احتمال حضور پزشکیان در تشییع پاپ

کد خبر : ۴۰۴۷۱۹
احتمال حضور پزشکیان در تشییع پاپ

سخنگوی دولت در واکنش به احتمال حضور رئیس‌جمهور در مراسم تشییع پاپ فرانسیس گفت: این موضوع در حال بررسی است.

به گزارش اینتیتر به نقل از ایلنا، فاطمه مهاجرانی درباره این‌که با توجه به سابقه تاریخی حضور رئیس دولت اصلاحات در مراسم تشییع پاپ ژان پل دوم آیا احتمال حضور رئیس‌جمهور پزشکیان در مراسم تشییع پاپ فرانسیس وجود دارد، گفت: این موضوع در حال بررسی است.

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، که مدتی پیش به دلیل بیماری تحت درمان بود و به گفته واتیکان در حال سپری کردن دوره بهبودی بود، روز گذشته (دوشنبه) درگذشت.

پاپ فرانسیس، با نام اصلی خورخه ماریو برگولیو، متولد ۱۷ دسامبر ۱۹۳۶ در آرژانتین بود. او در سال ۲۰۰۱ توسط پاپ ژان پل دوم به مقام کاردینالی منصوب شد و در سال ۲۰۱۳، پس از کناره‌گیری بندیکت شانزدهم، به عنوان پاپ انتخاب شد و نام فرانسیس را برگزید. وی اولین پاپ اهل قاره آمریکا، نخستین عضو فرقه یسوعی، و پس از گرگوری سوم، اولین پاپ غیراروپایی در تاریخ کلیسا بود.

پیام تسلیت رئیس‌جمهور ایران

در پی درگذشت پاپ فرانسیس، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، با صدور پیامی، این ضایعه را به مسیحیان کاتولیک جهان و پیروان و دوستداران پاپ تسلیت گفت. این پیام نشان‌دهنده اهمیت نقش پاپ به عنوان رهبر معنوی کاتولیک‌های جهان و جایگاه ویژه او در میان پیروان ادیان مختلف است.

پیشینه روابط ایران و واتیکان

درگذشت پاپ فرانسیس، بار دیگر موضوع حضور رئیس‌جمهور ایران در واتیکان را مطرح کرده است. این موضوع یادآور تاریخچه روابط میان ایران و واتیکان است که به نخستین دیدار رسمی مقامات جمهوری اسلامی ایران و واتیکان در سال ۱۹۹۹ بازمی‌گردد. در آن سال، سید محمد خاتمی، رئیس‌جمهور وقت، در راستای عملیاتی کردن نظریه گفت‌وگوی تمدن‌ها، با پاپ ژان پل دوم در مقر واتیکان دیدار کرد. خاتمی در این دیدار دوستانه، هدایایی شامل یک جلد دیوان حافظ، مجموعه تلویزیونی "مردان آنجلس" و یک قالیچه نفیس ایرانی به پاپ اهدا کرد. این قالیچه بعدها به یکی از تزئینات کلیسای جامع سینت مارکو تبدیل شد.

پس از حملات ۱۱ سپتامبر، خاتمی و پاپ ژان پل دوم تماس‌های تلفنی برقرار کردند و بر اهمیت دوستی و همکاری میان مسلمانان و مسیحیان تأکید کردند. خاتمی همچنین در سال ۲۰۰۵ برای شرکت در مراسم تدفین ژان پل دوم به واتیکان سفر کرد و برای سومین بار در سال ۲۰۰۷، این بار در مقام یک نماینده مذهبی و فرهنگی، با پاپ بندیکت شانزدهم دیدار داشت.

روابط ایران و واتیکان در دوران روسای جمهور بعدی

در دوره دولت‌های نهم و دهم، درخواست محمود احمدی‌نژاد برای دیدار با پاپ بندیکت شانزدهم و دعوت رسمی از وی برای سفر به ایران در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ با پاسخ منفی از سوی واتیکان مواجه شد. با این حال، حسن روحانی، رئیس‌جمهور بعدی ایران، توانست دومین رئیس‌جمهور ایران باشد که با پاپ دیدار می‌کند.

این دیدار در سفر روحانی به ایتالیا در بهمن ۱۳۹۴ انجام شد. در این ملاقات، محور اصلی گفت‌وگوها منازعات خاورمیانه و نقش ایران در ایجاد صلح بود. روحانی یک قالی قم را به رسم هدیه به پاپ تقدیم کرد و در پایان دیدار از پاپ خواست برای موفقیت ایران در مسیر صلح دعا کند. پاپ فرانسیس در سخنرانی سالانه خود نیز به توافق برجام اشاره کرد و آن را مهم و امیدبخش توصیف نمود.

حضور ایران در واتیکان؛ فرصتی برای دیپلماسی بین‌الادیانی

اکنون و با درگذشت پاپ فرانسیس، احتمال حضور رئیس‌جمهور ایران در مراسم تشییع او مطرح شده است. در صورت تحقق این حضور، پزشکیان تنها رئیس‌جمهوری نخواهد بود که به واتیکان سفر می‌کند، بلکه این سفر می‌تواند فرصتی برای تأکید دوباره بر اهمیت گفت‌وگوی میان ادیان و تقویت روابط ایران با واتیکان باشد.

تاریخچه روابط ایران و واتیکان نشان می‌دهد که این تعاملات همواره در چارچوب احترام متقابل و تلاش برای تقویت صلح و دوستی میان ادیان صورت گرفته است. حالا، درگذشت پاپ فرانسیس نه تنها پایانی بر یک دوره رهبری مهم در کلیسای کاتولیک است، بلکه می‌تواند آغازی برای فصل جدیدی از تعاملات میان ایران و واتیکان باشد.

در همین خصوص محمدعلی ابطحی درباره ضرورت حضور رییس‌جمهور در مراسم تشییع پاپ فرانسیس گفت: تصورم این است که به صورت طبیعی رییس‌جمهور ایران باید در این مراسم تشییع شرکت کند؛ چراکه تقریبا آنچه که سابقه نشان می‌دهد اکثر رهبران دنیا در این نوع مراسمات شرکت می‌کنند و اینکه نماینده‌ای از یک پایگاه دینی و مذهبی به نام اسلام از ایران در این مراسم شرکت کند طبیعتا بسیار اهمیت خواهد داشت و فضای بین ادیانی را تقویت خواهد کرد. من تردید ندارم در اینکه حتما رییس‌جمهور پزشکیان در این مراسم شرکت خواهد کرد البته الان نمی‌دانم که تصمیم ایشان چه خواهد بود.

وی در خصوص احتمال حضور رئیس‌جمهور در این مراسم و تاثیر آن بر مذاکرات گفت: حضور رییس‌جمهور در مراسم تشییع پاپ ممکن است تاثیری در مذاکرات نداشته باشد اما عدم حضورش می‌تواند فضا را گلایه‌آمیز کند.

نظرات بینندگان