پیشبینی رسانهها از آینده مذاکرات | شانس توافق چقدر است؟

رسانههای خارجی و تحلیلگران داخلی در یک موضوع به اتفاق نظر رسیدهاند و آن این است که توافق هستهای بین ایران و آمریکا به این زودیها در دسترس نیست.
به گزارش اینتیتر به نقل از رویداد۲۴، آنطور که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه گفته «قرار شد به موازات بررسی بیشتر در پایتختها، وزیر خارجه عمان کار بر روی جزییات ایدههای پیشنهادی را ادامه داده و برای بررسیهای تکمیلی در اختیار دو طرف قرار دهد.»
همزمان با بررسی ایدههای پیشنهادی، اما شاهد کاهش امیدواریها به حصول توافق حداقل در آینده نزدیک هستیم.
شاهد این مدعا تحلیلی است که رویترز ارائه کرده و نوشته: «حصول توافق بین واشنگتن و تهران تا قبل از تابستان ممکن نیست».
این رسانه به نقل از منابع دیپلماتیک مدعی شده که با توجه به پیچیدگیهای موجود در توافق احتمالی، اینکه ایران و آمریکا تا پیش از تابستان امسال به توافقی قطعی درباره برنامه هستهای تهران دست یابند، از لحاظ فنی غیر ممکن است.
رویترز همچنین به نقل از یک مقام ارشد ایرانی دخیل در مذاکرات هستهای با آمریکا، مدعی شد که «اگر واشنگتن درخواست غنیسازی صفر را رها کند، دستیابی به توافقی سیاسی امکانپذیر است.»
قابل توجه اینکه در گزارش والاستریت ژورنال درباره مذاکرات ایران و آمریکا نیز امیدی به نزدیک بودن حصول توافق نیست. این رسانه نوشته: «ایران و آمریکا در تلاشند تا چهارچوبی سیاسی برای توافقی جدید تعیین کنند، اما بسیاری از جزئیات مهم هنوز باید مورد مذاکره قرار گیرد».
به گزارش والاستریت ژورنال، تلاش برای رسیدن به این چارچوب سیاسی، مشابه توافق موقت سال ۲۰۱۳ قبل از برجام است.
گفتنی است که این ناامیدی به حصول توافق صرفا در رسانههای خارجی مشاهد نمیشود. مثلا احمد زیدآبادی، تحلیلگر سیاسی در کانال تلگرامی خود شانس موفقیت مذاکرات رم تا حد عبور شتر از سوراخ سوزن کم توصیف کرده و نوشته: «روزهای سختی در پیش است. تحلیل آزاد در بارهٔ وقایع پیش رو، محدود خواهد شد و قلم و زبان مثل منی به لکنت خواهد افتاد!
شاید در این باره دیگر اصلاً به شیوهٔ گذشته نتوان نوشت و به ناچار باید به سراغ سوژههای دیگر رفت!»
آنچه تحلیلگران داخلی و خارجی و رسانهها را از نزدیک بودن توافق ناامید کرده است، این است که طرف آمریکایی بر سر مواضع خود از جمله صفرسازی غنیسازی ایران ایستاده و ایران نیز بارها و با قاطعیت پاسخ خود را در این زمینه ارائه کرده است. در همین حال، شاهد افزایش تهدیدات و فضاسازیهای اسرائیل نیز هستیم. اگرچه آنچه درباره تلاش اسرائیلیها برای حمله به ایران گفته میشود، بیش از آنکه «خبر» باشد، جوسازی و تلاش برای اعمال فشار بر ایران قلمداد میشود، اما موضوعی هم نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.
اظهارات جان کری، وزیرخارجه اسبق آمریکا در این خصوص نیز نکته قابل توجهی دارد. کری گفته «اسرائیل توانایی صدمه زدن به تأسیسات هستهای ایران را دارد، اما آن به شکلگیری روندی بسیار خطرناکتر خواهد انجامید. عقل سلیم باید حکم کند. رئیس جمهور ترامپ در مسیر درستی برای رسیدن توافق با ایران قرار دارد». اشاره وی به مسیر درست توافق با ایران نشان میدهد که طرف آمریکایی همچنان به لزوم حل مساله از طریق دیپلماسی واقف است و دست از تلاش برنداشته است. با همه اینها باید منتظر بود و دید که در دور آتی، طرفین چه مواضعی را اتخاد میکنند و آیا سبب افزایش امیدواریها به نزدیک بودن توافق میشوند یا خیر؟