مراسم گرامی‌داشت روز جهانی موزه و هفته میراث‌فرهنگی برگزار شد

مراسم گرامی‌داشت روز جهانی موزه و هفته میراث‌فرهنگی امروز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور در محل موزه ملی ایران برگزار شد.

به‌ گزارش اینتیتر به نقل از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در این مراسم که تعدادی از مسئولان کشورهای خارجی و مدیران موزه‌های چند کشور و مسئولانی از وزارت امور خارجه و وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی حضور داشتند، از برترین‌های موزه‌داری و تعدادی از پیشکسوتان این حوزه تجلیل به عمل آمد.

فعالیت موزه‌ها، فعالیت بین تمدن‌ها است

علیرضا دلخوش مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امورخارجه در این مراسم در سخنانی گفت: «فعالیت‌های موزه‌ها بخشی از فعالیت‌های دیپلماسی و جزو لاینفک قدرت نرم کشورها به حساب می‌آید.»

او افزود: «کشورهایی که دارای تمدن کهن هستند، موزه‌ها و نمایشگاه‌هایی دارند که این‌موزه‌ها بیانگر قدرت نرم آن‌هاست. فعالیت یک موزه در کشور نشان‌دهنده جایگاه تمدنی آن کشور است.»

او اضافه کرد: «یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که در حوزه دیپلماسی عمومی بر اساس تاکیدات مقام معظم رهبری دنبال می‌کنیم، “جهاد تبیین” است. زمانی که ما در سازمان ملل حضور داریم، اولین چیزی که توجه همگان را به خود جلب می‌کند، منشور کوروش است. همین منشور به تنهایی می‌تواند مبین این باشد که افرادی که در این سرزمین حضور داشتند و فعالیت می‌کردند چه شخصیت‌هایی بودند.»

دلخوش یادآور شد: «فعالیت بین موزه‌ها فعالیت بین تمدن‌هاست. وزارت امور خارجه از ایجاد موزه‌ها بین کشورهای تمدن‌ساز و تمدن‌خیز حمایت می‌کند، برخی کشورها حسرت می‌خورند که موزه‌ای با اشیایی با قدمت بیش از ۲۰۰ سال ندارند اما این ظرفیت بزرگ در کشور ما به خوبی وجود دارد.»

موزه‌ها فراتر از تشکیلات اداری هستند

رئیس‌کل موزه ملی ایران نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: «بعد از دو سال از شیوع کرونا خوشبختانه شاهد حضور علاقه‌مندان در موزه‌ها هستیم.»
جبرئیل نوکنده اظهار کرد: «موزه‌ها به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین هسته‌های فرهنگ همیشه قدرتمند ظاهر شدند و این مجموعه‌های فرهنگی و تاریخی فراتر از تشکیلات اداری است.»

رئیس‌کل موزه ملی ایران خاطرنشان کرد: «هنوز هم هستند افرادی که از موزه‌داری اطلاعات زیادی ندارند و از اشیای گران‌بهای تاریخی به‌عنوان گنج یاد می‌کنند که به نظرم این افراد ۲۰۰ سال از موزه‌داری عقب هستند.»

موزه‌ها پلی آموزنده بین گذشته و حال

مرتضی ادیب‌زاده مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: «موزه‌ها می‌توانند پلی آموزنده بین گذشته و حال باشند. ارتباط، تعامل و مخاطب‌محور بودن موزه‌ها به آن‌ها قدرت می‌دهد.»

او ادامه داد: «گسترش دیپلماسی موزه‌ای و ارائه تصویری شایسته از جایگاه تمدنی و تاریخی ایران یکی از مهم‌ترین برنامه‌های اداره‌کل موزه‌هاست. برای همین تقویت تعامل و ارتباط با موزه‌های مهم دنیا را در دستور کار داریم.»

ادیب‌زاده یادآور شد: «برقراری ارتباط بیشتر در تمام سطوح جامعه و تسهیل پژوهش‌های موزه‌ای نیز از دیگر برنامه‌های این اداره‌کل است.»

موفقیت جامعه در گروی موفقیت موزه‌ها است

سیداحمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران نیز در این مراسم گفت: «موفقیت موزه‌ها نقش مهمی را در موفقیت یک جامعه ایفا می‌کند و روند توسعه‌ای پایدار با نگاهی به موفقیت‌های موزه‌ای تحقق می‌یابد.»

او گفت: «اگر دنیای امروز درگیر ناهنجاری‌هایی شده است برای این است که برخی قدرت‌ها به دنبال حذف و فراموشی گذشته جوامع هستند، در حالی که آینده یک جامعه با نگاه دقیق و کارشناسی به گذشته آن ساخته می‌شود.»

محیط طباطبایی اضافه کرد: «موزه‌داران وظیفه بسیار مهمی دارند و وقتی جامعه‌ای مورد انتقاد قرار می‌گیرد که در چه سطحی از توسعه است، باید به این موضوع توجه داشت که جایگاه موزه‌ها در توسعه یک جامعه چه بوده است. موزه امروز اهمیتی دوچندان بیش از گذشته دارد و نباید تنها به‌عنوان یک مکان برای نمایش اشیای تاریخی تلقی کرد، بلکه باید به آن به‌عنوان یک پله برای رشد و ترقی جامعه نگاه کرد.»

اینتیتر را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.