فرمول ترامپ برای توافق با تهران | این پیشنهاد برای ایران هم جذاب است؟

فیلیپ گوردن، عضو ارشد تیم آمریکا در مذاکرات برجام نوشت: توافق هستهای «بیشتر در برابر بیشتر» باید برای آقای ترامپ جذاب باشد: «توافقی بهتر» از توافق اوباما، مفید برای اقتصاد آمریکا و اجتناب از جنگی پرهزینه در خاورمیانه.
به گزارش اینتیتر به نقل از اطلاعات، فیلیپ گوردن، مشاور امنیت ملی کامالا هریس در دوره بایدن و مذاکره کننده ارشد آمریکا در دوره گفتوگوهای برجام در نیویورک تایمز نوشت: «به جای بهروزرسانی توافق سال ۲۰۱۵ بهصورت مشابه و مساوی («همان در برابر همان»)، آقای ترامپ میتواند پیشنهاد «بیشتر در برابر بیشتر» را مطرح کند: رفع تحریمهای بیشتر در ازای محدودیتهای بیشتر و پایدارتر بر برنامه هستهای ایران. ایالات متحده میتواند در ازای یک توافق بلندمدت یا نامحدود و اعمال محدودیتهای قابلتوجهتر بر برنامه هستهای و سایر فعالیتهای بیثباتکننده ایران، رفع تحریمهای گسترده اقتصادی از جمله لغو تحریمهای ثانویه بر فروش نفت را بپذیرد. آمریکا میتواند با واقعیت وجود برنامه غنیسازی ایران کنار بیاید، اما خواستار محدودیتهای بسیار شدیدتری بر سانتریفیوژهای پیشرفته، میزان و سطح ذخایر اورانیوم و غنیسازی زیرزمینی باشد، بههمراه یک رژیم راستیآزمایی جامعتر. اگر تخفیف اقتصادی به اندازه کافی قابلتوجه باشد، این توافق حتی میتواند شامل محدودیتهایی بر برنامه موشکهای دوربرد ایران و حمایت نظامیاش از دشمنان آمریکا – مانند روسیه یا حوثیها در یمن – نیز باشد.»
وی افزود: «چنین ترتیبی باید برای ایران نیز جذاب باشد. اقتصادی که سالها گرفتار سوءمدیریت بوده و اکنون با سقوط قیمت نفت مواجه است، در وضعیت بسیار بدی قرار دارد: رشد اقتصادی درجا میزند، تورم بیش از ۳۰ درصد است، بیکاری نزدیک به ۱۰ درصد، و ارزش ریال به پایینترین سطح تاریخی خود در برابر دلار رسیده است. مردم ایران که سال گذشته رئیسجمهور جدید، مسعود پزشکیان، را با وعده نجات اقتصاد انتخاب کردند، تشنه گشایش اقتصادیاند و تقریباً بیشک از هرگونه توافق هستهای که چنین گشایشی به همراه آورد استقبال خواهند کرد.»
او تاکید کرد: «این توافق همچنین یک پیروزی سیاسی برای آقای ترامپ خواهد بود، زیرا میتواند مدعی شود که «توافقی بهتر» از توافق اوباما حاصل کرده است: با محدودیتهای بیشتر بر برنامه هستهای ایران و مزایایی برای اقتصاد آمریکا، همزمان.»
وی همچنین نوشت: «بهنظر میرسد ایران نیز بلد است چگونه توجه آقای ترامپ را جلب کند. وزیر خارجه ایران، عباس عراقچی، اخیراً اقتصاد ایران را یک «فرصت هزار میلیارد دلاری» معرفی کرده و چشمانداز قراردادهایی با شرکتهایی مانند بوئینگ را مطرح کرده است؛ قراردادهایی که میتوانند برای آمریکاییها شغل ایجاد کنند. لغو کامل تحریمهای ایالات متحده علیه ایران – تا زمانی که رژیم فعلی سر کار است – ممکن است نامحتمل و حتی غیرعاقلانه باشد. اما اگر شرایط درست باشد، آقای ترامپ میتواند مجوزهای صادراتی مشخصی برای شرکتهای آمریکایی جهت سرمایهگذاری یا فروش کالا به ایران صادر کند، به شرکتهای تابعه آمریکایی اجازه دهد تجارت با ایران را از سر بگیرند و صادرات محصولات کشاورزی ایالات متحده – که اکنون بهخاطر سیاست جدید تعرفهایاش آسیب دیدهاند – را تحت معافیتهای بشردوستانه افزایش دهد.»
او در پایان خاطرنشان کرد: «بدیهی است که دادن هرگونه امتیاز اقتصادی به کشوری که همچنان بهشدت ضد آمریکاست، بیثباتی در خاورمیانه و فراتر از آن را دامن میزند، مردم خود را سرکوب میکند و از تروریسم و ترورهای هدفمند حمایت میکند، هزینههایی در پی دارد. اما در عین حال، ایران این اقدامات کمهزینه را حتی در زمان تحریمهای سخت نیز انجام میدهد؛ و ایرانی که به سلاح هستهای دست یابد، تهدیدی بهمراتب بزرگتر برای ایالات متحده و جهان خواهد بود. هیچگاه گزینههای خوبی برای مقابله با برنامه هستهای ایران وجود نداشته، فقط انتخابهایی بین گزینههای بد ممکن بوده است. توافق هستهای «بیشتر در برابر بیشتر» باید برای آقای ترامپ جذاب باشد: «توافقی بهتر» از توافق اوباما، مفید برای اقتصاد آمریکا و اجتناب از جنگی پرهزینه در خاورمیانه؛ و مهمتر از همه، این کار، تصمیم درستی خواهد بود.»