مهم ترین آزمایش‌ها تا معاینات مراقبت‌های دوران بارداری

کد خبر : ۳۸۶۲۱۱
مهم ترین آزمایش‌ها تا معاینات مراقبت‌های دوران بارداری

سلامتی مادر قبل از بارداری برای سلامت فرزند آینده او بسیار مهم است. با برنامه‌ریزی قبل از باردار شدن، می‌توانید در مسیر سلامتی خود و فرزند آینده‌تان قدم بردارید.

سلامتی مادر قبل از بارداری برای سلامت فرزند آینده او بسیار مهم است. با برنامه‌ریزی قبل از باردار شدن، می‌توانید در مسیر سلامتی خود و فرزند آینده‌تان قدم بردارید. مهم ترین آزمایش‌ها تا معاینات مراقبت‌های دوران بارداری بخش بسیار مهمی از این مسیر را تشکیل می‌دهند. آواکیدز بهترین اپلیکیشن بارداری و زایمان است که با ارائه بهترین خدمات پزشکی و فرزندپروری، در مسیر سلامت شما و فرزندتان، کنار شماست. 

آزمایش‌های پیش از بارداری

اولین مرحله، معاینه قبل از بارداری است. در این معاینات پزشک در مورد شیوه زندگی و عادات شما صحبت می‌کند، عاداتی مثل سیگار کشیدن، مصرف الکل، تغذیه، ورزش، احتمال قرار گرفتن در معرض مواد سمی، استفاده از جکوزی و سونا. بر اساس این اطلاعات، به شما مشاوره می‌دهد و ممکن است لازم باشد چند آزمایش قبل از بارداری انجام دهید. برخی از آزمایشات قبل از بارداری عبارتند از:

  • معاینه فیزیکی: در یک معاینه دقیق، قد، وزن و فشار خون شما اندازه‌گیری و تمام سیستم‌های بدن مثل سیستم قلبی عروقی و ریه‌ها، معاینه می‌شوند.
  • معاینه زنان: این معاینه شامل معاینه دستگاه تناسلی برای بررسی علائم احتمالی عفونت‌های مقاربتی و معاینه لگن برای بررسی توده یا حساسیت است. آزمایش پاپ‌اسمیر هم برای غربالگری سرطان دهانه رحم و آزمایش HPV توصیه می‌شود. 
  • آزمایش ادرار: آزمایش ادرار برای بررسی عفونت دستگاه ادراری و دیابت انجام می‌شود.
  • آزمایش خون: آزمایش خون به غربالگری بعضی از بیماری‌ها مثل کم‌خونی، تالاسمی، بیماری‌های مقاربتی، HIV، هپاتیت B، هپاتیت C و اختلال عملکرد تیروئید کمک می‌کند. بسته به شرایط بالینی شما، ممکن است آزمایش‌های دیگری برای تعیین عملکرد کلیه و کبد تجویز شود.
  • سونوگرافی: سونوگرافی برای بررسی وضعیت تخمدان‌ها و وجود کیست یا توده، بررسی اندازه رحم و وجود فیبروم توصیه می‌شود. 
  • غربالگری اختلال ژنتیکی: بسته به سابقه پزشکی شما یا همسرتان، ممکن است غربالگری اختلال ژنتیکی توصیه شود. این آزمایش مشخص می‌کند که آیا با خطر ابتلا به یک اختلال ژنتیکی مانند سندرم X شکننده، فیبروز کیستیک یا بیماری سلول داسی‌شکل مواجه هستید یا خیر.

وقتی آزمایشات و مراحل پیش از بارداری را سپری کردید، با تایید پزشک می‌توانید با خیال راحت برای بارداری اقدام کنید.

مراقبت_های دوران بارداری - تصویر 2

مراقبت‌های دوران بارداری

مراقبت‌های دوران بارداری به مراقبت‌ها از ابتدای بارداری تا زایمان اشاره دارد. مراقبت‌های دوران بارداری شامل غربالگری عوامل خطر بارداری و ردیابی رشد جنین است و به‌محض این‌که متوجه شدید باردار هستید، شروع می‌شود. باید برای تایید بارداری و شروع مراقبت‌های دوران بارداری به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک تاریخ زایمان شما را با استفاده از آخرین دوره قاعدگی تعیین می‌کند. برای تعیین سن بارداری خود می‌توانید از محاسبه سن بارداری انلاین استفاده کنید.

پزشک ممکن است انواع غربالگری‌ها، آزمایش‌ها و تصویربرداری را در طول دوران بارداری توصیه کند. این آزمایش‌ها برای نظارت بر سلامت مادر و جنین طراحی شده‌اند و می‌توانند به شما در مراقبت‌های دوران بارداری کمک کنند.

