به کاهش ورم کمک نمیکند یا وضعیتتان وخیمتر شدهاست، به پزشک مراجعه کنید.
پس از درمانهای لازم، در صورت بروز موارد زیر باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- بدتر شدن تورم
- مشکلات تنفسی یا درد قفسه سینه
- احساس سرگیجه یا ضعف
- ورم به همان سرعتی که پزشک اعلام کرده، کاهش نمییابد.
برای ورم پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای تشخیص و درمان ورم پا میتوانید به دکتر ارتوپد و یا دکتر داخلی مراجعه کنید، همچنین میتوانید از مشاوره تلفنی ارتوپدی و یا مشاوره تلفنی دکتر داخلی کمک بگیرید. اگر مادر باردار هستید و به ادم پا مبتلا شدهاید، بلافاصله از مشاوره تلفنی دکتر زنان استفاده کنید و در صورت داشتن علائم خطر به دکتر زنان مراجعه کنید. برای دریافت نوبت و مشاوره میتوانید از دکترتو کمک بگیرید.
ورم پا چگونه تشخیص داده می شود؟
گفتیم که ورم پا یا ادم جمع شدن مایعات بیش از اندازه در بافت است. از شایعترین علتهایی که ایجاد ورم پا میکنند، نارسایی قلبی و گرفتگی عروق سیاهرگی است. برای تشخیص این علامت باید به دکتر مراجعه کنید. معمولا دکتر با معاینهی فیزیکی و شرح حال ادم را تشخیص میدهد و نیازی به انجام آزمایشها و بررسیهای بیشتر نیست. اما برای تشخیص علت این مشکل، باید بررسیهای دقیقتر انجام شوند.
دکتر در معاینهی فیزیکی به دنبال علائم زیر میگردد:
- پاها پف کردهاند.
- معمولا پست کشیدهشدهاست.
- وقتی خودکار یا انگشت را بر روی محل ورم کرده میگذارد، طول میکشد که پوست به جای خود برگردد و یا برنمیگردد. به این تست تست پیتینگ گفته میشود.
- وزن افزایش ناگهانی پیدا میکند.
برای یافتن علت ایجاد این علامت، از تستها و آزمایشهای زیر استفاده میشود:
- آزمایش خون
- عکس رادیوگرافی
- نوار قلب
- آزمایش ادرار
برای تشخیص ورم پا میتوان از فشار دادن انگشت و یا ابزاری بر روی پا و دیدن جای آن استفاده کرد.
درمان ورم پا چیست؟
ادم خفیف معمولا بدون هیچ گونه درمان پزشکی بهبود پیدا میکند. با این حال، برای درمان موارد شدید و جدی ادم میتوان از دارو استفاده کرد. نکات زیر را به خاطر داشتهباشید:
- ورم خفیف ناشی از بارداری یا آسیب خفیف معمولا پس از زایمان و یا با استراحت کافی بهتر میشود.
- اگر یک بیماری در حال پیشرفت مانند آرتریت روماتوئید ریشهی مشکل باشد، درمان شما شامل مدیریت و جلوگیری از این مشکل زمینهای است.
- تورم به علت جراحات ممکن است نیاز به جا اندازی استخوان، گچگیری، یا جراحی برای اصلاح ناحیهی آسیبدیده، داشتهباشد.
- برای درد ناشی از تورم، داروهای مسکن یا داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن مفید هستند.
۱. پماد برای ورم پا
آیا میتوان ورم پا را توسط پماد برطرف کرد؟ انواع مختلفی از پمادهای موضعی وجود دارند که به شما کمک میکنند ورم پای خود را کاهش دهید. این پمادها حاوی موادی هستند که از التهاب و درد ادم و تورم میکاهد. برخی از مواد شیمیایی در بدن وجود دارند که وجود آنها باعث تجمع مایعات و تورم میشود. زمانیکه این ورود این مواد به بخشی که تورم کردهاست منع شود و یا خنثی شوند، میتوان از ادم کم کرد. این کرمها و پمادها حاوی کپسایسین هستند. این ماده به گرم شدن محل تورم و کاهش آن کمک میکند.
برای استفاده صحیح از این پماد باید روزانه ۲ تا ۴ بار این پماد را بر روی محل تورم بمالید. برخی از این پمادها نعنا و کافور دارند.
