هوش مصنوعی مرزهای اروپا را کنترل میکند

در شرایطی که رهبران اتحادیه اروپا در نشست اخیر بروکسل خواستار آن شدند تا روشهای جدیدی برای کاهش مهاجرت غیرقانونی لحاظ شود، کارشناسان حالا برنامههایی را روی میز دارند که از هوش مصنوعی (AI) و نظارت خودکار در مرزهای اروپا استفاده گردد.
به گزارش اینتیتر به نقل از رسانه ۷، در شرایطی که رهبران اتحادیه اروپا در نشست اخیر بروکسل خواستار آن شدند تا روشهای جدیدی برای کاهش مهاجرت غیرقانونی لحاظ شود، کارشناسان حالا برنامههایی را روی میز دارند که از هوش مصنوعی (AI) و نظارت خودکار در مرزهای اروپا استفاده گردد.
طبق گفته این کارشناسان در حال حاضر ۱۲ کشور عضو اتحادیه اروپا مشغول آزمایش سیستمهای کنترل مرزی خودکار یا سیستمهای مجهز به هوش مصنوعی هستند.
دریا اوزکول، استاد دانشگاه وارویک بریتانیا معتقد است که هنوز اطلاعات کمی دربارهٔ تأثیر این فناوریها بر حقوق مهاجران وجود دارد: «مهاجران عملاً بهعنوان موش آزمایشگاهی در این حوزه استفاده میشوند. تمام مشکلات و نقصهای این سیستمها به گردن مهاجران میافتد، درحالیکه پاسخگویی چندانی در این زمینه وجود ندارد.»
فناوریهای هوش مصنوعی فعال در مرزهای اتحادیه اروپا
طبق توضیح اوزکول، هوش مصنوعی در مرزهایی که به کار گرفتهشده یا در حال آزمایش است عمدتاً بهعنوان ابزاری برای پردازش پروندههای پناهجویان مورداستفاده قرار میگیرد.
یکی از ابزارهای هوش مصنوعی در اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان آلمان (BAMF)، یک نرمافزار خودکار شناسایی زبان و گویش است که به مسئولان کمک میکند تا بدون نیاز به مدارک رسمی، کشور مبدأ مهاجران را از طریق یک فایل صوتی دودقیقهای تشخیص دهند. این نرمافزار حتی توانایی تشخیص پنج گویش اصلی عربی را دارد: مصری، خلیجی، عراقی، شامی و مغربی و ممکن است در آینده به زبانها و گویشهای بیشتری نیز مسلط شود.
طبق گفته مسئولان، این ابزار تنها در موارد خاص و در صورت لزوم استفاده میشود و اطلاعات ارائهشده توسط متقاضی را تأیید میکند.
بهعلاوه، مقامات مرزی از هوش مصنوعی برای شناسایی نکات امنیتی مهم در جلسات پناهندگی استفاده میکنند. البته و درنهایت تصمیمگیرندگان نهایی میتوانند اطلاعات ارائهشده را ویرایش، تکمیل یا حذف کنند و این اطمینان دادهشده که تصمیم نهایی را انسان میگیرد و نه هوش مصنوعی.
بااینوجود بسیاری از مهاجران از روند پردازش خودکار پروندههایشان بیاطلاع هستند. اوزکول دراینباره گفت: «مهاجران معمولاً هیچ ایدهای ندارند که پروندهشان چگونه پردازش میشود و هیچ اختیاری در این فرآیند ندارند.»
اتحادیه اروپا تا امروز در پروژههای متعددی مبتنی بر هوش مصنوعی سرمایهگذاری کرده است. یکی از این پروژهها “Centaurus” است که در مراکز بازداشت مهاجران در یونان اجرا شده و شامل دوربینهای مدار بستهای با الگوریتمهای تحلیل رفتاری است که بدون دخالت انسانی، رفتارهای غیرقانونی را شناسایی کرده و همچنین از پهپادها برای بررسی رفتار مهاجران استفاده میکند.
یکی دیگر از سرمایهگذاریهای اتحادیه اروپا در پروژه “Hyperion” است که یک سیستم دوم مبتنی بر هوش مصنوعی بوده و از دادههای بیومتریک اثر انگشت برای تسهیل ورود و خروج به مراکز بازداشت استفاده میکند.
ماریا گاوونلی، رئیس کمیسیون ملی حقوق بشر یونان این اقدامات را یک برنامهٔ نظارتی گسترده و هماهنگ برای اتحادیه اروپا میداند: «مسئلهٔ بزرگی که با آن مواجه خواهیم شد، مسائل شفافیت و پاسخگویی است.»
اتحادیه اروپا در پروژههایی برای مبارزه با قاچاق مهاجران نیز از هوش مصنوعی کمک میگیرد؛ ازجمله در پروژه COMPASS۲۰۲۰ که طی آن کشتیهای گشتزنی بهطور خودکار از پهپادهای زیرآبی برای گسترش محدودهٔ نظارتی خود بهره میبرند.
پروژه PROMENADE نیز از هوش مصنوعی برای بهبود نظارت دریایی و تجزیهوتحلیل دادهها در شعاع ۳۷۰ کیلومتری از خط ساحلی استفاده میکند.
در آینده نزدیک، احتمالاً شاهد گسترش بیشتر هوش مصنوعی در مرزهای اتحادیه اروپا خواهیم بود.
در گزارشی که در سال ۲۰۲۰ منتشر شد، برخی حوزههای کلیدی برای توسعهٔ فناوریهای هوش مصنوعی در مرزها شناساییشدهاند:
- شناسایی خودکار اثر انگشت و چهره
- تشخیص احساسات از طریق هوش مصنوعی
- ارزیابی خطر مهاجرت با استفاده از الگوریتمها
- پایش روندهای مهاجرتی با هوش مصنوعی