سه ماهه اول بارداری

غربالگری سه ماهه اول ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر است. این آزمایش‌ها می‌توانند به تعیین خطر ابتلای جنین به نقص‌های مادرزادی خاص کمک کند. ممکن است در کنار آزمایش‌های غربالگری آزمایش‌های دیگری هم مورد استفاده قرار گیرند. پس از حدود 10 تا 12 هفته، پزشک در هر ویزیت با دستگاه کوچکی به نام داپلر به ضربان قلب جنین گوش می‌دهد. غربالگری سه ماهه اول شامل موارد زیر است:

  • سونوگرافی برای شفافیت نوکال جنین ناحیه پشت گردن جنین را برای افزایش مایع یا ضخیم شدن آن بررسی می‌کند.
  • سونوگرافی استخوان بینی جنین برای بررسی ناهنجاری‌های کروموزومی خاص مانند سندرم داون. این سونوگرافی بین هفته‌های 11 تا 13 بارداری انجام می‌شود.
  • آزمایش خون مادر دو ماده موجود در خون همه زنان باردار را اندازه‌گیری می‌کند:
    • پروتئین پلاسما: پروتئینی است که در اوایل بارداری توسط جفت تولید می‌شود. سطح غیرطبیعی پروتئین پلاسما با افزایش خطر ناهنجاری کروموزومی مرتبط است.
    • گنادوتروپین جفتی انسان: هورمونی است که در اوایل بارداری توسط جفت تولید می‌شود. سطح غیرطبیعی آن با افزایش خطر ناهنجاری کروموزومی مرتبط است.

اگر نتایج آزمایشات غربالگری سه ماهه اول غیرطبیعی باشد، مشاوره ژنتیک توصیه می‌شود. برای تشخیص دقیق ممکن است آزمایش‌های اضافی مانند نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی، آمنیوسنتز، DNA جنین بدون سلول یا سایر سونوگرافی‌ها تجویز شود. 

سه ماهه دوم بارداری

غربالگری سه ماهه دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون به نام نشانگرهای متعدد باشد. این نشانگرها در مورد خطر احتمالی شرایط ژنتیکی خاص یا نقایص مادرزادی نوزاد، اطلاعاتی ارائه می‌دهند. غربالگری معمولا با نمونه‌برداری از خون مادر بین هفته‌های 15 تا 20 بارداری انجام می‌شود (هفته 16 تا 18 ایده‌آل است).

مادر در سه ماهه دوم، هر چهار هفته یک‌بار ویزیت می‌شود. در هر ویزیت، فشار خون و وزن مادر و ضربان قلب جنین با داپلر اندازه‌گیری می‌شود. در ویزیت دوم آزمایش خون برای غربالگری ناهنجاری‌های کروموزومی و نقص لوله عصبی انجام می‌شود. در ویزیت سوم (در حدود هفته 20) پزشک یک سونوگرافی انجام می‌دهد تا آناتومی جنین را بررسی کند و در صورت تمایل مادر جنسیت جنین را تعیین کند. در تمام این مدت آزمایش گلوکز برای غربالگری دیابت بارداری توصیه می‌شود.

مراقبت_های دوران بارداری - تصویر 3

سه ماهه سوم بارداری

در سه ماهه سوم، مادر تا هفته 36 هر 2 هفته 1 بار و بعد از آن تا زمان زایمان هر هفته ویزیت می‌شود. در هر ویزیت، فشار خون، وزن و ضربان قلب نوزاد اندازه‌گیری و وضعیت جنین بررسی می‌شود. ممکن است برای تعیین رشد جنین در این سه ماهه سونوگرافی انجام شود. مادر برای باکتری‌هایی که در صورت عدم‌درمان در حین زایمان می‌توانند باعث عفونت‌های جدی در نوزادان شوند، آزمایش استرپتوکوک گروه B انجام می‌دهد. با نزدیک شدن به موعد زایمان برای اتساع و اطمینان از اینکه جنین در وضعیت «سر به پایین» قرار دارد، پزشک ممکن است دهانه رحم را بررسی کند. 

نتیجه‌گیری

مهم ترین آزمایش‌ها تا معاینات مراقبت‌های دوران بارداری، شامل دریافت مشاوره از یک متخصص زنان و زایمان، معاینه و آزمایش برای اطمینان از بارداری ایمن، کاهش خطرات بارداری و داشتن یک بارداری با کیفیت است. هدف از این آزمایش‌ها و معاینات اطمینان از سلامت جسمانی مادر و رشد طبیعی و بدون‌عارضه جنین است. اگر باز هم به کمک نیاز دارید، برای دریافت مشاوره، برنامه غذایی و بسیاری چیزهای دیگر می‌توانید از اپلیکیشن بارداری کمک بگیرید.

نظرات بینندگان