۲. قرص ضد ورم پا و قرص برای درمان ورم پا
برخی از مسکنهای ضد التهابی غیر استروئیدی در کاهش تورم پا اثر دارند. زیرا این داروها با کاهش مواد التهابی میتوانند به کاهش تجمع مایع و پیکهای شیمیایی التهاب کمک کنند.
۳. قرص فوروزماید برای ورم پا
اگر تورم ناشی از یک بیماری مانند نارسایی احتقانی قلب باشد، دیورتیکها تجویز خواهندشد. این داروها کلیهها را تحت تاثیر قرار داده و آنها را تحریک میکنند تا مایعات را دفع کنند. یکی از این داروها فوروزماید است.
۴. درمان خانگی ورم پا
برای درمان خانگر ورم پا میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید:
- استراحت: روی مچ پا یا ساق پایتان نایستید و به پای تان فشار وارد نکنید، تا زمانیکه به دکتر مراجعه کنید یا تورم بهبود یابد.
- یخ: در اسرع وقت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی ناحیهی متورمشده یخ قرار دهید. سپس هر سه تا چهار ساعت این کار را تکرار کنید.
- فشار: مچ پا یا ساق پا را به آرامی ببندید، اما حواستان باشد که گردش خون را قطع نکنید. جورابهای محافظ ساق بلند گزینهی خوبی هستند.
- ارتفاع: قوزک پا یا ساق پاهایتان را بالاتر از سطح قلب (و یا تا جای ممکن در دورترین فاصله از قلب) قرار دهید. دو بالش معمولا ارتفاع صحیحی را ایجاد میکند. این کار باعث میشود مایع از پا خارج شود.
۵. درمان ورم پا بر اثر ضربه
در صورتیکه پای شما در اثر ضربه ورم کردهباشد، باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا هر گونه شکستگی و یا مو برداشتگی، بررسی شود. گاهی ممکن است استخوان پای شما آسیب دیدهباشد، اما با مسکنها درد را آرام کنید و به درمان ریشهای مسئله نپردازید. در این موارد، فرد در آینده مشکلات راه رفتن و ایستادن بر روی پا پیدا خواهد کرد و درد مزمن برای او به جای خواهندماند.
چگونه از ورم پا پیشگیری کنیم؟
اگر بیماری دارید که باعث تورم شود، داروهای خود را مصرف کنید و علائمتان را با دقت کنترل کنید. افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب یا بیماری کلیوی ممکن است نیاز به محدودیت میزان مایعات مصرفی روزانه داشتهباشند.
اقدامات پیشگیرانه در حین ورزش
- گرمکردن بدن مثل پیادهروی یا آهسته دویدن، قبل از شرکت در فعالیت شدید جسمی میتواند کمککننده باشد.
- کفش مناسب: کفش مناسب میتواند به حل مشکلات راه رفتن و جلوگیری از آسیبها کمک کند. مطابق با فعالیت یا نیازهای خاص خود، کفشتان را انتخاب کنید مثلا، برای دویدن کفش مناسب دویدن را انتخاب کنید.
- جوراب مخصوص: این جوراب به ساق پا فشار اعمال میکنند. در برخی موارد، این کار میتواند به جلوگیری و تسکین تورم مچ پا و ساق پا ناشی از انسداد مجاری لنفاوی، ترومبوز ورید عمقی، رگهای واریسی و نارسایی وریدی کمک کند. قبل از استفاده از این جورابها با پزشک خود مشورت کنید. این جورابهای خاص باید اندازهی پای شما و متناسب با نیازهای شما باشد. همچنین جورابها را فقط در طول روز بپوشید و قبل از رفتن به رخت خواب جوراب را از پایتان بیرون بیاورید.
- رژیم غذایی: رژیم کم سدیم مانع از احتباس مایع میشود. برای رعایت رژیم غذایی مناسب از مصرف فستفود خودداری کنید. بسیاری از وعدههای غذایی یخزده و سوپهای کنسرو شده اغلب دارای سدیم زیاد هستند، بنابراین برچسبهای روی مواد غذایی را با دقت مطالعه کنید.
- بالا بردن پا: اگر در طول روز زیاد میایستید، وقتی به خانه برمی گردید برای جلوگیری از تورم، پای خود را بالا بیاورید یا آنها را با آب بشویید.
گاهی میتوان از برخی از پمادها برای کاهش ورم پا کمک گرفت.
درباره ورم پا بیشتر بدانید
در این بخش سعی کردهایم بیشتر از ورم پا بگوییم. در شرایطی که به ورم پا مبتلا میشوید و ممکن است مشکلاتی برای شما پیش بیاید، چه باید بکنیم و چرا اصلا به این ادم دچار شدهایم. با ما همراه باشید.
۱. علت ورم پا در سالمندان چیست؟
یکی از شایعترین مشکلاتی که سالمندان با آن روبهرو میشوند، ورم پاهاست. ورم پاها، به خصوص ورم قوزک پا، ناشی از جمعشدن مایعات و احتباس آنها در بافت نرم است. این مسئله میتواند به علت زیاد سرپا ایستادن و یا وارد شدن صدمه به پاها باشد. همچنین مصرف برخی داروها برای سالمندان عوارضی چون ورم پاها را دارد.
توجه داشتهباشید که مانند سایر افراد، در سالمندان هم ورم پا میتواند در یک پا و یا هر دو پا به طور همزمان دیدهشود. برخی بیماریهای زمینهای هم میتوانند سبب ورم پا در سالمند شوند که بعضی از آنها دیابت و فشار خون هستند. بیماریهای قلبی عروقی هم با ورم پاها ارتباط دارند.
مشکلات ناشی از ورم پا برای سالمندان
برخی از شرایطی که برای سالمندان در اثر ادم پاها ایجاد میشود، شامل موارد زیر هستند؛
- نوروپاتی
- کاهش انعطاف در حرکت
- درد پاها
- بیرون زدن ناخن شست و آسیبزدن به سایر انگشتان
- جا نشدن پا در کفش
- کاهش گردش خون در پاها
- ادم اطراف قوزک و درد این ناحیه
یکی از علتهای ورم پا بیماریهای قلبی است.
۲. علت ورم پا در بیماران قلبی
همهی ما در اطرافیان خود حداقل یک بیمار قلبی داریم. یکی از علائمی که معمولا در بیماری قلبی مشاهده میکنیم، ورم پا است. میدانیم که قلب عضوی است بدن است که خون را به بخشهای دیگر بدن پمپاژ میکند. در صورتیکه قلب نتواند کار خود را به خوبی انجام دهد، علائمی در بدن ظهور میکند. یکی از این علائم، ورم پاها است. اما ورم پا در بیماران قلبی به چه علت است؟
هنگامی که قلب نتواند خون را به بخشهای مختلف بدن برساند، به کلیهها خون کافی نمیرسد و در نتیجهی این مسئله، اکسیژن کافی به آنها نمیرسد. بنابراین بدن ما مایعات را در خود نگه میدارد. با این کار ادم اتفاق میافتد. هنگامی که ورم پاها در شخصی اتفاق میافتد، باید به دکتر قلب هم مراجعه کند، مخصوصا اگر علائم زیر هم همراه آن باشد:
- تنگی نفس
- درد شکم
- گیجی.
یکی از شایعترین دلایل ورم پا، وارد شدن صدمه و آسیب به آن است. پیچ خوردن مچ پا، شکستگی ساق یا مچ پا، در رفتن استخوانهای پا، آسیب ورزشی و پارگی تاندون از این موارد هستند.
۳. علت ورم پا در بیماران دیابتی
میدانیم که ورم پا بعد از نشستن به مدت طولانی و یا خوردن غذاهای نمکی طبیعی است و ایجاد میشود. برخی از افراد به علتهایی که در بالا به آنها اشاره کردیم به ادم پا دچار میشوند. اما اینها تنها علتهای ورم پا نیستند. جالب است بدانید که یکی از مهمترین دلایل ورم پا دیابت است. ایجاد ورم پا در بیماران دیابتی معمولا به علت شرایط همراه زیر است:
- چاقی
- گردش خون نامناسب
- وریدهای ناکافی
- مشکلات قلبی
- اختلالات کلیوی
- عوارض جانبی دارویی
هنگامی که بدن نمیتواند انسولین کافی ترشح کند، بنابراین سلولها نمیتوانند قند کافی جذب کنند. بنابراین مویرگها در اثر وجود قند زیاد در خون، به مرور زمان آسیب میبینند. هنگامی که مویرگ آسیب ببیند، نمیتواند به خوبی به بدن اکسیژنرسانی کند و گردن خون با مشکل مواجه میشود. هنگامی که خون به خوبی گردش نکند، ادم در اندامها اتفاق میافتد.
از طرفی بهبود زخمها در دیابت با مشکل مواجه است و در صورت آسیبرسیدن به پاها، ادم در آنها به سادگی رخ میدهد. برای درمان دیابت و یا کنترل این بیماری باید تحت نظر دکتر غدد باشید. میتوانید از مشاوره تلفنی دکتر غدد هر سوالی که درباره زخم پای دیابتی و یا ورم پا دارید، بپرسید.
۴. ادم چیست؟
ادم یک نوع ورم است که به علت انتقال مایع اضافی به مناطقی از بدن شامل پاها، بازوها، دستها، مچ پا و مچ پا به پایین، ایجاد میشود. ادم خفیف میتواند ناشی از حاملگی، علائم قبل از قاعدگی، مصرف بیش از حد نمک یا ماندن در یک وضعیت خاص برای مدت زمان طولانی باشد. این نوع ورم پا میتواند ناشی از اثر جانبی داروهای خاصی باشد، مانند:
- تیازولیدینون (مورد استفاده برای درمان دیابت)
- داروهای فشار خون بالا
- استروئیدها
- داروهای ضدالتهابی
ادم میتواند نشانه یک بیماری جدیتر باشد، مانند؛
- بیماری کلیوی یا آسیب کلیوی
- نارسایی احتقانی قلب
- سیاهرگهای ضعیف یا آسیبدیده
- سیستم لنفاوی که به درستی کار نمیکند.
ورم پا ممکن است در اثر مصرف برخی داروها، داروهای شیمی درمانی، دیابت و یا بارداری باشد.
۵. ورم پا در بارداری
ورم مچ پا و ساق پا در هنگام بارداری یکی از شایعترین عوارض بارداری است که به دلیل عوامل زیر شایع است:
- احتباس طبیعی مایعات
- فشار بر عروق به دلیل وزن اضافی رحم
- تغییرات هورمونی.
ورم پا در بارداری یکی از علل پا درد در بارداری است که میتواند برای خانمهای باردار بسیار آزاردهنده باشد.
پیشگیری از تورم پا در دوران بارداری
پس از تولد نوزاد، تورم بهبود مییابد. تا آن زمان، نکات زیر را برای جلوگیری یا کاهش تورم رعایت کنید:
- اجتناب از ایستادن طولانی مدت
- در هنگام نشستن پای خود را بالا بیاورید.
- تا جایی که امکان دارد خود را خنک نگه دارید.
- به استخر بروید و شنا کنید.
- انجام تمرینات ورزشی منظم که به تایید پزشک رسیدهاست.
- خوابیدن به پهلوی چپ
- در صورت بروز تورم، مصرف آب را کاهش ندهید. در طول بارداری به مقدار زیادی مایعات (معمولا حداقل ۱۰ فنجان در روز) نیاز دارید.
اگر تورم دردناک باشد، باید برای اطمینان از طبیعی بودن فشار خون، بررسی لخته شدن خون در پا و جلوگیری از سایر شرایط احتمالی مانند پره اکلامپسی، به دکتر زنان مراجعه کنید. میتوانید از مشاوره تلفنی دکتر زنان هم کمک بگیرید.
۶. تیروئید و ورم پا
یکی از شرایطی که باعث ایجاد ورم پا میشود، کمکاری یا پرکاری تیروئید است. از علائم بیماری های تیروئیدی، جمع شدن مایعات یا همان ادم است. برای همین مسئله است که معمولا بیماران تیروئیدی، چشمان پفکرده دارند. همچنین باقی اعضای صورت و دست و پای آنها معمولا ورم کرده و پفآلود است. در صورتیکه ورم پا همراه با علائمی چون:
- اختلالات خواب
- خشکی پوست
- خوابآلودگی
- چاقی و کسلی باشد،
باید آزمایشهای تیروئیدی انجام شوند.
۷. علت ورم پا در بیماران سرطانی
از اصلیترین علتهای ورم دست و پا در بیماران سرطانی جمع شدن مایعات در این اندامها به علت مصرف داروهای شیمی درمانی است.
۸. علت ورم دست و پا در صبح چیست؟
ایستادن بیش از اندازه و یا خوابیدن و نشستن طولانی مدت میتواند ایجاد ورم و ادم پا بکند. بنابراین اگر شما از شب تا صبح بخوابید، مدت طولانی در حالت خوابیده بودهاید. پس ممکن است که صبحها با ادم دست و پا و حتی صورت بیدار شوید. بعد از فعالیت و ایستادن این حالت برطرف میشود.
برخی از داروها مانند قرص آملودیپین باعث ایجاد ورم پا میشوند.
۹. چه داروهایی باعث ورم پا میشوند
داروهایی که فشار خون را کاهش میدهند میتوانند باعث باقی ماندن خون کم فشار در وریدهای پاها شوند. یکی از اصلیترین داروهایی که ایجاد ورم پا میکند، آملودیپین است. قرص آملودیپین و ورم پا همیشه همراه با هم بروز میکنند. داروهایی که باعث ورم پا میشوند شامل موارد زیر هستند:
- داروهای کنترل فشار خون استروئیدی
- آنابولیک
- کورتیکواستروئیدها
- هورمونهایی مثل تستوسترون و استروژن
- داروهای ضدافسردگی
- داروهای دیابتی
- داروهای ضدانعقادی غیراستروئیدی
داروهایی که فشار خون را کاهش میدهند میتوانند باعث باقی ماندن خون کم فشار در وریدهای پاها شوند. یکی از اصلیترین داروهایی که ایجاد ورم پا میکند، آملودیپین است. قرص آملودیپین و ورم پا همیشه همراه با هم بروز میکنند.
۱۰. علت ورم پا در بیماران ریوی
برخی از بیماری های ریوی مثل COPD یا انسداد ریوی مزمن در اندامهای تحتانی باعث ادم میشوند. یکی دیگر از مواردی که ممکن است در بیماریهای ریوی باعث ایجاد ادم اندامهای تحتانی شود، مسئلهی کمبود اکسیژن است. زمانیکه اکسیژن خون شما کاهش پیدا میکند، قلب شما نمیتواند به خوبی فعالیت کند و میتواند در اندامهای تحتانی و به خصوص اطراف قوزک پا ایجاد ورم پا کند.
۱۱. علت ورم پا بعد از کرونا
به نقل از aad تغییرات پوستی یکی از عوارض کرونا است. ممکن است که ادم در پاها هم بعد از بهبودی کرونا و یا در زمان ابتلا به آن ایجاد شود. اما نمیتوان گفت که حتما کرونا باعث ایجاد ورم پا میشود
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
باد کردن مچ و ساق پا اختلال شایعی است که گاهی به خاطر ایستادن طولانیمدت یا نداشتن تحرک کافی، پروازهای طولانی یا رانندگی زیاد به وجود میآید. باد کردن پاها در دوران بارداری و سالمندی هم عارضه طبیعی است که زیاد نگرانکننده نیستند و با روشهای خانگی درمان میشوند، اما گاهی برخی ورمها به خصوص باد کردن پا و قوزک پا نشانه وجود بیماریهای جدی در بدن هستند مثل نارسایی کلیه، لخته شدن خون، نارسایی کبد و نارسایی قلبی. اگر باد کردن دست و پاها و صورتتان پس از چند روز بهبود نیافت و التهاب بدتر شد، حتماً به متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا علت باد کردن پاها مشخص شود.
توجه داشتهباشید که بهتر است برای تشخیص علت باد کردن پا و همینطور درمان آن با پزشک متخصص ارتباط بگیرید، بنابراین با برخورداری از امکان مشاوره آنلاین و یا حتی مراجعه حضوری به پزشک متخصص به شما کمک میکند که در درمان بیماری خود با سرعت بیشتری پیش بروید. میتوانید برای متخصص ارتوپد و یا دکتر داخلی نوبت بگیرید. برای دریافت مشاوره آنلاین از دکترهای آنلاین کمک بگیرید.